Архів новин

У львівську школу № 75 привезли унікальні експонати доби Прадавньої України

Музеї співпрацюють з львівськими школами. Сьогодні, 20 травня, у рамках масштабного культурно-освітницького проекту «Обрана Україна» Фонду ПЛАТАР у львівську школу №75 ім. Лесі Українки з поглибленим вивченням англійської мови привезли експонати виставки «Величні тисячоліття України». Дітям презентували кіммерійський меч, золотий вінок успіху та 2 жіночі прикраси – колти, інформує прес-служба ЛМР.

Аби заохотити молодь до вивчення історії могутньої та величної історії Батьківщини, Фонд «Платар» привіз в одну з львівських шкіл експонати виставки «Величні тисячоліття України», яка відкрилася у п’ятницю, 17 травня, у Львові у Національній Львівській Галереї ім. Бориса Возницького, у залах Палацу Потоцьких. Для учнів школи провели «неформальний» цікавий урок історії Прадавньої України із презентацією рідкісних артефактів.
Учням представили меч ІХ ст. до Р.Х., що відноситься до кіммерійського періоду. Такі мечі знаходили по всій території України. Дивна форма вістря, яка є заокругленою, викликала дебати у науковців щодо того, що вони є ритуальними. Однак, останні дослідження підтвердили, що цей меч був «тренувальним» для кіммерійських хлопчиків, рука яких повинна була звикнути до зброї та вміння володіти нею.

Також до школи привезли вінок, яким нагороджували видатних осіб. За античних часів, за віруванням, вінки були оберегом, їх носили аби не прогнівити богів, тому під час знаменних подій вони були на голові, крім лаврових вінків, яких не вдягали, а тримали поважні особи над головою тріумфаторів. А ще дітям презентували 2 колти – давньоруські жіночі прикраси.

«Сьогодні ми отримали унікальний урок. Це дає можливість дітям відчути гордість, що ми маємо таку багато культуру. Ці шедеври показують, що ми маємо пишатися нашою нацією, нашою історією. Цілий світ не вірить, наскільки високо ми стояли ще у ці далекі тисячоліття до нашої ери, коли наші нащадки настільки високо себе показали у земній цивілізації. Вони були творцями, талантами, ювелірами, воїнами, і з них потрібно брати приклад. Звичайно, ми маємо розвиватися. Місто повинне берегти такі цінності. Ми усі маємо бути гордими, що зараз у Палаці Потоцьких, який теж є унікальною для усього світу пам’яткою архітектури і мистецтва, виставлені такі шедеври. Думаю, наступним кроком буде музейний урок, на який учні приведуть своїх батьків, дідусів і бабусь. Ми вдячні за такий щедрий дарунок школі – за книжки. Тепер ми зробимо учнівські проекти. Діти, використовуючи цю багату літературу, підготують відгуки і враження про те, як вони доторкнулись до цих шедеврів забутих племен», - говорить Світлана Кушнір, директор школи №75 імені Лесі Українки.
Зазначимо, одним із пріоритетних напрямків діяльності ССЗОШ № 75 є робота з обдарованими учнями. Учні школи є призерами та переможцями Всеукраїнських учнівських предметних олімпіад, інтерактивних конкурсів та турнірів. За результатами участі у ЗНО 2012 року 61% випускників ССЗШ №75 отримали від 173 до 200 балів. З них Сухоцька Наталія склала тестування з історії України на 200 балів.

Сьогодні під час презентації шкільній бібліотеці подарували двотомник «Енциклопедії Трипільської цивілізації», а також та 3 випуски освітньо-мистецького часопису-посібника «Артклас» про Трипілля, Кіммерію, Скіфію і сарматів. «Енциклопедію Трипільської цивілізації» від Фонду ПЛАТАР з вересня отримають усі школи міста.
«Двотомник Енциклопедії Трипільської цивілізації – це, фактично, перше видання в Україні, яке містить понад 2000 ілюстрацій і близько 800 наукових статей. Зібрані всі матеріали з моменту відкриття Трипілля Вікентієм Хвойкою. Ми хочемо подарувати це видання шкільній бібліотеці і, сподіваємося, нові енциклопедичні знання допоможуть дітям у навчання», - говорить Марія Моторжина, головний зберігач колекції ПЛАТАР.
Зазначимо, сьогодні усі учні школи №75 отримали безкоштовні запрошення відвідати повну експозицію «Величні тисячоліття України» у Палаці Потоцьких.

«Ми співпрацюємо з Фондом, разом організовуємо виставки вже четверте. Безперечно, я дуже дякую Фонду ПЛАТАР, який зробив неймовірне і привіз до школи унікальні експонати. Це надзвичайно важливо для усвідомлення цих дітей, ким вони народжені. Вони повинні розуміти, що Україна – це обрана країна», - зазначила Оксана Козинкевич, директор Палацу Потоцьких.

У Палаці Потоцьких львів’яни та гості міста можуть побачити скіфські бойові мечі «акінаки», кіммерійську кінську збрую, скіфські золоті пластини на одяг, скіфську царську гривну, золотий скіфський царський нагрудник із зображенням скіфа на дельфіні, який перетинає Чорне море. Також на виставці представлені золоті та срібні прикраси часів Київської Русі. Понад 600 рідкісних артефактів презентують 6,5 тисячоліть в історії України від часів Трипільської культури (V-II до н.е.) до Київської Русі (IX-XII ст. н.е.).
Унікальність експозиції полягає у створенні музейними засобами яскравого образу стародавніх держав, що були розташовані на території нашої країни та зіграли важливу роль у історії її формування.

Нагадаємо, під час відкриття виставки у п’ятницю, 17 травня, 10 кращим школам та 10 кращим дитячим бібліотекам Львова Фонд подарував по унікальному двотомнику «Енциклопедії Трипільської Цивілізації».
Довідка
Виставка «Величні тисячоліття України»
Виставку «Величні тисячоліття України» відкрили у рамках нового масштабного культурно-освітницького проекту «Обрана Україна». Експозиція висвітлює найдавніші сторінки історії ПраУкраїни від часів Трипілля до Київської Русі, демонструючи художній образ матеріального світу того часу, дивовижною розписною керамікою Трипілля, обладунками воїнів Кіммерії та Скіфії, витонченими прикрасами Сарматії Античного Причорномор‘я, реконструйованим жіночим вбранням часів Київської Русі.
Колекція стала широко відомою завдяки потужній виставковій діяльності як на території України, так і за її межами. Наукові дослідження опубліковані у багатьох наукових виданнях та каталогах.

Партнерами у реалізації цих заходів були штаб-квартира ЮНЕСКО у Парижі, Національний музей Варшави, Посольство України при Святому Престолі Ватикану, Міжнародний Фонд освіти та мистецтва у США на запрошення якого експозицію демонстрували провідні музеї протягом 2 років.

Ціль проекту – показати велич української історії, яка є спадкоємицею могутніх цивілізацій та народів які проживали на території України, піднести почуття національної приналежності і національної самосвідомості предметом гордості всіх її громадян, а кожен громадянин, знаючи, що в його жилах тече хоча б краплина трипільської та скіфської крові, буде пишатись своєю країною і її великою історією.

«Енциклопедія Трипільської цивілізації»

«Енциклопедія Трипільської цивілізації» – одне з перших видань, в якому зібрані джерелознавча та наукова база присвячена одній археологічній хліборобській культурі, яка визначала розвиток світової цивілізації у IV-II тис. до н.е. – Трипілля. Складається з понад 800 енциклопедичних статей про відкриття та дослідження Трипільської цивілізації. Матеріали видання засвідчують суттєвий внесок культурної спадщини Трипілля в історичний розвиток України, що багато тисяч років тому було складовою частиною спільності культур доби становлення європейської цивілізації. У підготовці видання брали участь майже 60 фахівців із наукових, навчальних, музейних та інших установ України, Росії, Молдови, Польщі, Румунії, США. Широко використовувались матеріали Інституту археології НАНУ, Інституту рукопису Національної бібліотеки ім. В. І. Вернадського, Інституту археології РАН, музейних та інших установ. Енциклопедія – є найбільш ілюстрованим науковим виданням сучасності, яке містить близько 2000 ілюстрацій.

Про експонати
Кіммерійці були кочовими племенами Північного Причорномор’я Х-VІІІ ст. до Р.Х. Це один з найстаріших народів, що населяли Прадавню Україну Вони були першим вершниками у Східній Європі. Високий рівень культури кіммерійців пов’язаний з початком обробки металу, а саме виплавкою та обробкою заліза. Часті війни за територіальні межі своїх володінь потребували від цього народу бездоганного вміння володіння зброєю. В VІ ст. до Р.Х. назва грізного народу зникла з історичної сцени.

Золотими вінками нагороджувались не тільки видатні особи, але й прості воїни, які першими сходили на вали супротивників, або виносили поранених товаришів, не менше двох осіб водночас. Вінчали й тих хто знімав осаду міста або фортеці. Вінками з розетами нагороджувались, особи які відзначились в мистецтві. Вінки носили як на голові, так і на шиї, отож носіння нагород на грудях похідне з прадавніх часів.

Серед жіночих прикрас добре відомі браслети, діадеми і шийні гривні, намиста, перстні та колти.
У ХІ – ХІІІ століттях особливого поширення набули серед міського населення прадавньої Русі колти або скроневі підвіски. Мистецтво виготовлення колтів сягало досконалості у Києві та Галичі. Зображення на поверхні колтів відтворювали язичницькі мотиви, а згодом і лики християнських святих.
Колти були частиною давньоруського головного жіночого убору, як деталь начільника, вони підвішувалися на стрічках, ремінцях або кісці; кріпились на стрічках, утворюючи ланцюжок; іноді - як сережки, у мочці вуха.
Кругла форма скроневих кілець пов’язана, як з солярною символікою, що повинна була сприяти родючості і гарному врожаю, так і з колом – універсальним оберегом від злих сил.
Школа №75

Школа №75 ім. Лесі Українки з поглибленим вивченням англійської мови з 1-го класу збудована в 1964 році. Ім’я видатної української поетеси Лесі Українки було присвоєно школі у 1968 році.

У 2008 році за рахунок бюджету для школи придбано комп’ютерний клас конфігурацією 10+1 та один ноутбук. Частково поповнено бібліотечний фонд школи.

У 2009 році виконано роботи з реконструкції даху на 299 тис. грн.

У 2010 році за кошти бюджету виконано роботи із заміни вікон та капітального ремонту системи опалення на 542 тис. грн.

У 2012-2013 роках проводиться капітальний ремонт сантехвузлів (орієнтовна вартість виконаних робіт становить 78 тис. грн.).

У школі на другому поверсі працює музей Лесі Українки, визнаний одним з найкращих шкільних музеїв.

Навчається 864 учнів, кількість класів – 30.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів