Архів новин

Футбол: «Дніпро» – «Карпати» – 1:0

1-ий тур. 10.07.2010, 17:30. «Дніпро-Арена», Дніпропетровськ.
17 406 глядачів. Невелика хмарність, дощ. +29°С

Головний арбітр: Ігор Іщенко (Київ).
Асистенти: Геннадій Бич, Сергій Соботюк (обидва - Київ).

«ДНІПРО»: Каніболоцький, Лобжанідзе, Чеберячко, Русол, Денісов, Ротань, Федорчук (Кравченко, 58), Феррейра (Калініченко, 64), Коноплянка, Селезньов, Назаренко (Гоменюк, 76).
Запасні: Лаштувка, Мандзюк, Пашаєв, Холєк.
Головний тренер: Володимир Безсонов.

«КАРПАТИ»: Тлумак, Мілошевіч, Петрівський, Федецький, Тубіч (Є. Тарасенко, 76), Ґодвін, Ткачук, Худоб`як, Батіста, Кожанов (Ґурулі, 78), Зеньов (Кополовець, 58).
Запасні: Руденко, Нено, Габовда, Д. Авелар.
Головний тренер: Олег Кононов.

Гол: Чеберячко, 85.

Новий чемпіонат України «Карпати» розпочали з поразки – у Дніпропетровську «зелено-білі», пропустивши гол за п’ять хвилин до фінального свистка, з мінімальним рахунком 0:1 поступилися тамтешньому «Дніпру».

На «Дніпро-Арені» «Карпати» сьогодні грали втретє. У двох попередніх поєдинках перемогу святкував «Дніпро». Особливо прикро було за програш позаминулого сезону, коли єдиний м’яч дніпряни забили вже в компенсований час. Щось подібне трапилося і цього разу…

Перед грою у тренерського штабу «Карпат» виникли певні проблеми. Окрім креативного хавбека Олега Голодюка навіть не полетів на гру лівий захисник Ігор Ощипко, який отримав травму на останньому тренуванні передсезонних зборів у Австрії. А крайній вінгер Михайло Кополовець через невеличке ушкодження розпочав поєдинок на лаві запасних. А по перерві, коли Олег Кононов таки випустив його на поле, було помітно, що віддаватися грі на всі сто відсотків він не в змозі.

Проблему відсутності Ощипка вирішили очікувано – універсал Артем Федецький перейшов на лівий фланг, а позицію правого захисника зайняв Тарас Петрівський. Що ж до лінії нападу, то разом з Батістою та Денисом Кожановим на поле у старті вийшов Сергій Зеньов.

На відміну від «Карпат», лазарет «Дніпра» перед матчем був порожній. Але Володимир Безсонов тим не менше зробив два дещо несподіваних ходи. Зокрема, місце у воротах замість досвідченого чеського легіонера Яна Лаштувки зайняв Антон Каніболоцький, а перед одним з улюбленців фанів «Дніпра» Максимом Калініченком Безсонов віддав перевагу добре знаному у Львові Валерію Федорчуку. Нагадаємо, що і Каніболоцький, і Федорчук є гравцями молодіжної збірної України, але весняну частину минулого чемпіонату обидва провели в оренді у «Кривбасі». Проте за період літніх зборів зуміли не лише довести тренерському штабу «Дніпра» свою профпридатність, а й вибороти місце у стартовому складі. Забігаючи наперед, зазначимо, що обоє зіграли непогано, хоча по завершенні матчу дехто з місцевих фахівців висловлював своє незадоволення малоактивними діями Федорчука. Так, один з потенційно гольових моментів новачок «Дніпра» запоров, та й м’яч він мав не так часто, як від нього очікували. Але тут вже не тільки його провина – у більшості епізодів партнери його не помічали, а точніше буде сказати, відверто ігнорували. Схоже, старожилам «Дніпра» не надто до вподоби, що Федорчук витіснив з основи Максима Калиниченка – заслуженого ветерана дніпропетровського футболу. Щодо останнього, то вийшовши на заміну, він нічим на запам’ятався. І якби не кутовий, після подачі якого «Дніпро» і забив єдиний м’яч, то гру 26-й номер господарів міг би абсолютно заслужено занести собі до пасиву.

Проте не набагато краще за Калініченка зіграли й решта гравців команди господарів. І не випадково на післяматчевій прес-конференції Володимир Безсонов на репліку одного з журналістів про те, що «Дніпро» слабенько дивився у командній грі, відповів, що його підопічні зіграли так, як дозволив суперник. А карпатівці дозволили дніпрянам не надто багато. За 90 хвилин кіперу «зелено-білих» демонструвати свою майстерність довелося не часто – для цього цілком вистачить пальців однієї руки. У першому таймі Андрій вперше вступив у гру на 24-й хвилині, коли Сергій Назаренко, якого самотнього чомусь залишили наші захисники, пробив по центру воріт метрів з 25-ти, а за три хвилини вже Євген Коноплянка завдав прямого пострілу зі штрафного. Проте, за великим рахунком, обидва ці епізоди для Тлумака були швидше тренувальними – Андрій опинявся саме в тому місці, куди й летів бальон.

А понервувати йому та, зрештою, й усім карпатівцям і їхнім вболівальникам довелося наприкінці тайму, коли без сумніву найкращий гравець матчу у складі господарів Коноплянка здійснив рейд лівим флангом і намагався поцілити у дальній кут – удар не вийшов і круглий вилетів… на аут. А вже в компенсований час першої 45-хвилинки Тлумак розпочав атаку, яка ледь не закінчилася взяттям воріт дніпрян. В її фіналі форвард «зелено-білих» Зеньов опинився з м’ячем один проти самотнього Каніболоцького, але пробиваючи в дотик, естонець не влучив як слід по бальону і той полетів значно вище поперечки.

Трохи побільшало роботи у капітана «Карпат» по перерві. Так, на 51-й хвилині узбецький легіонер господарів Віталій Денісов, який вже звично для всіх діяв не лише на позиції лівого захисника, а й частенько підключався до атаки, намагався пробити з-за меж карного – удар у нього не вийшов, але м’яч несподівано опинився у Євгена Селезньова. Єдиний чистий форвард дніпропетровців бив на виконання у дальню «шістку» – Тлумак хоча й не без проблем, та зумів ліквідувати небезпеку.

На 68-й хвилині карпатівці в черговий раз порушили правила на правому фланзі оборони проти Коноплянки, і Назаренко зі штрафного ледь не поцілив під поперечку – трохи забракло влучності, до того ж Тлумак контролював ситуацію. Ще дві «пожежі» після стандартів кіперу «Карпат» вдалося погасити на 76-й і 80-й хвилинах, коли «зелено-білі» надто глибоко сіли в оборону. А от на 85-й хвилині м’яч таки затріпотів у сітці наших воріт. Трапилося це також після стандарту: кутовий з правого флангу атаки дніпрян подав Калініченко, Тлумак у боротьбі на другому поверсі не дістався м’яча – пішла передача від Володимира Гоменюка в центр штрафного, яку рукою перервав Іван Мілошевіч, але першим головою встиг переправити круглого у сітку Євген Чеберячко. Саме цей епізод визначив долю зустрічі на користь «Дніпра» – 1:0.

А тепер давайте розберемо детально все, що відбулося після подачі кутового і те, як дніпряни заробили власне цей роковий для карпатівців корнер. Отже, хавбек господарів Сергій Кравченко перехопив м’яча на своїй половині поля і віддав його на правий фланг Руслану Ротаню, який виконав довгу діагональну передачу верхом. В боротьбі на другому поверсі Володимир Гоменюк протаранив Євгена Тарасенка, який десять хвилин перед тим замінив Неманью Тубіча, і головою скинув м’яча на хід Євгену Селезньову. Центрфорварду «Дніпра» вискочити на забивну позицію завадив Іван Мілошевіч, який і вибив круглого на кутовий. Але стоп: Євген Селезньов прокидував собі м’яча на хід РУКОЮ! Це чомусь не побачив арбітр в полі киянин Ігор Іщенко. Швидше за все, це трапилося через те, що арбітр ФІФА (?!) постійно від епіцентру подій перебував метрів за 20 – 30. Тобто, він елементарно не встигав за розвитком подій на полі. Хоча гра проходила далеко не в швидкому темпі – за такої високої вологості повітря навіть ходити у Дніпропетровську сьогодні було важко, а про те, щоб бігати у високому темпі упродовж 90 хвилин, й говорити нічого.

До речі, Ігор Іщенко прогледів відверту гру рукою все того ж Євгена Селезньова і раніше, на 51-й хвилині. То, може, цьому арбітру краще було б удосконалювати свою функціональну готовність замість того, аби щовечора вести теревеньки у студії Савіка Шустера в «Африканських пристрастях», де він вдає з себе суперексперта під час аналізу ляпів своїх побратимів по суддівському корпусу на чемпіонаті світу у Південній Африці? А, можливо, все ще простіше – пан Іщенко, побачивши, як «чудять» арбітри на Мундіалі, вирішив, що таке ж «судилище» може пройти і у нашій Прем’єр-лізі? Цікаво, що з цього приводу скаже П’єрлуїджі Колліна – новий куратор суддівського корпусу ФФУ. А ще італійцю не завадило б пригадати, що зовсім недавно Ігорем Іщенком цікавилися УЄФА та німецька поліція з приводу одного міжнародного матчу на рівні збірних, який він обслуговував… Але давайте повернемося до гри на «Дніпро-Арені».

Ми зупинилися на тому, що гру рукою Євгеном Селезньовим не помітив арбітр в полі. Але її не побачив і лайнсмен, хоча все відбувалося на його очах. Можливо, він на якусь мить осліп?..

Але це ще далеко не все. Після подачі кутового у межах ВОРОТАРСЬКОГО майданчика, в якому кіпер є недоторканою фігурою, Андрій Тлумак намагався ліквідувати небезпеку, але не зміг цього зробити. Логічно виникає питання – чому? Та тому, що центральний захисник «Дніпра» і національної збірної України Андрій Русол поставив кіперу БЛОК і в підсумку Тлумак не лише не дістався круглого, а й опинився на газоні. Порушення правил більш ніж очевидне, але Ігор Іщенко, щойно м’яч залетів у сітку, миттєво вказав на центр. Андрій Тлумак намагався втлумачити служителю Феміди, що взяття воріт відбулося з порушенням правил, але той і слухати не став – добре, що «гірчичника» не показав.

Те, що Ігор Іщенко безсоромний негідник, остаточно стало зрозуміло за хвилину, коли хтось з карпатівців (здається, це був Тарас Петрівський) відверто зачепив за ногу Євгена Коноплянку і в такий спосіб зірвав небезпечну атаку господарів. Гравець у смугастій футболці в цьому епізоді на всі сто відсотків заслуговував на жовту картку, але арбітр жестом показав, що порушення не було і треба продовжувати гру. Дуже грамотний хід великого стратега, а коли називати речі своїми іменами, то футбольного кілера, Ігоря Іщенка – дивіться, я ж помилявся не лише на користь «Дніпра», а й «Карпат» також!

З достовірних джерел є інформація, що після перегляду відео, помилку Ігоря Іщенка визнали делегат ФФУ полтавчанин Анатолій Дяченко та інспектор матчу Василь Мельничук з Сімферополя. Стверджують, що перед карпатівцями вибачився і сам арбітр. Але тепер Ігор Іщенко може робити все, що завгодно – навіть визнати свій ляп та просити пробачення. А чому б і ні – справу зроблено.

Проте, навіть незважаючи на високий професіоналізм кілера на прізвище Іщенко, «Карпати» ледь не врятувалися. За ті дев’ять хвилин, що відділяли гол господарів від фінального свистка (до основного часу Ігор Іщенко компенсував 4 хвилини), «зелено-білі» створили два гольові моменти. Спочатку на 89-й хвилині Ігор Худоб’як метрів з 35-ти завдав потужний і точний удар під поперечку – Антону Каніболоцькому, який трішечки задалеко вийшов з воріт, довелося демонструвати не лише свою відмінну реакцію, а й належну акробатичну підготовку – кінчиками пальців кіпер перевів круглого на кутовий.

А вже в компенсований час «смугасті» втратили свій найкращий момент у грі. Сандро Гурулі з лівого флангу атаки виконав діагональну передачу верхом у район 11-метрової позначки. Після боротьби у повітрі м’яч відскочив до Євгена Тарасенка, який пробив у дотик. Антон Каніболоцький допомогти своїй команді вже не міг, але свого кіпера підстрахував хавбек Руслан Ротань, який вибив м’яча з лінії воріт. Заблокувати винос дніпрянина із надією, що круглий рикошетом від ноги таки опиниться у сітці, намагався у шпагаті Самсон Годвін, але йому забракло якоїсь миті.

Однак і це ще був не останній шанс «Карпат» на порятунок. Вже коли добігала до кінця остання компенсована хвилина, Ігор Худоб’як виконував штрафний з тієї самої точки, що й Сандро Гурулі. В карному майданчику «Дніпра» зібралися всі польові гравці обох команд за винятком Андрія Тлумака. Але Ігор надто поспішав і в результаті передача верхом вийшла трохи задовгою – Антон Каніболоцький без проблем заволодів м’ячем, а за мить Ігор Іщенко дав фінальний свисток.

Але закінчимо все ж на позитивній ноті. Тим паче, що гра в Дніпропетровську – це лише перший поєдинок сезону і до того ж вона вже стала історією. А попереду у «Карпат» серйозний іспит – у найближчий четвер підопічні Олега Кононова дебютують у Лізі Європи. Додому команда повернулася сьогодні о 23:00, а вже завтра в першій половині дня на неї чекає відновлювальне тренування. Ще одне заняття «зелено-білі» проведуть у вівторок, а в середу зранку чартерним рейсом вони вилітають у Рейк’явік.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів