Архів новин

Кандидати у Верховну Раду від Януковича на Львівщині. Попередній список?

Наступні парламентські вибори не віщують нічого хорошого сьогоднішній владі. Рейтинги Віктора Януковича та Партії регіонів стрімко знизилися і не демонструють жодних імпульсів до зростання. Про це свідчать результати усіх соціологічних досліджень, що оприлюднювалися останнім часом. Економічні негаразди, соціальні хвилювання, скандали за участю можновладців – усе це вкупі дало свій результат.

Безтурботність влади повинна мати своє пояснення. Результати електоральних рейтингів вочевидь відомі і їм. „Біло-блакитні” суттєво втратили навіть на Сході та Півдні. За рахунок чого нарощуватиметься живий електоральний рейтинг, сказати складно. Єдине, що може заспокоювати сьогоднішніх високопосадовців, то це суттєвий адміністративний вплив на перебіг парламентської, а потім і президентської виборчої кампаній.

Зробивши порівняльний аналіз усіх потенційних обставин, за яких відбуватимуться найближчі вибори до Верховної Ради, вже зараз можна виділити два основних способи збирання владою „депутатського врожаю”. У тих регіонах, де вкорінено давній і беззастережний контроль – йдеться передусім про Схід та Південь, розрахунок робитиметься на технології тотальної фальсифікації результатів голосування. Там неважливо буде, як голосуватимуть, головне – як рахуватимуть. Зрештою, це вже нікого й не дивує. Жодних сподівань на щось інше. Другий спосіб покращити своє представництво у парламенті, влада реалізує за рахунок Центральної та Західної України. Навіть не сподіваючись тут на суттєві здобутки за партійними списками, висуванці від Партії регіонів також не матимуть тут будь-яких шансів на перемогу. Особливо це стосуватиметься західних областей. Враховуючи наднизьку популярність „регіоналів” на цих теренах, єдина можливість виграти тут бодай кілька мандатів реалізовуватиметься за рахунок мажоритарних округів.

Якщо виграти вибори під вивіскою Партії регіонів буде важко, то для цього може згодитися ціла низка нейтральних політичних брендів на зразок „Сильної України” Сергія Тігіпка або й значно менш відомих партій з безликими ліберальними назвами.

Така технологія, до речі, була вже напрацьована на останніх місцевих виборах. Тоді, наприклад, у місті Дрогобичі Львівської області міським головою став Олексій Радзієвський. Він давній друг братів-„регіонілів” Ландиків і Богуслаєва, сам був народним депутатом від Партії регіонів у 2006-2007 роках. Але от вже у 2010 році на посаду мера галицького міста балотувався від „Сильної України” Сергія Тігіпка. Це не поодинокий випадок такого прикриття „регіоналів” іншими, значно прийнятнішими для західників, політичними табличками.

Цілком зрозуміло, що через Галичину влада пхатиме своїх на наступних парламентських виборах від різномастих „трударів”, „селян”, „народників” і „лібералів”.

Абсолютно зрозуміло, що висуватимуться від цих безликих партій на Заході не Чечетов і не Єфремов. Тут ставку робитимуть на перевірених владою бізнесменів, які проявили свою готовність до діалогу та поступливість. Шукатимуть таких, на кого, у разі чого, є за що натиснути. Відсіюватимуть тих, хто виявляє ідеологічну неблагонадійність. Кажуть, Янукович і досі ображений на тих, хто вкрав у нього перемогу у 2004 році. Чого вартий промовистий приклад Юрія Луценка, який сидить буцімто через особисте побажання гаранта помститися за ті виступи на грудневому Майдані. Саме тому усі „законспіровані” висуванці від влади по Західній та Центральній Україні проходитимуть важливу перевірку на причетність та рівень участі у Помаранчевих подіях. Однак доконаним залишається факт – обиратимуть таки з місцевих, а не засланих.

Основним театром змагання влади за мандати у Західній Україні стане Львівська область. По-перше, це політичний форпост регіону. По-друге, це найчисельніша за кількістю населення область у Галичині. За великим рахунком доля протистояння влада-опозиція у мажоритарних округах Західної України визначатиметься саме тут. Перемовини потенційних висуванців з Банковою розпочалися не вчора, тому вже зараз виокремлюється когорта потенційних кандидатів, що точно або майже точно балотуватимуться під протекторатом Адміністрації президента.

Депутат обласної ради Тарас Федак вже 10 років надійно займає свою нішу кулуарного політика. Слабкі місця пана Федака – його партійна біографія та робота в дуже «тіньовому» секторі маршрутних автоперевезень. Від часу місцевих виборів-2002 Федак змінив уже чотири провладні партії: НДП, Аграрну (блок «За ЄдУ!»), ХДС (блок «Наша Україна») та, нині, Партія промисловців та підприємців. Щоразу він спершу ставав їх спонсором, а згодом вчасно й гучно відмовлявся від незручного партквитка (а не від мандату облради чи посади заступника губернатора). Федак може балотуватися в окрузі по Городоцькому, Мостиському й Самбірського районах. За даними джерел, «сірий кардинал облради» може обіцяти представникам Адміністрації Президента не допустити перемоги в цьому окрузі Андрія Шкіля, а також виявляти свою традиційну гнучкість під час голосувань у парламенті.

Агропереробники Іван Залізний та Андрій Кіт (холдинг «Оліяр», відома торгова марка «Майола») будували амбітні плани розширення свого господарства «Оброшине» за рахунок угідь в селах Басівка і Годовиця. За даними ЗМІ, для цього їм, іще за «помаранчевих», знадобилося сприяння нині покійного губернатора Петра Олійника та лояльні судові рішення.

Пана Кота приглянули як прийнятного кандидата по округу, що об’єднуватиме Стрийський та Жидачівський райони. За словами джерел, Андрій Кіт контактує з Віктором Януковичем через керівника економічного блоку Адміністрації Ірину Акімову.

У Моршина може бути свій висуванець, що отримає благословення влади. Всеволод Білас та Микола Кміть побудували стабільний і критично важливий для регіону бізнес видобутку мінеральної води в курортному містечку. Торгові марки їхнього холдингу IDS Borjomi International популярні в Україні й навіть СНД. Однак на нинішньому етапі підприємству шкодять його колишні політичні зв’язки. Спершу з впливовим «аграрієм»-губернатором, Михайло Гладієм, а згодом із самим паном Кмітєм, який за «помаранчевих» також був керівником області. За чутками «група Кмітя» вже сьогодні готова на тісну співпрацю з Банковою, щоб IDS часом не спіткала доля виснаженого «наїздами» Nemiroff. Тим більше, у пана Кмітя вже давно витоптані доріжки до Адміністрації Януковича через свого давнього приятеля Віктора Балогу, що очолює нині МНС.

Другу потужну групу «сателітних» кандидатів на Львівщині складають відомі діячі, чий бізнес нерозривно пов’язаний із державою. Здебільшого це люди, які десятиріччями будували в регіоні не лише робочі місця та доброчинні проекти бізнес-схеми, що включали, а й непрозору мережу контрагентів і лобістів в органах влади та місцевого самоврядування аж до сіл. Так, серед «шахтарів» вирізняється багаторічний директор державної шахти «Надія» Микола Криштопа, який пишається тим, що врятував своє підприємство від закриття через виснаження запасів.

Аби захиститися від адміністративного тиску й зберегти свій афілійований з шахтою бізнес, пан Криштопа постійно змушений шукати провладного політичного прикриття. На місцевих виборах-2010 він балотувався від партії «Сильна Україна» й увійшов до її фракції в обласній раді, а нині розпочав свою парламентську кампанію. У питанні співпраці з «регіоналами» на виборах Микола Криштопа дослухатиметься не так до своїх нинішніх однопартійців, як до керівника Міненерговугілля Юрія Бойка. Завданням Криштопи може бути – не допустити перемоги в окрузі парламентських опозиціонерів Володимира В`язівського («Наша Україна») і Степана Курпіля (БЮТ).

До потужної групи «залізничників» належать кандидати, які розпочинали свій бізнес ще з обслуговування державних проектів Георгія Кирпи. Більше десяти депутатів обласної та міської ради тісно пов’язані із замовленнями «Укрзалізниці» чи Львівської залізниці. Саме ця неформальна галузева група нині при владі в області, адже новий губернатор Михайло Костюк до недавнього часу очолював УЗ.

Експерти прогнозують низку «залізничних» кандидатів, найвпливовіші серед яких – брати Богдан та Ярослав Дубневичі. Давні бізнес-соратники Кирпи, Дубневичі контролюють підприємство «Колійні ремонтні технології», кілька промислових та сільськогосподарських активів; відомі адресним меценатством. Структури Дубневичів часто виявлялися «своїми» при держзакупівлях «Укрзалізниці». Самі ж брати беруть активну участь у політиці: певний час були ключовими спонсорами БЮТ у регіоні, а Богдан Дубневич 2002-го року невдало балотувався до Верховної Ради по мажоритарному округу в рідному Пустомитівському районі. Пізніше Ярослав Дубневич отримав напівдержавний статус «представника «Укрзалізниці» у Верховній Раді».

2010-го обидва Дубневичі обрані до Львівської облради, вже від партії «Відродження», по мажоритарних округах. Нині вони розпочали гучні доброчинні кампанії в тих округах. Брати також заручилися, через тендерні зв’язки, підтримкою керівника Державного управління справами (ДУС) при президенті Андрія Кравця. Тож принаймні один з Дубневичів (найімовірніше, молодший Ярослав) може розраховувати на підтримку влади в парламентській кампанії.

Іншими «залізничними» кандидатами можуть стати очільник профспілки Львівської залізниці Андрій Сенишин (поборюватиме «свободівку» Ірину Фаріон по округу в самому Львові) та місцевий банкір Роман Джус (за чутками – родич пана Костюка).

Друга група галузевих «друзів адміністрації» на виборах – традиційно впливові на Львівщині лісівники. Від керівників державних лісгоспів у гірських районах області залежить чи не весь місцевий бізнес (більшість якого є тіньовим). На думку експертів, Банкова збирається перемогти в мажоритарному окрузі по Турківському, Сколівському й Старосамбірському районах. Для цього у київських коридорах влади проходить своєрідне фінансово-лобістське праймеріз між впливовим екс-спікером облради Орестом Фурдичком та керівником «Львівлісу» й депутатом облради Анатолієм Дейнекою. Його також пов’язують з Юрієм Бойком.

Якщо узагальнити наведені приклади, то маємо дійти висновку – щонайменше четверо кандидатів по Львівщині можуть йти під прямим протекторатом Адміністрації Президента. Це Тарас Федак, Андрій Кіт, Микола Кміть і Микола Криштопа.

Богдан Гомонай, політолог

УНІАН

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів