Архів новин

Яке майбутнє чекає на Львів із пустою казною?

Під час прийняття цьогорічного бюджету міста на його адресу звучало чимало закидів, мовляв, він алогічний та нереальний до виконання. Адже у кризовий період для усієї країни міський голова поставив перед виконавчими органами влади надважке завдання, збільшивши цьогорічні показники казни міста до 1,6 мільярда гривень. У результаті, дещо покритикувавши, за утопічний бюджет проголосували і депутати, залишивши пересічних львів’ян у заручниках фінансових обставин та планів влади.

Проте, якими б грандіозними не були задуми мера та його команди щодо розвитку Львова, сьогодні показники наповнення бюджету свідчать, що жити львів’янам майже немає на що. За словами директора Департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олега Іщука, сьогодні під особливою загрозою опинилося фінансування доріг, ремонту шкіл, лікарень, яке здійснюється за кошт бюджету розвитку.

У коментарі «Об’єктивно» чиновник озвучує показники наповнення міської казни станом на перше червня. Зокрема, до бюджету розвитку майже за півроку надійшло всього 32,3% із запланованого. Натомість до загального бюджету розвитку - 99,9%, що свідчить про дещо кращу ситуацію із фінансуванням захищених статей.

«За останні два дні до загального фонду бюджету надійшло 25% місячної норми, вочевидь, податкова якось спрацювала в останні дні. Водночас вперше за 5 місяців цього року сума загального бюджету, яка формується із податків, є найменшою. Тому не можна виключати загрози у фінансуванні бюджетних сфер, але ми інтенсивно працюємо, щоб цього уникнути», - говорить Олег Іщук.

Він додає, що одним із порятунків наповнення міського бюджету будуть кредити, які найближчим часом має намір взяти місто.

Нагадаємо, що сьогодні на Львові лежать ще боргові зобов’язання перед Світовим банком, який ще за часів Любомира Буняка видав кредит для «Львівводоканалу». Окрім того, місто брало кредит для ЛКП «Львівсвітло». Загальна сума боргових зобов’язань тоді становила 374 млн. грн. Водночас минулоріч було взято випущено муніципальні облігації на суму 92 млн. грн.


«Планується, що на сесійному засіданні, яке відбудеться 18 червня, будуть внесені зміни до бюджету міста на 2009 рік та значно скорочено видатки. Відповідні зміни уже готують виконавчі органи міської влади», - про це повідомив депутат ЛМР Сергій Бащук.

За словами Бащука, надходження до міської казни є вкрай мізерними. Що ж стосується бюджету розвитку, то він частково наповнюється завдяки відчуженню комунального майна. Натомість за цей час у Львові на аукціоні не було продано жодної земельної ділянки.

«Сьогодні не проводяться тендери із більшості об’єктів, адже у міста залишилися ще минулорічні борги – орієнтовно 30 млн. грн. Тому потрібно внести зміни до бюджету, адже ми не можемо в такий час роздувати щоки», - твердить Бащук.

За словами депутата, місту доведеться зажити значно скромніше: відмовитися від широкомасштабних планів та нових проектів. Адже, скільки б змін до бюджету не вносили, необхідні кошти все-одно не надходять. «Першочергово варто закінчити недобуди, щоб не «заморожувати» їх. Лише тоді можна говорити про початок нових робіт», - заявляє він

Сергій Бащук пояснює, мовляв, такий масштабний бюджет міста приймався лише з метою окозамилювання. «Тоді мер наголошував, що місту було необхідно показати, що воно готове профінансувати підготовку до Євро-2012 і що Львів може і сам впоратися із будівництвом стадіону. Час показав, що Львову це не по силах, і сьогодні місто повинно випрошувати фінансування у держави», - говорить Бащук.


Понад 17 мільйонів надійшло від приватизації майна комунальної власності за 5 перших місяців 2009 року, - повідомили «Об’єктивно» у міській раді.

«За 5 місяців цього року наше управління забезпечило надходження до міського бюджету від приватизації майна у розмірі 17 мільйонів 110 тисяч гривень, що становить 57 відсотків виконання доведених показників бюджету на цей період», – розповідає в. о. начальника управління комунальної власності Олеся Любченко.

Натомість, надходження від орендної плати за 5 місяців 2009 року становили 13 мільйонів 871 тисячу гривень, що становить 86,2 відсотка виконання доведених показників бюджету на цей період.

Цей показник збільшено на 6 мільйонів 654 тисячі гривень порівняно з аналогічним періодом 2007 року та на 2 мільйони 551 тисячу гривень в порівнянні із аналогічним періодом 2008 року.


«У нас є домовленість із першим заступником міського голови Львова Олегом Синюткою про те, що усі виконавчі органи міської ради до вівторка, 16 червня, проаналізують ситуацію зі своїми видатками, аби на наступному пленарному засіданні внести зміни до бюджету міста», - повідомив голова бюджетної комісії Львівської міської ради Андрій Стецьків.

Він наголосив, що показники бюджету 2009 року планують привести до минулорічних. «Скорочення, які відбудуться у цьогорічному бюджеті, не будуть меншими, аніж минулого року», - сказав він.

Водночас Стецьків наголосив, що економити місто буде у трьох бюджетних сферах, зокрема, зменшать видатки бюджету розвитку. «Ми плануємо відмовитися від ремонту таких об’єктів, що не є вкрай необхідними. До прикладу, переконаний, що фінансування будівництва Співочого поля у Шевченківському гаю не є вкрай необхідним», - зауважує голова бюджетної комісії.

Також будуть зменшені видатки цільового фонду, з якого фінансуються ремонти шкіл та лікарень Львова. «Але маємо намір деякі об’єкти із цільового фонду перенести на бюджет розвитку», - розповідає Андрій Стецьків.

Також буде переглянуто фінансування доріг у місті, позаяк податок із транспортних засобів, з якого гроші йдуть на дороги, був зменшений урядом, натомість у бюджеті Львова закладено показники згідно з попередніми розмірами податків.


«Цьогорічний бюджет міста формували на основі показників із надходжень, які були у 2007-2008 роках. У міській раді сподівалися, що вдасться залучити від продажу землі таку ж кількість грошей, як в попередні роки, але на ці наміри дуже вагомо вплинула криза», - розповів «Об’єктивно» експерт із питань місцевого самоврядування Петро Мавко.

Як зазначив Мавко, бюджет розвитку можна наповнювати завдяки надходженням від продажу землі, відчуженню майна та завдяки запозиченням. «Через кризу зацікавленість майном дуже впала, до цього ж додалася підготовка до Євро-2012. У зв’язку із футбольним чемпіонатом і було сформовано такий «роздутий» бюджет», - говорить експерт.

За словами Петра Мавка, більшість із доходів цьогорічного бюджету становлять запозичення, які місто в кінцевому результаті не зможе віддати. «Щороку рівень доходів міста зберігається на тому ж рівні, тобто зайвих грошей на погашення кредитів немає. Зважаючи на цьогорічну ситуацію, коли місто навіть не може наповнити для своїх потреб і розрахуватися із попередніми кредитами, то Львів може просто потрапити у боргову яму», - стверджує Петро Мавко.

Відтак, вважає він, у кредитній політиці міста очевидно простежуються політичні рішення. Останній цьому приклад – коли Президент країни вирішив посприяти отриманню кредиту Львовом. «У міста не дуже багато ресурсів, щоб потім, навіть в разі боргів, розраховуватися із кредиторами. Можна, звичайно, сподіватися на підтримку держави, але знаємо, що ситуація в країні може змінюватися щодня», - зауважує Мавко.

- Місто мало шанс залучити інвестора для будівництва стадіону і не займатися маніпуляціями, але воно ним не скористалося, - додає експерт.

Що ж до наповнення цьогорічного бюджету, то, навіть переглянувши його видатки, коштів на усі потреби для розвитку Львова може забракнути. У результаті до минулорічних боргів за виконані роботи можуть додатися нові.

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів