Архів новин

Іван Денькович назвав мафіозні групи в БЮТ

"Мафіозні групи захопили ключові плацдарми в БЮТ", під таким заголовком учора, 11 березня, в газеті "Експрес" вийшло інтерв'ю з народним депутатом від БЮТ, головою ЛОО "Батьківщина" Іваном Деньковичем. Іван Денькович, усвідомлюючи, що він виписує собі "квиток на війну", оприлюднив корупційні схеми, за якими працюють обласні депутати БЮТу, назвав прізвища головних учасників цих оборудок. Подаємо текст інтерв'ю:

"Іван Денькович у політиці вже десять років. До того вчителював, був директором школи. Починав із рядового члена партії Тимошенко, коли та ще була в опозиції. Свого часу авторитетні люди насміхалися з нього І радили задля кар'єрного зростання змінити партію Тимошенко на більш перспективну. Він відмовлявся, бо — як людина, що народилась у горах, — не звик пасувати перед труднощами. Нині він — народний депутат БЮТ, голова найбільшого обласного осередку в стратегічній для партії області – Львівській.

Коли ми закінчували розмову, Іван Васильович сказав:

– Я розумію, що моє інтерв'ю, це - квиток на війну. На війну з тими моїми однопартійцями, які захопили партію в заручники. Але люди мають знати, що відбувається сьогодні у партії Тимошенко і хто за що бореться.

Інтерв'ю справді трохи шокує. Це, мабуть, перший випадок, коли чинний партієць Тимошенко відверто розповідає про те, що коїться за кулісами однієї з найбільших і найвпливовіших українських партій.

Скажу відверто, якби в нашій країні по-справжньому працювали міліція і прокуратура, вони одразу після виходу цього інтерв'ю у світ мали б чимало роботи.

– Іване Васильовичу, ще кілька років тому партія Тимошенко була нікому невідомим утворенням, на яке ніхто не звертав уваги. Коли це почало змінюватись?

– У партію "Батьківщина" завжди приходили різні люди. Внутрішньої служби безпеки, яка б перевіряла минуле кожної людини, котра вступає до неї у нас немає. Зрештою, це й нереально зробити.

Я очолив обласну організацію у травні 2003 року. У той час до наших лав вступали вчителі, лікарі, загалом пересічні люди. Це й не дивно, бо "Батьківщина" була в опозиції, і люди, котрі обіймали керівні посади, до нас не йшли. Все змінилося після президентських виборів 2004 року.

Після того, як запровадили вибори до місцевих рад за партійною системою, інтерес до "Батьківщини" зріс. Адже багато хто зрозумів, що стати депутатом будь-якої ради можна лише перебуваючи в партії. Ми нікому не відмовляли у вступі. Одні люди вступали до "Батьківщини", бо перейнялися ідеалами Майдану, а інші — саме задля того, щоб стати депутатом. Цю категорію становили переважно люди, що прийшли в партію з бізнесу.
І дуже швидко вони зрозуміли, що варто подбати не лише про місце у списках, а й спробували взяти під контроль партію в областях. Зокрема на Львівщині, вже на початку 2005 року почалися перші спроби зняти мене з посади. З'явилися проплачені пікети, метою яких було мене дискредитувати. За цим стояли одіозні брати Дубневичі. Зробити це їм тоді не вдалося, а наближення виборів 2006 року змусило їх загальмувати.

– А чому цим людям не сподобався Іван Денькович?

– Вони розуміли, що, не будучи в керівництві партії, при формуванні виборчих списків не зможуть задовольнити своїх інтересів. Тому вони організували так зване бізнес-угруповання своїх спільників, аби тиснути на мене й партію.

– Тоді й з'явився меморандум про те, що підконтрольна їм організація буде фінансово підтримувати "Батьківщину"?

– Так. Разом із тим почалася боротьба за партійні списки. Я виступав за те, щоб у списку до облради був представник кожного району області. Але так не сталося. Коли затвердили списки кандидатів у депутати, то чимало рядових партійців їх не сприйняло. Там було багато людей, котрі не були членами "Батьківщини". Я не мав стовідсоткового впливу на формування списків. На це впливали й окремі депутати парламенту, і люди з центрального штабу. Оце і стало ключовою помилкою та першопричиною деградації багатьох депутатів.

– І ось БЮТ на виборах здобуває перемогу. Конфлікти в бютівській фракції в облраді згасають, депутати починають виконувати партійну програму і працювати задля людей?

– Спочатку так. Але дуже швидко, щойно депутати-бізнесмени зрозуміли, як можна заробляти, будучи депутатом облради, усе змінилося. До фракції входять депутати-бізнесмени і члени низових парторганізацій. Щоб зберегти єдність фракції рядові партійці заплющували очі на те, що деякі депутати пішли в комісії, не маючи потрібного фаху. Так, медики за освітою опинилися в комісії з комунального майна, хоча логічно було б піти в комісію з охорони здоров'я. Бізнесмени масово рушили в земельні комісії, комісії з комунального майна і т. д.

– І їхні апетити почали зростати?

– Першим дзвінком до захоплення влади цим кланом у Львівській області стало зняття з посади заступника голови облради Миколи Гориня та Левка Захарчишина. Це було в листопаді 2008 року. Згодом і відставка Людмили Козак. Таким чином, за три роки діяльності у Львівській облраді запанував клан, який підпорядкував собі все. Усіх, хто їм заважає, вони усувають від посад, розставляючи своїх людей.

Тобто в облраді існує формальне й неформальне керівництво. Саме останнє і тримає більшість в облраді й керує всіма голосуваннями.

– А які інтереси того угруповання, яке ви називаєте кланом. Що їх об'єднує?

– Збір "каси". Вони всі бізнесмени й можуть в облраді вирішувати всі свої питання. Зокрема, продовження ліцензій, отримання в оренду майна, кар'єрів, нафтових та газових родовищ. Тобто заробити є на чому. Вони створили таку систему, за якою (щоб була проголосована та чи інша ухвала) цьому кланові треба заплатити гроші. Інакше жоден бізнесмен, жодна людина не зможе вирішити своїх питань. Для прикладу, щоб депутати проголосували за розширення меж села, необхідно представникам цього — можна навіть сказати — мафіозного угруповання виділити певну частину землі. Інакше рішення провалять. Як правило, йдеться про 10 відсотків площі ділянки чи майна. Можна подивитися, скільки останнім часом проголосували за такі рішення, тоді буде зрозуміло, скільки грошей цей клан заробив.

– А ще якісь шляхи збагачення існують?
– Звичайно. Зокрема — нерухомість. При обласній раді створено управління комунального майна. І комісія з комунального майна має досить великі повноваження. Вона оцінює те чи інше майно, затверджує майнову оцінку, проводить тендери тощо.

– А що тут протизаконного?
– Річ у тім, що перед початком проведення тендера під пільно відкривають конверти, і потрібним людям ще до конкурсу відомі всі пропозиції. Тобто тендерні пропозиції відомі членам тендерної комісії ще до початку відкриття конвертів із пропозиціями. Тож, маючи цю інформацію, неважко покласти в потрібний конверт пропозицію, яка буде найкращою. У такий спосіб продали "дачу Добрика", колишнє місце відпочинку партеліти, що в Івано-Франковому під Львовом, на так званих імператорських курортах. Звісно, її про дали за відверто заниженою ціною, себто за безцінь.

– Ви хочете публічно заявити, що тендерна комісія, порушуючи всі мислимі закони, протиправно створює умови для заниження цін на комунальне майно і свідомо продає це майно за попередньою змовою певному учасникові?

– Так. Я це стверджую і називаю конкретні приклади. А переможець, перепродуючи його, заробляє мільйони гривень і ділиться з депутатами.

– Якщо вам відомі такі факти, то чому не звертаєтесь до міліції, прокуратури?

– Я вже робив кілька депутатських звернень. Але їх не розглядають. Інколи минає кілька місяців, перш ніж на них хтось відреагує. Понад те, над ходять формальні відписки.

– Нині в облраді — 120 депутатів, котрі незалежно від партії, до якої входять, мали б керуватися етичними засадами у своїй роботі. Але, за вашими словами, у раді є група, яка переслідує зовсім інші інтереси. Якщо такий, як ви кажете, мафіозний клан вдалося створити, хто його очолює?

– Я вже назвав цих людей — брати Дубневичі, Михайло Коваль, Петро Колодій. Але інтереси партії нічого спільного з діяльністю цієї групи не мають. Тобто процес, що відбувається у Львівській облраді, такий же, як в інших радах, зокрема Верховній.

– Однак у пересічних людей, ті ж Дубневичі асоціюються з "Батьківщиною". І коли ви називаєте таке прізвище, це шкодить передусім вашій партії?

– Ми повинні почати процес очищення. Ми повинні сформувати списки по-новому.

– Але чи не станеться так, що наступного разу партійні списки того ж БЮТ сформують люди, з котрими ви сьогодні намагаєтесь боротися?

– Думаю, шо ні. Адже в нас більшість людей, які мають бачення на партію таке ж, як і я.

– Та в клану є гроші. Причому немалі. Гроші їм уже допомогли сформувати у раді більшість, то чому ж вони не зможуть купити партійців на з'їзді, який формуватиме списки на наступні вибори?

– Я такого варіанту не відкидаю. Але більшість голів районних організацій на моєму боці.

– Іване Васильовичу, ви — депутат парламенту, ви маєте можливість контактувати з вищим партійним керівництвом. Невже вони не помічають того, що діється на місцях?

– Вони не володіють інформацією. Я радитиму Юлії Володимирівні, щоб на наступних виборах до рад різного рівня йшли зовсім нові люди. Тобто ні в міській, ні в обласній ралах не має бути депутатів, котрих уже обирали і котрі себе скомпрометували.

– Подейкують, що брати Дубневичі в останню виборчу кампанію Юлії Тимошенко вклали ЗО мільйонів?

– Від них особисто ми не отримали ані копійки. Говорити можна про будь-які суми. Цьому нема жодного підтвердження. Через офіційний виборчий рахунок гроші Дубневичів не проходили. До речі, вони й не фінансують "Батьківщину". Гроші від них отримують лише ті, хто вирішує питання Дубневичів.

– А якщо ваша лінія програє, яким ви бачите майбутнє "Батьківщини"?

– Цього не станеться. Я опираюся на підтримку членів партії. У нас дуже багато порядних і чесних людей. Але вони не можуть пробитися, оскільки не мають нахабства й хамства, які є в мафії. Юля Тимошенко програла тому, що чимало людей думало не про партію, а про власні інтереси в цей вирішальний час. До речі, я впевнений, що конфлікт між мною і газетою "Експрес" організували саме ці люди, підставивши мене.

– Але вони можуть, до прикладу, матеріально зацікавити вище керівництво партії і домогтися вашої відставки?

– Їм це не вдалося і не вдасться, бо за ними немає правди. У центральному апараті партії є чимало порядних людей".

Експрес

Степан[10.05.24 16:23]
Шановні громадяни! Народні депутати політичної партії БЮТ , а саме голова ЛОО ВО "Батьківщина" Іван Денькович , вміє лиш використовувати громадян України у тих справах які вигодні особисто йому та його політичній партії . Не одного громадянина України політична партія БЮТ в особі її лідера Ю.В.Тимошенко та голів обласних штабів в тім числі ЛОО ВО «Батьківщина Івана Деньковича втянула до виборчого процесу Президента України у 2009-2010рр. . Лідер політичної партії і голови обласних осердків штабів ВО «Батьківщина» - обіцяли , що тільки но могли 46 міліонам Українцям за ради того щоб побільше затянути людей до голосування , затянути ВІП агітаторів які би проводили політичну агітації під час виборчої компанії Президента України 2009-2010 рр. за екс-Прем`єр-міністра України - Юлію Тимошенко . Але в дійсності до влади політична партія БЮТ не прийшла і такі народні дупутати України – голови обласних штабів ВО «Батьківщина» як Іван Денькович та інші почали розмахувати шашками наліво і направо - ще має совість - зі своїх уст Іван Денькович голова ВО «Батьківщина» -народний депутат України - назвати себе порядним депутатом , що є в нього ще порядність і чесність і гідність в першу чергу як громадянина України , як політика якій у владі бореться за справедливість і за народ України в цілому , а не тільки у Львівській області . Іван Денькович можить лиш тільки обіцяти та давати пусті обіцянки , як дають малій дитині цукерку на цукерку тільки не плачать так і проводить свою роботу Іван Денькович , помимо цего ще і вміє народ України поливати брудом , поливати брудом тих людей , які віддали свій голос за політичну партію ВО "Батьківщина" під чиїми гаслами і пройшов Іван Денькович у парламент ВРУ. Шановний народ - не видіться на таких як Іван Денькович , які лиш ципляють лапшу в той період коли МИ народ їм за потрібен та вигоден віддати свій голос та підтримати їхні ідеї під час виборчих компаній , а потім про НАС такі політики- народні депутати України - голови обласних штабів політичної партії БЮТ - як Іван Денькович дуже бистро забувають . Івана Деньковича це той політик який не має - ані порядочності в першу чергу як громадянин України , ані честі і совисті як народний депутат України, а сам займається зловживанням – зловживанням словами нахапаними з різних істочників інформації і своїми висловами поливає бруд проти тих людей які особисто за нього та політичну партію БЮТ віддавали свій голос під час виборів народних депутатів України та під час виборів Президента України . Зверніть увагу на сьогодення з політичної партії народні депутати які мають ум, честь і совість виходять і входять в широку коаліцію для формування нової політичної команди , команди яка виведе Україну з тих руїн в які її загнали екс- міністри та лідер БЮТ на протязі перебування на займаних посадах . Не зря ГПУ відновила кримінальну справу 2003р. проти Ю.Тимошенко – а відкрито це для того щоб не мав право такий політик вибиратися народом України в депутати як : сільської ; міської ; обласної ради ; так і у депутати ВРУ та видвигати свою кандидатуру на посаду Президента України .
родом зі Львівщини[10.04.09 20:06]
Люди, ознайомтеся будь ласка з статтею, яка продемонтсрує нам читачам про стан й сьогоднішнє відношення людей один до одного в державі... Ця стаття сама за себе скаже...
Ось інтрнет-адреса статті: http://www.pravda.com.ua/articles/2010/01/15/4621874/
родом зі Львівщини[10.04.09 09:51]
Прочитав вищевказану статтю, пригадується собі... Під час цьогорічних президентських виборів, пам'ятається мені плакати вищевказаної партії, на яких було написано: «Вони балакають, вона - працює», «Вони блокують, вона - працює», «Вони зраджують, вона - працює», «Вони руйнують, вона - працює». З вищевказаного інтерв'ю Івана Деньковича, одразу ж хочеться ще раз переконатися в "професійності" цієї "кАманди", яка "прАцює"... Й зрозуміло до чого мріяла допрацюватися... Щоб нарешті поставити "крапку", як висловлювався один з відомих нам людей-лідерів під час "помаранчевої революції"... Другими словами кажучи, завдяки таким зусиллям "кАманди" склалося враження вони хотіли позбутися нашої держави разом з нами, нами людьми... Більшість дійових структур нашої держави призупинилося, на жаль... Держава в тяжкому становищі... Люди,схаменіться,вдумайтесь що робиться навколо в державі. Тому прикладом й звісно крапкою в "високому" рівні цієї "кАманди" є ця вище приведена нам читачам стаття... Дивіться на ситуацію тверезо, й не ведіться на пусті обіцянки!!!!!!!!!
родом зі Львівщини[10.04.09 09:40]
Прочитав вищевказану статтю, пригадується собі...
Під час цьогорічних президентських виборів, пам'ятається мені плакати вищевказаної партії, на яких було написано: «Вони балакають, вона - працює», «Вони блокують, вона - працює», «Вони зраджують, вона - працює», «Вони руйнують, вона - працює».
З вищевказаного інтерв'ю Івана Деньковича, одразу ж хочеться ще раз переконатися в "професійності" цієї "кАманди", яка "прАцює"... Й зрозуміло до чого мріяла допрацюватися... Щоб нарешті поставити "крапку", як висловлювався один з відомих нам людей-лідерів під час "помаранчевої революції"... Другими словами кажучи, завдяки таким зусиллям "кАманди" склалося враження вони хотіли позбутися нашої держави разом з нами, нами людьми... Більшість дійових структур нашої держави призупинилося, на жаль... Держава в тяжкому становищі... Люди,схаменіться,вдумайтесь що робиться навколо в державі. Тому прикладом й звісно крапкою в "високому" рівні цієї "кАманди" є ця вище приведена нам читачам стаття...
Дивіться на ситуацію тверезо, й не ведіться на пусті обіцянки
федыр[10.03.23 22:11]
денькович сам добрий бандюган.а перший нападаэ шоб стрылки перевести ы пыдозру выд себе
СтепанНаболіло[10.03.13 18:34]
То все правда!А тепер уявіть як би вони виграли за такі "файні безкоштовні акти"!!?...А нарід капітально повівся на дешеву приманку.
СтепанНаболіло[10.03.13 18:34]
То все правда!А тепер уявіть як би вони виграли за такі "файні безкоштовні акти"!!?...А нарід капітально повівся на дешеву приманку.
прихильник[10.03.13 17:55]
нарешті справді відверте інтервю.Браво, п.Денькович. Ви склалися як політик, хоч квиток на війну ви собі виписали. Але думаю, перемога буде за вами, бо за вами справжні партійці, яким набридло багате бидло у партії, яке й статуту не читало, а має гроші і думає, що купило партію.Тримайтесь, ми з вами!!!
oto daje[10.03.12 16:19]
OTO DAJE

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів