Архів новин

Петро Димінський: «Якщо людина не любить футбол серцем, вона гроші в нього не вкладатиме»

Ексклюзивне інтерв’ю з Почесним президентом ФК «Карпати»

Підбити підсумки минулого сезону, проаналізувати стан сьогодення, поцікавитися планами на майбутнє – тобто дізнатися все, чим живуть «Карпати» і український футбол, ми спробували у розмові з Почесним президентом «Карпат» Петром Димінським. Питань виявилося чимало: чи вплине криза на «зелено-білих», скільки буде новачків, які зрушення дала Прем’єр-ліга, хто сподобався і хто розчарував…

«Таких уболівальників, як «Карпати», ніхто не має»

- Минуло майже півроку з того часу, як створили Прем’єр-лігу. Які б ви відзначили позитивні і негативні зрушення, над чим ще потрібно працювати?


- Прем’єр-лігу ми створювали як комерційний проект. Ми не можемо очолювати проекти соціально-патріотичні. На жаль, на сьогодні я не можу констатувати, і це думка більшості власників, що ми маємо якісь переваги над ПФЛ. Не можна сказати, що все так погано, як було раніше. Думаю, в єдиному покращили становище – це стан суддівства. Може зашкодити й економічна криза. Але ще цього року ми повинні повернутися до найголовнішого питання – обрати президента. Людину, яка буде рівновіддалена від усіх клубів. Щоб вона чітко сформувала план розвитку Прем’єр-ліги. Не керувати самим процесом, а виробити бізнес-план, стратегію, яким шляхом ми повинні йти.

-Ви зачепили тему суддівства, зокрема й те, що судді стали об’єктивнішими щодо «Карпат». Натомість факти свідчать, що лише у цьому сезоні судді не зарахували чистий гол у ворота донецького «Металурга», не призначили пенальті за гру рукою у матчі проти запорізького «Металурга» і зарахували два перші голи «Динамо», що були забиті з офсайдів…

- На мою думку, те суддівство, яке є за участю «Карпат», якісніше, ніж те, що було в минулому сезоні. Безумовно, вищенаведені факти відобразилися на стані команди й на турнірному становищі. Але не можна сказати, що ми програли «Динамо» тільки через те, що два голи вони нам забили з офсайду. Треба віддати належне, що «Динамо» сильніше за «Карпати», як і «Шахтар». Інша справа із не зарахованим голом у ворота донецького «Металурга». Але ми у міжсезоння додамо в фізичній підготовці, укріпимо склад і зможемо ставити серйозні завдання. Маю на увазі – вихід до єврокубків.

- То «Карпати» гратимуть у єврокубках?

- Мені часто задають це питання. Мовляв, з року в рік ви обіцяєте, що «Карпати» будуть гарти в єврокубках. Дійсно, я не тільки ставив таке завдання, я для того йшов у футбол – затратну і збиткову гру. Для досягнення найвищого рівня мало тільки грошей спонсора. Згадайте «Динамо» часів початку 90-их. Поки клуб не отримав підтримки влади, зокрема і Президента України, поки влада не посприяла розвитку інфраструктури, реконструкції стадіону – яке тоді було «Динамо»? Інший приклад. «Металург» Донецьк. Його бюджет більший за карпатівський; має найкращу базу в Європі. Невже ми на фоні «Металурга» не маємо можливості виступати в Європі? Досягнути вершин неможливо тільки спонсором і його грішми. Великий клуб – це той, який має відданих уболівальників. Таких, як «Карпати», ніхто не має. Мені не зрозуміло: коли оголошують на стадіоні прізвище Димінського – чути свист. Я не те що невдоволення хочу висловити. Хочу пояснити: «Карпати» на сьогодні – це 650 дітей, які перебувають на нашому утриманні. Вони мають стипендію, їх одягають, вчать і доглядають. Це 400 робочих місць із достойною зарплатою. Є формула успіху. Для того, щоб досягати вершин, потрібні три складові: фінансування, вболівальники та участь влади. Шкода, що влада не бачить «Карпати» навіть у такому проекті, як Євро. А півтора місяця тому ми надіслали владі листа і зробили дуже вигідні інвестиційні пропозиції.

«Олег Кононов має повну довіру»

- Сезон у «Карпат» видався неоднозначним. Нові гравці, новий тренер…


- Футбол залежить від багатьох факторів. Від фінансового, стилю, завдань, генію тренера, наявності в команді зірок, морального стану. Існує стереотип, що завдання команді ставлю я. Насправді ж я демократично підходжу до цього питання і дав можливість гравцям самим обрати собі завдання. Вони його визначили – 5-е місце в чемпіонаті. Цікаво виходить. Коли все добре – хороші гравці і хороший тренер. Тільки щось не так – все валять на Димінського. Що я, мовляв, склад на гру визначаю, вказівки даю. Для мене основне – довіра. Були тренери, коли команда йшла на третьому місці. Але я не був задоволений. Я не хочу повертатися і це згадувати. Зараз треба дивитися вперед. Я ставив завдання досягти вершин. Щоб це зробити, треба будувати систему. А її треба будувати знизу. Починаючи від школи й закінчуючи основною командою. Сьогодні ми на правильному шляху. Дитяча команда Олега Бойчишина здобула рекорд в дитячому футболі. Наші юнаки провели дев’ять матчів у першому колі і всі виграли. Це молодь, яка за кілька років повинна влитися в першу команду. Будуть грати наші вихованці. Мені підходить справедливий і об’єктивний тренер. Він повинен створити систему й відповідати за її вирішення. Олег Кононов має на сьогодні повну довіру. Але він не готував команду до сезону, тому має преференції. Весною я буду по-іншому дивитися на команду. Для мене головне, щоб кожен гравець виконував пункти свого контракту. Щоб він чітко знав, що і як має робити. Бо раніше вони читали тільки пункт, де була вказана зарплата. Ми вимагатимемо суто професійних відносин.

- У таких випадках важливу роль може відіграти агент гравця…

- Мене стосунки гравця й агента не цікавлять. Є агенти, які розуміють, що основна мета - допомогти гравцю відкрити його талант. Є такі агенти, з якими я із задоволенням працюю. Наприклад, Олександр Кулішевич, ще кілька агентів. А є такі, які просто хочуть грошей. Ось вам і приклад Ковєля.

- А бували випадки, коли колишні гравці «Карпат» хотіли повернутися в команду?

- Ми маємо своїх представників у багатьох клубах України. Гравці обирають собі місце там, де тепліше. Я за ними ніколи не шкодував. Є такі футболісти, колишні наші вихованці, котрі приходять і просяться назад. Вони готові грати за будь-які гроші. Але в мене такий принцип: якщо футболіст, особливо в молоді роки, любить футбол не серцем, а кишенею, я на нього не можу розраховувати.

«Не кривитиму душею – найцікавішим було дербі»

- «Карпати» нещодавно заявили, що підсилилися трьома гравцями-іноземцями…


- Насправді, наразі одним. У нас є тільки сербський захисник Тубіч. З двома іншими підписано тільки попередні угоди. Їхня доля вирішиться на тренувальних зборах. Вони можуть стати гравцями «Карпат». Будемо дивитися на зборах у Туреччині.

- А що ви скажете про тих новачків, які вже заявили про себе: Романенка, Мілошевіча, Гурулі, Кузнецова?

- Оцінювати їх має головний тренер. Я можу лише висловити свої враження як вболівальник. У тому стані, в якому вони сьогодні перебувають, не можуть виконувати завдання, про які ми говоримо. «Карпати» заслуговують того місця в таблиці (відповідно до рівня майстерності) який є у наших гравців. Тому ми обов’язково будемо підкріплювати команду.

- «Карпати» ведуть переговори з українським форвардом. Є нова інформація про нього?

- Ми ведемо переговори не лише з українським форвардом, а й ще з одним цікавим гравцем, також нападником. На думку Олега Кононова, нам треба укріпити позицію нападника, воротаря і захисника. Романенко воротар не поганий, але ми багато м’ячів пропустили через те, що, я вважаю, він не досить впевнено грає на виходах. Це не таємниця. Ми розраховували на нашу молодь. Але їм ще потрібен час. А підсилення ми вже зробили – Неманья Тубіч. Ніхто не буде сперечатися, що крім Мілошевіча, наразі нема такого гравця, який би замінив Миколу Іщенка. На збори приїде ще один центральний захисник. Ми візьмемо його, якщо він виявиться таким хорошим і надійним, як про нього розповідали.

- Вам, як уболівальнику, які матчі у цьому сезоні сподобалися найбільше?

- Кілька. Приємно було побачити матч у Сімферополі. Приємно було сидіти на стадіоні і дивитися гру. Той факт, що останні 15 хвилин уболівальники «Таврії» підтримували «Карпати» – для мене було найвищою нагородою. Мені дуже запам’ятався матч з «Шахтерем» у Львові. Сподобався матч проти донецького «Металурга». І, безумовно, кривити душею я не можу – найцікавішим було перше дербі. Дербі - це суперматч, незалежно від того, які місця посідають команди. Це, як завжди буває, боротьба двох філософій, шкіл, суперечка в хорошому значенні між уболівальниками. Дербі збирає найбільше вболівальників. Це свято для всіх, крім тих, хто програв. Наші вболівальники задоволені, «Карпати» подарували Львову хороший вечір. Сподіваюся, що наступні дербі будуть не менш цікавими.

«Самсон заслужив на добре ставлення»

- Поясніть, чому на трансфер клуб виставив п’ятьох гравців?


- Нема вічних гравців, команд, стосунків. Є гравці, які багато років тут грали, показали свою відданість, патріотизм. Кожен хоче змін. Самсон заслуговує на добре ставлення до нього – він багато віддав «Карпатам». Футбол прогресує, «Карпати» сповідують гру швидку, з великими фізичними навантаженнями, з повною самовіддачею. Всі як один мають грати і на атаку, і на захист. Основним критерієм є швидкість. На жаль, Самсон не може зараз задовольнити всі наші вимоги. У цьому він сам переконався. Це його ініціатива, він попросив підшукати йому новий клуб. І ми зробимо все можливе, щоб це зробити. Фещук теж зробив багато для «Карпат». Ми його не «чистимо». Максим сам розуміє, що нові вимоги для нього заважкі. Вся справа у конкуренції. Без неї кроку вперед не буде.

- На вашу думку, як проходить процес адаптації молоді у першій команді?

- Я більше уваги приділяю молоді, ніж першій команді. Наші хлопці стали фіналістами Кубка Кароля Войтили в Римі. Програвши «Лаціо» навіть з таким рахунком, все одно заслужили теплих слів. У нас є плеяда перспективної молоді. Ще рік-два з ними позайматися, і я впевнений, що 6-8 гравців увіллються в основу.

- Ви вже давно говорили про створення Академії і таки втілили цю ідею в життя, побудували перше в Західній Україні штучне поле…

- Насамперед я хочу зустрітися з батьками наших учнів. Аби вирішити, що ми хочемо, навіщо нам це треба. Вихованці Академії - це найближчий резерв, найобдарованіші діти Західної України. З ними будуть займатися окремі тренери. І цю еліту готуватимуть для основного складу Карпат. Зараз ми ведемо дискусію з головним тренером, намагаємося визначити статус Академії. Вирішуємо й інші питання. Зокрема, чи потрібна «Карпатам» друга ліга. Юрій Дячук-Ставицький каже, що потрібна, бо є багато молоді, якій треба давати ігрову практику. Але я собі думаю: що може навчитися дитина в тих дядьків, які, крім багатоповерхового мату, нічого не можуть показати? В другій лізі, як на мене, варто ввести віковий ценз. Щоб там грали, наприклад, футболісти до 20 років. Тоді в ній буде зміст, там проводитиметься селекційна робота.

«Криза вплине на все»

- Клуб буде займатися реконструкцією стадіону «Україна»?


- Ми нещодавно підписали договір оренди - після того, як виконали свої інвестиційні зобов’язання. Але ще досі непідписаною залишається угода про оренду земельної ділянки. Ми будемо робити реконструкцію. Можливо, продовжимо дискусію з владою. Треба вирішити, який стадіон потрібен Львову під Євро. Я передав в ОДА лист від ліцензованої УЄФА архітектурної компанії, яка дала висновок, що «Україна» після реконструкції відповідатиме вимогам УЄФА. Якби влада була сьогодні відповідальніша і зацікавлена в проведенні Євро, то мала б зрозуміти, що без «Карпат» не можна побудувати і експлуатувати стадіон. Я вже давно пропоную створити спільне підприємство. Варто також запросити найкращих фахівців, які б визначили, що Львову вигідніше – будувати новий стадіон чи реконструювати «Україну». Ми все одно зробили замовлення на подвійний проект реконструкції. Перший під Євро, а другий – під ті терміни, про які йшлося в угоді.

- Футбол – явище збиткове… А тут ще й криза. Українським клубам буде важко пережити зиму?

- Безумовно. Не беремо зараз до уваги клуби Франції чи Італії. Візьмемо для прикладу «Манчестер» і «Челсі». Вони оголосили, що скорочують бюджети, бо є проблеми в спонсорів. Думаю, не всі команди вийдуть на поля весною. Є клуби, які вже оголосили скорочення зарплат на 50%. Я знаю команди, які мають фінансові проблеми, але їх не назву. Щодо «Карпат», то можу заспокоїти всіх: ті умови, які є зараз, залишаться. Але криза зачепить усіх. Це я про клуби Прем’єр-ліги кажу. В одного з кандидатів на посаду президента ліги в програмі є пункт про надання клубом фінансових гарантій. Думаю, це питання все одно доведеться вирішувати - стане він президентом чи ні. Очевидно, не всі зможуть забезпечити такі гарантії. А футбол справді для всіх клубів є збитковим. Тому прошу вболівальників трохи зрозуміти тих людей, які вкладають гроші у футбол. Хоч трохи розуміти. Я не говорю про повагу. Не важливо, хто це: Ахметов, Коломойський, Кіндзерський чи Димінський. Ми це робимо не для себе. Нічого нам футбол не приносить, а тільки забирає. Не гроші, а здоров’я. Бо якщо людина не любить футбол серцем, вона гроші в нього не вкладатиме. Криза вплине і на трансферне міжсезоння. Вплине на суму трансферів. Не думаю, що будуть клуби, які купуватимуть гравців за такі ж суми, як це робили влітку. Повного затишшя не буде, але й не буде гучних трансферів.

Інформаційний центр ФК ''Карпати''

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів