Архів новин

“Вартість готелю “Львів” занижено вп’ятеро”

Розмова з Володимиром Гірняком, генеральним директором юридичної фірми “Правосвіт”

60 мільйонів гривень – саме таку суму планують отримати цього року міські чиновники від продажу комунального майна. “Приватизаційний список”, який у Ратуші оприлюднили на початку року, містить майже півтисячі об’єктів.

Серед них – цілі майнові комплекси на кшталт Стрийського та Галицького ринків, великі готелі та кінотеатри. Перший квартал закінчився і цифри свідчать: приватизаційні плани мерії можуть так і залишитися лише планами. За три місяці від приватизації об’єктів комунального майна у бюджет Львова надійшло 3,5 мільйона гривень. До того ж, частина грошей – це розрахунок за об’єкти, продані торік. Подейкують, що головним гальмом львівської приватизації є неналежна підготовка об’єктів до продажу. Ситуацію з приватизацією міського майна прокоментував директор юридичної фірми “Правосвіт”, колишній депутат Львівської міської ради Володимир Гірняк.

– Від продажу комунального майна за перші три місяці року в бюджет Львова надійшло заледве п’ять відсотків від запланованої суми. Чи можна вже зараз проаналізувати, чому так сталося?

– По-перше, мені видається, що немає належної співпраці між виконавчими структурами мерії та депутатським корпусом Львівської міськради. Всі знають, яка політична ситуація в місті, рада фактично є в опозиції до міського голови чи навпаки, і це суб’єктивний чинник, який впливає на ситуацію. А об’єктивний – якщо нині готель “Львів” має укладений ще в середині
90-х рр. договір оренди і платить за весь будинок 600 гривень на рік, тобто п’ять копійок за квадратний метр, то мерії треба йти в суд і вирішувати питання з такою орендою на свою користь. Потрібно залучати консалтингові фірми і дуже добре готувати кожен об’єкт. Є серйозні проблеми з юридичним статусом майна – по кожному з великих об’єктів, які мерія планує продати цьогоріч, тривають судові процеси. Тому задекларована сума виглядає нині не зовсім реальною.

– Чи можна стверджувати, що в Ратуші чітко знають, чим володіє місто?

– Ні. Проблему з цією інформацією мали депутати попередніх каденцій і вона залишилася, на жаль у цій. Нині переліку всього майна, яким володіє місто, не знає ніхто. За різними даними, місто має 3-3,5 тисячі угод про оренду об’єктів комунального майна. Але є ще “безгоспне майно”. Це, до прикладу, квартири чи нежитлові приміщення, які не належать нікому, а, згідно з чинним в Україні законодавством, мали б перейти у власність територіальної громади. Є військове майно, об’єкти, на які одночасно претендують і місто, і область. Тому потрібна комплексна інвентаризація, якої досі, на жаль, ніхто в Ратуші не спромігся провести. Для мерії така інвентаризація повинна стати справою принципу. Бо добрий власник, по-перше, мусить знати, чим він володіє. По-друге, потрібна незалежна оцінка цього майна. І лише після цього представники територіальної громади, у цьому випадку керівники міста, повинні самі собі сказати: оце майно ми хочемо і надалі залишити в комунальній власності, оскільки воно потрібне місту. Це ми продамо, а це – здамо в оренду. Перш ніж декларувати, що продадуть майно на 50, 60 чи навіть на
100 мільйонів гривень, варто знати, що і за якими цінами продавати.

– Тобто оцінити у грошовому еквіваленті комунальну власність неможливо?

– Хіба що дуже приблизно. Бо, повторю, не було жодної системної інвентаризації. Невідомо, за якими критеріями виводити цю суму. Крім будівель і окремих приміщень, існує ще 147 комунальних підприємств і кожне з них теж щось коштує. Наприклад, “Львівводоканал”, яким я як депутат міськради займався в попередній каденції. Активи цього підприємства можна оцінити приблизно у мільярд гривень. Вартість міського майна нині можна оцінити дуже загально – мільярди гривень. Але ці мільярди будуть помітними для мешканців лише тоді, коли чиновники грамотно розпоряджатимуться цим майном. Я оперую дуже умовними цифрами, але якщо майно територіальної громади Львова коштує, скажімо, п’ять мільярдів гривень і щороку продавати частку на 60 мільйонів, як це заплановано цьогоріч, чи навіть на
100 мільйонів, то ще багато років поспіль представники мерії можуть не їздити до Києва з проханням про гроші, а з власних резервів ремонтувати дороги, будувати школи чи навіть поліпшувати водопостачання. Тобто робити ті речі, на які міського бюджету завжди бракує. А гроші ж насправді лежать, як кажуть, під ногами. Треба просто зробити зусилля, нагнутися і підняти їх.

– Якщо подивитися на список із півтисячі об’єктів, які мерія запланувала продати цьогоріч, чи можна сказати, за яким принципом це майно відбирали й оцінювали?

– Складається враження, що це насамперед добре відомі об’єкти. Скажімо, готелі “Львів” і “Незалежність” та ринки Стрийський, Галицький і Привокзальний. Очевидно, від їхнього продажу можна отримати найбільше коштів. Такий підхід з одного боку правильний, оскільки це наповнення бюджету розвитку міста. Але не можна забувати, що ці об’єкти є унікальними. І здається, що, для того, аби їх продати, потрібно залучити добрих фахівців – чи з мерії, чи навіть незалежних, які зможуть цей об’єкт продати якомога дорожче. Колись приїжджали підприємці із Заходу, і я показав їм Галицький ринок. Питають: скільки коштує. Тоді Львовом ширилася неофіційна інформація, що Галицький хочуть продати за
25 мільйонів гривень. Почувши цифру – 25 мільйонів, – іноземці сказали: “Трохи задорого, але об’єкт цікавий”. Коли ж я уточнив, що йдеться про суму в гривнях, вони просто розсміялися. Але головне в цій історії те, що потенційні інвестори просто нічого не знають про об’єкти, які місто хоче продавати. Тому нині міська влада повинна шукати стратегічних інвесторів, які зможуть вкласти найбільше коштів у міське майно, і по-друге, це повинні бути люди чи структури, які доведуть це майно до ладу. Крім того, що буде з готелем “Львів” після продажу? Залишиться він готелем чи стане офісним центром – усе це потрібно обов’язково заздалегідь обговорювати. Чи Стрийський ринок – там зараз працює багато львів’ян, а ще більше – купує продукти, бо на ринку дешевше. Як вирішать їхні проблеми після продажу базару? Тобто йдеться про складну підготовчу роботу. Не можна просто оголосити “Нам не потрібні ринки і ми їх продамо”. Колись у Львові вже було щось схоже – з дитячими садочками. Народжуваність зменшилася, садочки перепрофілювали та продали. А тепер демографічна ситуація змінюється і вже нова проблема – де ці садочки взяти. Тому я хвилююся, щоб така ситуація не склалася з тими об’єктами, про продаж яких ми зараз говоримо.

– Якщо говорити про ціни на вже оголошені об’єкти, наскільки вони відповідають реальній вартості майна?

– За неофіційною інформацією, якою я володію, вартість готелю “Львів” нині коливається від 10 до 13 мільйонів гривень. Якщо це поділити на метраж – виходить близько 250 доларів за квадратний метр. Порівняйте цю суму з цінами на нерухомість на вторинному ринку і стає зрозуміло, що цей об’єкт може коштувати вчетверо-вп’ятеро більше. А це означає, що можна разово, продавши два великі об’єкти, виконати річну програму приватизації, яку декларує місто. Але річ у тому, що підходити потрібно комплексно та системно. І насамперед, наголошую як правник: міська влада повинна вирішити юридичні проблеми. Бо обтяжений судами об’єкт принесе у бюджет значно меншу суму.

– Наскільки доцільною взагалі є схема, коли починають із продажу великих об’єктів, а не дрібніших?

– Логіку міста можна зрозуміти: за великі об’єкти відразу можна отримати чималі гроші. Але з погляду перспективи, тобто навіть формування ціни на це майно, спершу, напевне, вартувало б підготувати та приватизувати дрібні об’єкти. Вони, звичайно, принесуть менше коштів у бюджет, але процедура їхнього продажу простіша. А доки проходить приватизація дрібних чи середніх об’єктів, місто матиме час, щоб залагодити проблеми, якими обкладені великі комплекси. Скажімо, чи спроможне товариство орендарів, заплативши гроші за великий майновий комплекс, і надалі інвестувати в модернізацію та розвиток об’єкта. Бо і ринки, і готелі, про які ми зараз говоримо, потребують величезних капіталовкладень. Я маю надію, що територіальна громада в особі її керівників -мера та виконавчих структур – проаналізує ситуацію і дослухається до голосу здорового глузду.

– Яке майно варто все ж таки залишити у власності міста?

– Питання – наскільки ефективно місто може управляти готелями, ринками чи кінотеатрами? Приватний бізнес, вважаю, краще дасть собі раду з цією роботою. Місто має створити належні умови для роботи підприємців, отримувати з них податки і за ці гроші облаштовувати гідне життя для львів’ян. Очевидно, за теперішніх умов і, напевно, на найближчу перспективу не варто приватизовувати великих комунальних підприємств – таких як “Львівводоканал”, “Теплоенерго” чи “Львівелектротранс”. Поділ цих великих природних монополій зумовить зловживання. Що ж стосується міського майна, моя позиція є такою, що його треба продати, а не здавати в оренду, і за отримані гроші відновлювати та розвивати інфраструктуру. Але продавати такими темпами, як задекларовано зараз – півтисячі об’єктів за рік, – теж недобре. Краще попрацювати довше над підготовкою цього об’єкта й отримати за нього більше грошей. І що не менш важливо, не вбивати довіри інвесторів, продавши їм об’єкт із купою проблем.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів