Архів новин

У Львові постане готель на кістках? ФОТО

Невдовзі у Львові на території парку імені Богдана Хмельницького може з’явитися новий фешенебельний готель із кваліфікацією у чотири-п’ять зірок. Рішення про погодження відповідного містобудівного обґрунтування та виділення земельної ділянки для таких цілей прийняло управління архітектури Львівської міської ради. Ідею спорудження у Львові фешенебельного готелю на території парку імені Богдана Хмельницького, де розташований колишній музею ПрикВО, яку свого часу леліяла фірма „Сімекс”, тепер мають намір здійснити інші бізнесмени.

Цілком імовірно, що наполегливість зацікавлених в будівництві людей дасть свої результати і невдовзі у Львові таки з’явитися новий вишуканий готель для найвибагливіших гостей міста. Проте це питання залежатиме передусім від позитивного рішення депутатів. Адже в подальшому за погодження вилучити землю із меж парку та будівництво готельного комплексу на території колишнього музею ПрикВО повинні проголосувати міські райці, в яких неоднозначна думка щодо доцільності такого будівництва.

Відповідний проект ухвали про спорудження готелю уже подали на розгляд депутатським комісіям. Після його вивчення та оцінки найближчим часом питання винесуть на сесію Львівської міської ради.

Проте в доцільності будівництва готелю саме на цьому місці постає багато але… Передусім прийняти позитивне ухвалу, щодо зведення готелю, окремих райців стримує місце, на якому його мають намір розташувати: передусім – це паркова територія та місце колишнього цвинтаря. Відтак, там досі на глибині кількох метрів зберігаються захоронення людей.

Останній факт у Львові породжує багато чуток щодо закинутої споруди музею, який був побудований у радянський час поміж вулиць Стрийська та Лижв’ярська. Серед бізнесменів Львова побутує думка, що ця територія є проклятою, а підприємець, який розпочне там будівництво, зазнає фіаско.

Причина побоювань людей має підстави, адже, як свідчать архівні дані, наприкінці ХVIII століття на цій території дійсно був розташований один із найбільших цвинтарів Львова - Стрийський.

І хоча кладовище функціонувало до 1823 року, є свідчення, що поховання на місці музею ПрикВО здійснювали ще під час Першої світової війни. Натомість вже у середині ХХ століття на місці Стрийського кладовища було закладено парк.

У радянський же час на пагорбі між вулицею Стрийська – Лижв’ярська було споруджено будівлю для музею ПрикВО, який припинив існування з розпадом Радянського Союзу та здобуттям Україною незалежності.

Гарне розташування будівлі, на пагорбі, біля паркової зони, з часом привабило до себе підприємців. Орієнтовно у 1997 роках фірма „Сімекс” отримала в обслуговування споруду музею, разом із ділянкою у 0,65 га.

Однак розпочавши роботу із укріплення будівлі, працівники натрапили на людські останки. „На той час ділянка ще не входила у межі парку, але визначалася як зелена зона міста, де також було заборонено будівництво. Коли директор фірми „Сімекс” купував споруду, то не знав, що його чекає... Взявшись за укріплення будівлі та встановлення залізних колон, згідно із проектно-кошторисною документацією, яка на той час вже була у фірми, їхні працівники наткнулися на цвинтар. Там було знайдено суцільні могили…”, - розповіла у коментарі „Об’єктивно” голова постійної комісії екології та природокористування , член ГО „Спільнота” Віра Лясковська.

Вона пригадує, що в цей час фірма «Сімекс» здійснила багато порушень. До прикладу, земельні роботи були розпочаті на ділянці, яку компанія ще навіть не отримала у користування. Натомість, реакції зі сторони міської влади на такі дії не було. «Після виявлених поховань у мерії лише домоглася перезахоронення останків, але жодного рішення про залучення фахівців, які б вирішили, що далі робити із територією колишнього цвинтаря, прийнято не було», - продовжує Віра Лясковська.

На цьому спроби фірми „Сімекс” щодо будівництва готелю закінчилися. Подейкують: не останню роль тут зіграла неетичність зведення готелю на людських кістках. Однак, окремих бізнесменів людські рештки не лякають, як і те, що територія, де розташований музей, давно занесена до меж парку.

Відтак за продовження справи фірми «Сімекс» із спорудження готельного комплексу на території музею ПрикВо взялося ТзОВ «Паркготель», офіційним директором якого є пан Заремба.

Проте, як розповіли «Об’єктивно» поінформовані джерела, насправді до будівництва готельного комплексу у парку культури причетний заступник голови Державної митної служби Тарас Козак. Безумовно, що підготовчі роботи ведуться не без допомоги «наших хлопців» із міської ради, які лобіюють це питаннях у стінах будинку на площі Ринок, 1. Зокрема за інформацією, яку надали «Об’єктивно», його здійснюють депутати із фракції „Пора” у Львівській міській раді.

Натомість у коментарі «Об’єктивно» голова фракції «Пора» у ЛМР Петро Адамик, не підтвердив та не спростував цього факту. «Ми маємо відношення до цієї справи хіба, що як місцеве самоврядування. Можливо, хтось із членів фракції дотичний до справи, але в жодному разі він не є власником фірми та не лобіює ніяких інтересів», - сказав Адамик.

Водночас, на думку депутата, спорудження готельного комплексу на території музею ПрикВО необхідне, адже це б вирішило питання щодо території, закинутої будівлі та захоронених останків людей.

«Щодо цієї території потрібно приймати якесь рішення: або політичне і робити там цвинтар, або здійснити перепоховання, як у всіх цивілізованих країнах. Адже у місті щодо тих захоронень з’являється багато чуток. Свого часу йшла мова про те, що через них у Львові може спалахнути епідемія, відтак їх необхідно перепоховати», - зазначив Петро Адамик.

Водночас, за його словами, будівництво готельного комплексу замість музею ПрикВО - найкраща альтернатива для вирішення цих проблем. «На сесії Львівської міської ради буде винесена ухвала про перелік об’єктів у межах парків для обслуговування приватних структур. Серед переліку і територія музею ПрикВО», - розповів пан Адамик.

Він зазначив, що такі кроки можна буде здійснити після рішення депутатів та погодження депутатських комісій, серед яких комісія екології та природокористування.

Останні ж, виступили категорично проти будь-яких робіт у зоні парку. Щобільше, будівництво готелю на місці колишнього музею не на жарт занепокоїв міських природо охоронців. Позаяк під спорудження готелю, який передбачає також будівництво стоянки для машин, доведеться віддати значний «шмат» паркової зони.

Зокрема Віра Лясковська наголошує, що їхня комісія екології та природокористування так і не отримала чіткого містобудівного обґрунтування на спорудження готелю. За проектом фірми «Сімекс» 1998 року там мав постати великий «мастодонт». Натомість на території Стрийського парку історично сформовані споруди низької забудови.

«Наша комісія одноголосно і навідріз відмовилася погоджувати вилучення земельної ділянки із паркової зони для будівництва готелю. Ми не допустимо його спорудження, адже комплекс вимагає великої обслуговуючої території, а відтак розпочинати таке будівництво не можна», - зауважує член ГО «Спільнота».

Вона додала, мова йде про 1,7 га, які використають для спорудження готелю, стоянки для машин та відповідних заїздів. Також інвестори планують вибудувати готель на 18-20 поверхів, що категорично не вписуватиметься у історичне середовище забудови, яке утворилося на вул. Стрийській.

Натомість, на думку членів комісії екології та природокористування, музей ПрикВО можна зберегти, але в дещо іншому амплуа. Депутати вважають, що сьогодні музей можна було б відновити, проте виставляти на експозиції доблесті не радянської, а української армії.

Іншої думки дотримуються в управлінні архітектури Львівської міської ради. Чи то під тиском зацікавлених людей у будівництві чи з доброї волі, там заявляють, що будівництво готелю на території між вул. Стрийська – Лижв’ярська - єдине вирішення проблем за гроші інвестора, адже у мерії для цього просто немає грошей.

«Ця історія може мати кілька варіантів: можна залишити усе як є і закинута споруда музею буде стояти надалі. Інший варіант – демонтувати споруду та залишити ділянку в території парку. Або демонтувати музей та збудувати на його місці готель. Але постає питання - для усіх цих варіантів потрібно затратити певні кошти. Гроші може виділити приватний інвестор чи місто, в останнього на це фінансів немає. Окрім того, першочергово приймати рішення щодо споруди має право її власник», - прокоментував «Об’єктивно» головний архітектор міста Юрій Криворучко.

Він додав, що музей на території парку вже перебуває у приватній власності. Тому, для будівництва готелю земельну ділянку потрібно вилучити із території парку, за що мають проголосувати депутати Львівської міської ради. Натомість, за словами Криворучка, рішення управління архітектури про те, чи може на цій території збудувати готель, є позитивним.

Щодо висоти та вигляду майбутнього готелю, то, за словами Юрія Криворучка, вона визначатиметься згодом, після вилучення земельної ділянки. Водночас, на думку головного архітектора, у депутатів не мало б виникнути жодних застережень щодо доцільності будівництва готелю на ділянці, яка наразі ще входить до меж парку культури.








Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів