Архів новин

Генконсульство Польщі у Львові виставляє за двері українських будівельників. Фото.Відео.

У понеділок, 30 серпня, об 11-й годині у Прес-клубі відбулася прес-конференція на тему:
«Як Генконсульство Польщі у Львові незаконно виганяє з нової будівлі резиденції генпідрядника «ВЕЕМ-Будсервіс», не розрахувавшись з будівельниками»». У прес-конференції взяли участь: директор ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» Володимир БРИГАДИР, фінансовий директор групи компаній «ВЕЕМ» Ольга СКИБА, директор юридичної фірми «Аміда» Андрій ПОТИНСЬКИЙ, віце-президент Асоціації будівельних підприємств Львівщини, депутат Львівської обласної ради Володимир КРЕХОВЕЦЬКИЙ.

Директор ТОВ «Компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» Володимир БРИГАДИР розповів, що роботи на об’єкті резиденції Генконсульства Польщі у Львові (вул. Івана Франка, 108) виконані генпідрядником на 95-97%. За висновком Держархбудконтролю, нова резиденція є готовою до експлуатації, і Держархбудконтроль видав про це відповідний сертифікат. Маючи такий сертифікат, замовник оформив право власності на цю будівлю. Тепер Генеральний консул Республіки Польща у Львові п.Гжегож Опалінський наполягає на тому, щоб розірвати чинну угоду з генпідрядником – компанією «ВЕЕМ-Будсервіс» – та протизаконно усунути її з об’єкта, а завершення опоряджувальних робіт доручити іншій будівельній організації. За інформацією В.БРИГАДИРА, ці роботи хочуть віддати одному із субпідрядників – київській фірмі, яку замовник наполегливо рекомендував генпідряднику залучати в ході всього періоду будівництва і яка досі має борги перед генпідрядником – компанією «ВЕЕМ-Будсервіс».

«Наші будівельники не можуть добровільно піти з об’єкту резиденції, доки замовник не віддасть нам понад 4 млн грн., які він заборгував генпідряднику за матеріали і роботи, виконані згідно з державними будівельними нормами, - сказав В.БРИГАДИР. – Сума боргу замовника перед нами складається із вартості придбаних нашим коштом будівельних матеріалів – 1,4 млн грн., виконаних нами робіт, акти яких замовник відмовляється підписати, – 2,8 млн грн, а також робіт, акти яких замовник підписав, - 0,2 млн грн». В.БРИГАДИР нагадав журналістам, що замовник на третину змінив початковий проект новобудови, що так само на третину збільшило кошторис будівництва додатковими роботами і матеріалами вищого класу. Наполягаючи на реалізації цих змін, представники замовника раніше обіцяли, що зміни будуть додатково оплачені генпідряднику, однак наприкінці завершення будівництва від своїх слів відмовилися. Незважаючи навіть на те, що незалежні експерти повністю підтвердили вартість затрачених компанією «ВЕЕМ-Будсервіс» коштів.

Проблема збільшення суми контракту, породжена економічною кризою, могла бути одразу вирішена ще півтора року тому, і нова резиденція вже більше року функціонувала б, якби Генеральний консул Республіки Польща у Львові п.Гжегож Опалінський мав таке бажання. Зі свого боку "ВЕЕМ-Будсервіс" гарантував закінчення всіх робіт на будові резиденції у стислі терміни після дофінансування. Аналізуючи всі слова і вчинки замовника за останні півтора року, складається враження, що прихованою стратегічною метою пана Опалінського було змінити генпідрядника – львівського на київського, сказав В.БРИГАДИР. Вочевидь, новому генпідряднику замовник не має наміру шкодувати коштів.

Фінансовий директор групи компаній «ВЕЕМ» Ольга СКИБА розказала, що замовник, крім того, що відмовився оплачувати свій очевидний борг перед «ВЕЕМ-Будсервіс», вирішив ще й підступно вчииити з генпідрядником, скориставшись тривалими перемовинами щодо нібито погодження збільшення суми контракту – витребувати з нього штрафні санкції за порушення строків будівництва. «Ми робили низку компромісних пропозицій, згодом замовник озвучив свою пропозицію – загалом збиткову для нас, але не смертельну для фінансового стану компанії, і сказав нам написати, що ми згодні з нею. Однак дуже швидко раптом від неї відмовився, - сказала Ольга СКИБА. – Згодом будівельники зрозуміли, що замовник усіляко зволікав із прийняттям кінцевого рішення, бо, дочекавшись у перемовинах офіційного строку завершення будівництва, несподівано надіслав генпідряднику листа-претензію з вимогою сплатити замовнику понад 9 млн грн. штрафних санкцій (!) нібито за невиконання умов угоди. Паралельно замовник витребував з КРЕДОБАНКУ близько 2 млн грн за банківською гарантією про забезпечення умов договору, які тепер банк хоче одержати від компанії «ВЕЕМ-Будсервіс». Отож, виходить, що «ВЕЕМ-Будсервіс» майже на 100% збудував нову резиденцію генконсульства і за це повинен ще й доплатити (!?) замовнику більше третини вартості всього об’єкта. Такого прецеденту важко знайти у цивілізованому світі».

В.БРИГАДИР і О. СКИБА пояснили журналістам, чому вони змушені публічно обговорювати взаємини між замовником і генпідрядником будівництва резиденції Генконсульства Республіки Польща у Львові. За їхніми словами, представники замовника неодноразово давали зрозуміти будівельникам, що «за ними – велика держава, а генпідрядник для них – ніхто». Впродовж багатьох місяців Генеральний консул Республіки Польща у Львові п.Г.Опалінський за будь-якої нагоди безпричинно принижував громадянську і професійну гідність будівельників, погрожуючи брутально вигнати їх з об’єкту за пів години і знищити підприємство. Ці постійні образи, що виходили за рамки не тільки дипломатичного, але й щоденного, побутового, етикету, змусили будівельників провести громадянські акції протесту, які однак були проігноровані стороною замовника. Зважаючи на це, а також беручи до уваги висловлювання п.Г.Опалінського про те, що у цій справі буде лише так, як він того захоче, керівники компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» вирішили звернутися за допомогою до журналістів і громадськості.

Ми не можемо у цей час бути окремо від свого трудового колективу, і мусимо сказати про це вголос, заявили вони. Нас хвилює, що від погроз та образ замовник перейшов тепер до своєрідного підкупу і пропонує кільком провідним фахівцям компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» перейти на роботу в консульство, щоб продовжувати обслуговувати об’єкт в ході його експлуатації. Трудовий колектив компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» буде всіма законними способами домагатися відновлення справедливості у взаєминах між замовником та генпідрядником спорудження резиденції консульства і вірить, що доможеться правди. Адже в іншому випадку консульська резиденція стане надмогильним пам’ятником будівельній організації з багаторічною доброю репутацією і послужним списком, бо одразу перетвориться у банкрута.

«Ми боїмося, що інтереси нашої будівельної компанії можуть бути віддані в жертву добрим українсько-польським взаєминам і щодо нас буде застосований адмінресурс, - каже В.БРИГАДИР. - Замовник неодноразово заявляв нам, що коли представництво сусідньої держави звернеться до керівництва України, то пріоритетними будуть звертання дипломатів. А я мушу сказати, що за понад 20 років роботи, вперше маючи справу з дипломатами, розчарувався у них. Прості замовники поводять себе з будівельниками насправді більш дипломатично». В.БРИГАДИРА дивує те, що в Україні були реконструйовані та споруджені понад 500 дипломатичних представництв різних країн, але ніде не виникало таких проблем, які спричинив у Львові пан Опалінський.

Зважаючи на те, що приватні перемовини між замовником і генпідрядником не дали успіху, будівельники зробили на прес-конференції публічну пропозицію замовнику, яка складається з двох варіантів: 1) «ВЕЕМ-Будсервіс» готовий добудувати резиденцію консульства, якщо за це буде належно доплачено; 2) «ВЕЕМ-Будсервіс» готовий залишити цей об’єкт, якщо з будівельниками розрахуються за борги. В іншому випадку будівельники замість незаконної передачі ключів від об’єкту, чого домагається замовник, у понеділок, 30 серпня, розпочинають акцію громадянської незгоди. З-поміж гасел акції є такі: «Оголошуємо акцію незгоди щодо упереджених дій Генконсула п. Опалінського проти будівельників!», «Особисті амбіції та прихильності однієї людини не повинні завдавати шкоди спільним інтересам громадян!», «Просимо МЗС Польщі об’єктивно оцінити нашу працю і оплатити роботи, підтверджені незалежними експертами!», «Ми будемо шукати правду на шляху від Варшави до Брюсселя!», «Кривда до Страсбурга доведе нас!».

Віце-президент Асоціації будівельних підприємств Львівщини, депутат Львівської обласної ради Володимир КРЕХОВЕЦЬКИЙ висловив здивування щодо позиції міської влади Львова, яка не втручається у цей господарський конфлікт, хоча має повне моральне право оцінити його. Оскільки Львів віддав на дуже пільгових умовах польській стороні для спорудження консульської резиденції земельну ділянку в центральній частині міста, яка на ринку коштувала б кілька мільйонів доларів. Що ж одержує навзамін українська сторона? Із майже 4 тисяч квадратних метрів у цій резиденції лише 167 метрів квадратних відведено для залу обслуговування клієнтів (вважайте – громадян України, які прийдуть сюди за візами) – менше 5%. Тоді як, наприклад, загальна площа рецепції і банкетного залу майже 240 м?, а готельних номерів – 600 м?. Крім того, цей фінансовий конфлікт між замовником і генпідрядником затримує введення в експлуатацію об’єкта, і громадяни України далі вишиковують під польським консульством рекордні в Європі черги. Частка відповідальності за ці черги лежить і на міській владі, яка не спонукає польську сторону діяти конструктивно. Прикро також, констатував В,КРЕХОВЕЦЬКИЙ, що ані Варшава, ані Київ також не заявили публічно про свою оцінку бюрократичної ситуації довкола спорудження нової консульської резиденції. Хоча і генпідрядник, і громадські організації роботодавців та підприємців про це просили їх у своїх листах-зверненнях.

Адвокат, директор юридичної фірми «Аміда» Андрій ПОТИНСЬКИЙ сказав журналістам, що природа стосунків між Генеральним консульством Республіки Польща у Львові і ТзОВ «Компанія ВЕЕМ-Будсервіс» виникла з договору підряду на будівництво об’єкту резиденції Генерального консульства Республіки Польща у Львові по вул. Івана-Франка, 108 у м.Львові.
Обов’язком підрядника за договором було здійснення комплексу робіт відповідно до погоджених сторонами вимог, обсягів і строків. Обов’язком замовника було прийняття виконаних робіт за актам приймання та проведення повного розрахунку з підрядником.
Умови договору підряду неодноразову змінювалися сторонами в частині збільшення обсягів робіт та продовження строків їх виконання. А конфлікт виник в той час, коли об’єкт перебував на завершальній стадії будівництва. ТзОВ «Компанія ВЕЕМ-Будсервіс» вимагає здійснення оплати за виконані роботи. Консульство не приймає частину актів виконаних робіт і не проводить оплату, що об’єктивно зумовлює неможливість продовження будівництва з боку компанії «ВЕЕМ-Будсервіс».

«На мою думку, за відсутності можливості врегулювання спору в добровільному порядку, спір підлягає вирішенню в судовому порядку з обов’язковим проведенням судової будівельно-технічної експертизи щодо визначення фактичних обсягів та вартості виконаних робіт», - наголосив Андрій ПОТИНСЬКИЙ. Цікавим моментом цього конфлікту є те, що між сторонами існує спір щодо завершення будівництва об’єкту нерухомого майна, вважає А.ПОТИНСЬКИЙ. Але на підставі акту готовності об’єкту до експлуатації від 12.01.2010 року інспекцією ДАБК у Львівській області видано відповідний сертифікат відповідності.
Тобто цим документом засвідчено відповідність об’єкту до проектної документації, вимог державних стандартів, будівельних норм і правил. Тож юридично об’єкт вважається добудованим згідно з проектною документацією. А це означає, що підрядник виконав умови договору.

Відеозапис прес-конференції:















Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів