Архів новин

Інформація міського голови щодо підготовки Львова до ЄВРО 2012

Шановні львів’яни та представники ЗМІ,
Протягом останнього часу, навколо мого звіту з питань підготовки Львова до Євро-2012 було багато спекуляцій. Аби уникнути чергового перекручування фактів, я вирішив опублікувати офіційну інформацію про стан підготовки до Євро-2012 у львівській пресі. У ній я спробую надати відповіді на запитання, що хвилюють кожного львів’янина: що означає проведення європейської першості у місті для кожного з Вас, що нам вдалося зробити протягом року та що потребує доопрацювання, які найважливіші процеси відбуваються по кожному з напрямків підготовки.

Міський голова Андрій Садовий


ЄВРО 2012

Чемпіонат Європи з футболу 2012 року триватиме 28 діб, в рамках чемпіонату відбудеться 31 матч. У Львові попередньо планується проведення 3-х матчів з 16-ти, що відбудуться в Україні.

У чемпіонаті візьмуть участь 16 кращих команд Європи. Загалом буде продано 1.497 мільйонів квитків та очікується понад 1 мільйон туристів. Очікується, що це буде найбільший ЄВРО чемпіонат за кількістю глядачів на стадіонах - на 20% більше глядачів ніж під час ЄВРО 2008. Прямі трансляції матчів дивитимуться 7.9 млрд. глядачів.

Якщо припустити (за методологією УЄФА), що кількість вболівальників, які приїдуть до Львова втричі перевищить кількість місць на стадіоні, то сумарно до Львова прибуде не менше ніж 100 000 вболівальників, 30 000 з яких перебуватимуть безпосередньо на стадіоні.


ЄВРО 2012 залишається в Україні і Польщі

Не зважаючи на всі спекуляції навколо питання ЄВРО 2012, 26 вересня 2008 року на засіданні у французькому місті Бордо виконавчий комітет УЄФА підтвердив своє рішення щодо проведення ЄВРО 2012 в Україні та Польщі. Це результат великої роботи, що була проведена командами кожного з міст, серед яких і команда Львова.

УЄФА залишає за собою право визначати кількість та які саме стадіони, будуть задіяні в чемпіонаті. Їх кількість максимально становитиме вісім, а мінімально шість спортивних арен. Це рішення прийматиметься з огляду на те, що УЄФА вже підписала 8 угод із основними містами, стадіонами та аеропортами, у числі яких і Львів.

УЄФА була і залишається єдиною структурою, яка уповноважена давати оцінку роботам з підготовки. А останні висновки УЄФА показали зменшення застережень експертів УЄФА до Львова, зокрема до стадіону - його було переведено до більш низької (т.зв. «помірної») зони ризику у якій перебуває більшість стадіонів Євро-2012.


Будівництво стадіону на вул. Стрийській - Кільцевій дорозі

Станом на 14 жовтня 2008 року місто Львів витримує усі часові рамки з реалізації проекту будівництва стадіону до Євро-2012.

Коротка хронологія подій:

Наприкінці 2008 року Львівська міська рада оголосила конкурс на право забудови території на вул. Стрийській – кільцевій дорозі, який передбачав будівництво стадіону. До складу конкурсної комісії увійшли представники як виконавчих органів міської ради, так і депутатського корпусу.

6 конкурсна комісія ухвалила рішення визначити компанію АЛЬПІНЕ БАУ ГМБХ як компанію-партнера з якою буде укладено Генеральний договір про спільну діяльність з метою розвитку/забудови території у місті Львові за адресою вул. Стрийська-кільцева дорога та Договір на виконання проектних робіт та керівництво проектом. Таке рішення було ухвалено одноголосно, усіма членами конкурсної комісії.

Зазначені Договори було укладено 28 березня 2008 року.

Що стосується інвестиційної складової, то за умовами Генерального договору Компанія ALPINE Bau GmbH зобов’язалась розглянути можливість укладення інвестиційного договору.

Згідно з Договором про проектування Компанія ALPINE Bau GmbH зобов’язалася за власні кошти розробити проект стадіону. У подальшому ці кошти мають бути компенсовані інвестором, або ж генеральним підрядником. Таким чином в Договорі на проектування не передбачено можливості оплати вартості проектних робіт за рахунок бюджетних коштів.

Витрати Компанії ALPINE Bau GmbH згідно з Договором на проектування не можуть перевищувати 5% від вартості будівництва.

26 травня 2008 року місто презентувало УЄФА ескізний проект стадіону, попередньо погоджений Містобудівною радою, МНС та СЕС, план-графік виконання робіт та план забудови мікрорайону.

18 червня АЛЬПІНЕ БАУ надіслала листа Львівській міській раді у якому офіційно повідомила, що на даний час не має можливості виступити інвестором будівництва стадіону.

Враховуючи необхідність дотримання графіків будівництва стадіону, задекларованих містом Львовом УЄФА та відсутність офіційних пропозицій юридичних та фізичних осіб які б мали намір стати інвесторами, було прийнято рішення про виділення коштів на початок будівельних робіт за рахунок коштів міського бюджету. У подальшому ці кошти можна компенсувати за рахунок продажу земельних ділянок навколо території стадіону, яка ставатиме привабливішою для інвесторів.

4 серпня 2008р. Львівською міською радою прийнято Ухвалу №2057, яка передбачала виділення 80 млн гривень з спеціального фонду міського бюджету на проведення робіт з будівництва стадіону у 2008 році та обов’язок виділяти у 2009 та 2010 роках кошти на будівництво стадіону в сумах, зазначених у договорі генерального підряду.

Управлінням капітального будівництва на виконання зазначених вище рішень Львівської міської ради та виконавчого комітету було погоджено наступні документи:
- Обґрунтування проекту;
- Ескізний проект;
- Завдання на проектування;
- Документи по стадії «Проект», а саме проект земельної ділянки, проект інженерних мереж, оцінка впливу на навколишнє середовище, планування транспортних потоків, генеральний план території.

7 серпня 2008 року ДП «Укрдержбудекспертиза» у Львівській області надала комплексний висновок Державної експертизи по проекту «Будівництво стадіону по вулиці Стрийській-Кільцевій дорозі в м. Львові», а вже наступного дня було отримано дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий Інспекцією державного архітектурно-будівельного контролю у Львівській області.

12 серпня розпочаті підготовчі роботи з будівництва:
- винесено в натуру контури земельної ділянки, на якій будуть розташовуватися будівлі стадіону;
- визначено перелік інженерних мереж, які потрібно винести за межі земельної ділянки;
- розроблено проект організації будівництва;
- завершено розробку картограм земляних робіт;
- виконані остаточні інженерно-бурові роботи для уточнення структури ґрунту, для визначення його несучої здатності на різних відмітках.
- завершені роботи по визначенню глибини закладки фундаменту та висоти відміток верхнього зрізу фундаменту.

10 вересня 2008 року прийнято розпорядження КМУ №1185-р «Про надання Львівській обласній адміністрації права на затвердження проекту будівництва стадіону на вул. Стрийській - Кільцевій дорозі у м.Львові».

18 вересня 2008 року Учасники містобудівної ради за участю профільних міністерств та провідних архітекторів України, не виявили зауважень до проекту нового стадіону. У ході засідання було відзначено високий рівень проекту стадіону у м. Львові. Проте, залишається невирішеною низка проблем, зокрема не закінчено розробку технічного рішення щодо переміщення водогону за межі території будівельного майданчика, не закінчено розробку генерального плану розвитку території навколо стадіону, не розроблено згідно українських ДБН детальний план будівельного майданчика.

Для оперативного вирішення питань реалізації проекту будівництва було створено робочу групу з числа представників обладміністрації, міської ради, а також установ та організацій, що надаватимуть погоджувальну та дозвільну документацію. Засідання робочої групи відбувається щосереди, також проводяться щотижневі засідання робочої групи представників депутатського корпусу і виконавчих структур ЛМР.


Львівська міська рада залучить іншого генерального підрядника для будівництва стадіону

7 серпня 2008 року Львівська міська рада отримала від Компанії ALPINE Bau GmbH проект стадіону та кошторис будівництва на суму 609 млн.грн.

14 серпня 2008 року Міністерство економіки надало дозвіл на підписання угоди на будівництво стадіону з єдиним виконавцем – компанією ALPINE Україна – згідно з поданим проектом та кошторисом.

Проект договору генерального підряду, складений відповідно до вимог законодавства України було надано для ознайомлення компанії ALPINE Bau GmbH, а також робочій групі з контролю за незалежною підготовкою Львова до проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу, залучення інвестицій та до фінансування стадіону у Львові.

Представники компанії ALPINE Bau GmbH під час переговорів щодо погодження умов Договору генерального підряду збільшили вартість будівництва стадіону з 85 млн євро (з ПДВ) до 139 млн євро (без ПДВ). Сума, запропонована компанією є неприйнятною для Львівської міської ради та не відповідає дозвільним документам.

8 жовтня 2008 року Львівська міська рада отримала листа від керівництва компанії ALPINE Bau GmbH, у якому повідомляється, що компанія відмовляється від підписання запропонованого містом Договору генерального підряду згідно з затвердженим проектом та кошторисом у 85 млн євро (з ПДВ).

Львівська міська рада підтверджує усі свої зобов’язання, надані УЄФА щодо будівництва у Львові для проведення матчів Чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Механізм відбору нового генерального підрядника для будівництва стадіону відповідно до затвердженого проекту та кошторису буде оприлюднено найближчим часом.

Отже, станом на сьогодні місто Львів має проект стадіону, який пройшов державну експертизу та був схвалений експертами УЄФА.

Якщо порівняти ситуацію з львівським стадіоном із готовністю Польщі у питанні будівництва та реконструкції стадіонів, то у більшості польських міст початок робіт заплановані на 2009 рік, угоди із генеральними підрядниками на здійснення робіт не укладено (якщо укладено то лише на підготовчі роботи), вартість будівництва стадіонів перевищує суму у 100 млн. Євро, фінансування ведеться з державного бюджету, бюджетів гмін та воєводств.

Наступні кроки у реалізації проекту:
- Визначення у встановленому законодавством України та Ухвалою сесії Львівської міської ради порядку генерального підрядника та підписання угоди
- Передача будівельного майданчика генпідряднику
- Забезпечення тимчасового підключення інженерних мереж
- Розробка проекту виносу водогону


Транспорт

Як було зазначено в звіті експертів УЄФА з питань транспорту подорож до та з приймаючих міст України є критичною через надзвичайно великі відстані, тривалість подорожей та низькі стандарти доріг (поверхні та обладнання безпеки), не тільки в самій Україні, але й у більшості сусідніх країн. За висновками експертів лише місто Львів знаходиться в межах 12-годинної доступності від основних Європейських хабів (Відня), у випадку завершення будівництва автомагістралі Львів-Краків.
Розробка концепції мобільності є не менш важливим етапом підготовки міста до чемпіонату ніж будівництво стадіону. Процес підготовки транспортної стратегії розпочався з підготовки пропозицій до державної цільової програми підготовки України до фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, затвердженої Постановою уряду № 107 від 28 лютого 2008 року. Нажаль до загальнодержавної програми, не були включені об’єкти з будівництва та реконструкції автомобільних доріг і транспортних розв’язок, що знаходяться на території міста.

Нашими зусиллями під час доопрацювання з Мінекономіки, Міністерством транспорту та зв’язку та Національним агенством з підготовки до Євро 2012, змін та доповнень до Програми, за підтримки Віце-Прем’єр-міністра І.В. Васюника, вдалося внести до нової редакції програми об’єкти з транспортної інфраструктури міста на суму понад 1 млрд. гривень. Спів-фінансування цих об’єктів передбачається з боку держави у співвідношенні 50 х 50 %. Зараз в Уряді опрацьовуються можливі шляхи для такого спів-фінансування (державні субвенції або залишок в місті надходжень від певних податків). Але в будь-якому випадку ми очікуємо залучити до приведення доріг Львова у відповідність європейським нормам більше ніж 500 млн. гривень державних коштів.

13 серпня 2008 року Львівська міська рада та ЛКП «Львівелетротранс» підписали рамкову угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) на отримання кредитної лінії у розмірі 30 млн. євро для здійснення заходів щодо вдосконалення міського сполучення електротранспортом. В рамках проекту технічної допомоги ЄБРР виділить понад мільйон Євро для розробки та впровадження проекту вдосконалення системи громадського транспорту, який буде впроваджено на базі комунального підприємства «Львівелетротранс». Цей проект дасть нам можливість не лише забезпечити перевезення вболівальників на час чемпіонату, а й підняти до європейського рівня якість транспортного обслуговування наших мешканців.

Львів є одним з двох міст в Україні, яке розпочало співпрацю з німецьким урядовим банком KFW та німецьким товариством технічної допомоги GTZ. Обидві організації спільно розроблятимуть стратегію розвитку транспорту у Львові розраховану на 10-15 років, беручи до уваги й проведення у Львові матчів європейської футбольної першості у 2012 році. Проект фінансується німецьким міністерством екології в рамках програми «Екологічно приязний транспорт в Україні на базі міста Львова». Один із етапів роботи програми є розробка транспортної схеми міста для чемпіонату ЄВРО 2012.
Урядовий банк Німеччини KFW вже надав Львову грант у розмірі 500 тисяч євро на розробку стратегії, а також готовий надати фінансування в розмірі до 20 млн. євро на реалізацію плану здійснення проектів покращення роботи транспорту і реконструкцію доріг Львова. Триває Міжнародний відкритий кваліфікаційний конкурс на розробку стратегії розвитку міського транспорту Львова. У жовтні відбудеться фінал конкурсу та буде оголошений міжнародний тендер. Вже зараз ми бачимо високий рівень зацікавленності у даному проекті компаній зі світовим іменем та з величезним досвідом впровадження подібних проектів, що дає нам впевненість у успіху.


Розміщення

Згідно з останніми методичними рекомендаціями експертів УЄФА, доступними для розміщення гостей чемпіонату вважається лише близько 65% кількості номерів, підтверджених гарантіями. В зв’язку з цим вимоги до номерного фонду збільшились в порівнянні з попередніми.
Станом на 04 серпня 2008 року виконавчими органами міста та облдержадміністрації було покрито (враховуючи існуючі та заплановані до будівництва готелі) всі вимоги УЄФА до розміщення з врахуванням 65% доступності, з перевищенням у: 5* +30 номерів, 4* +179 номерів, 3* + 2175 номерів.
Працівниками виконавчих органів ведеться робота по супроводу проектів будівництва та реконструкції об’єктів готельної інфраструктури, розробляється теоретична основа для розвитку підприємств сфери гостинності. За ініціативою департаменту опрацьовано технічне завдання на підготовку фахового дослідження готельного ринку та розробку стратегії розвитку на наступні 15 років. До цього проекту залучено Швейцарський університет готельного бізнесу, що розташований у м. Лозанні та кращих фахівців України, які працюють у групі Прем’єр-Палас. В результаті цієї роботи місто отримає інформацію, яка становитиме основу для проведення перемовин з міжнародними операторами, що в свою чергу стане важливим кроком у розвитку міста як туристичного центру не лише України а й Східної Європи.


Безпека та медицина

З метою підготовки медичної галузі м. Львова до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року управлінням охорони здоров'я у 2007-2008 роках здійснено наступні заходи:
1. Розроблено і погоджено на всіх рівнях (Дирекція з підготовки «Євро – 2012», Міністерство охорони здоров'я України, Головне управління охорони здоров'я ЛОДА) медичну концепцію приймаючого міста .
2. Вдосконалено структуру лікувальних закладів:
- організовано відділення мікрохірургії та травми ока у комунальній 8 міській клінічній лікарні (8МКЛ);
- збільшена кількість ліжок для інтенсивної терапії та реанімації у 8 МКЛ;
- організовано травматологічне відділення і дитячий травматологічний пункт у комунальній міській дитячій клінічній лікарні;
- організовано відділення інтервенційної радіології у комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги (ЛШМД);
- проводяться роботи по створенню відділень невідкладної допомоги (приймальних відділень) у ЛШМД та 8 МКЛ.
3. Проведені спільні показові навчання обласних управлінь МНС, ОЗ та МВС у рамках підготовки до «Євро – 2012» за участю станції швидкої медичної допомоги м. Львова (СШМД).
4. Під час проведення міжнародних матчів за участю Національної збірної на стадіоні «Україна» медичне обслуговування матчів здійснювалося згідно з вимогами УЄФА (розміщення та патрулювання медичних працівників на секторах стадіону, евакуація потерпілих під час матчу з секторів до карет швидкої медичної допомоги СШМД.
5. Спільно з Львівським державним медичним університетом ім.. Д. Галицького розроблені програми підготовки волонтерів з питань надання першої медичної допомоги та вивчення англійської мови.

Закуплено медичного обладнання для закладів, які визначені базовими для надання медичної допомоги під час проведення «Євро – 2012» на суму 7215,0 тис. грн., також закуплено 18 одиниць санітарного автотранспорту на суму 1884, 4 тис. грн.

Проведено реконструкцію та капітальний ремонт закладів охорони здоров'я, які будуть задіяні у наданні медичної допомоги під час проведення «Євро – 2012» на суму 9202,4 тис. грн. На виконання пункту 11 доручення першого віце-прем’єр-міністра України О.В.Турчинова від 21.07.2008 року №37237/1/1-08 до Указу Президента України від 21.07.2008 року №641/2008 «Про невідкладні заходи з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу» за ініціативи ГУ МВС України у Львівській області створено обласний центр з питань безпеки. Місто зі свого боку прийняло активну участь у формуванні центру з питань безпеки та правопорядку на період підготовки та проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу 2012 року.
Керівництвом міста підтверджено згоду (лист-відповідь від 03.10.2008 року №27 вих.- 2012-338) щодо включення до даного центру 15 посадовців Львівської міської ради, із них: безпосередньо до складу – 6 чоловік (керівники структурних підрозділів, а саме: департаменту «ЄВРО 2012», департаменту гуманітарної політики, департаменту житлового господарства та інфраструктури, департаменту фінансової політики), до складу робочого апарату – 9 чоловік (провідні спеціалісти вищезазначених підрозділів). Проведення координаційної наради заплановано на наступний тиждень, в період з 20 по 24 жовтня 2008 року (остаточної дати поки що не визначено).
Департаментом «ЄВРО 2012» Львівської міської ради відпрацьовано пропозиції щодо Положення про Центр з питань безпеки та правопорядку.
Державна та міська цільові Програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу у місті Львові передбачають в собі наступний комплекс заходів:
- створення служби допомоги населенню за єдиним телефонним номером 112;
- модернізацію технічного забезпечення підрозділів МНС, МВС, СБУ;
- створення резерву необхідних матеріальних засобів запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій;
- побудову у м.Львові нових пожежних депо на територіях, які прилеглі до місць проведення футбольних матчів чемпіонату.
Департаментом «ЄВРО 2012» у взаємодії з правоохоронними та іншими державними органами розпочато роботу щодо впровадження в життя Концепції забезпечення безпеки та правопорядку під час проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.09.2008 року №1244-р.
Окрім того, представники департаменту взяли участь у проведенні спільних показових навчань щодо ліквідації наслідків аварії техногенного характеру, яке проводилось за ініціативи ГУ МНС України у Львівській області на базі готелю «Супутник» в липні поточного року, 21.08.2008 року – у семінарі-нараді за участю керівництва ГУ МВС України у Львівській області та представників Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща з питань забезпечення безпеки та правопорядку під час підготовки до проведення в Україні та Польщі фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
На постійній основі здійснюється вивчення та аналіз європейського досвіду з питань забезпечення громадського порядку і громадської безпеки під час масових видовищних заходів з метою застосування його в умовах проведення футбольних матчів чемпіонату Європи 2012 року з футболу, зокрема проведення футбольних матчів у місті Львові.
Проводиться відповідна робота по розробці регіональних Концепцій координації та взаємодії між офіційними організаціями та особами залученими до забезпечення підготовки і проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу; стюардінгу; медичного забезпечення; забезпечення громадського порядку та громадської безпеки під час масових видовищних заходів.


Проведена робота

Нам вдалося налагодити конструктивні стосунки з основними гравцями в рамках підготовки до фінальної частини чемпіонату. В першу чергу – це Федерація футболу України, профільні міністерства, в яких призначені Генеральні менеджери по відповідних напрямках підготовки (наприклад, Міністерство сім’ї, молоді та спорту відповідає за підготовку спортивної інфраструктури приймаючих міст, Міністерство культури та туризму – готелів, Міністерство транспорту та зв’язку – транспортної мережі), а також Кабінет міністрів України, Секретаріат Президента України, профільні комітети Верховної ради, тощо.

Місто Львів представлено у багатьох міжвідомчих робочих групах, в тому числі міжвідомчій робочій групі Оргкомітету з питань підготовки до чемпіонату при Кабінеті міністрів України, тому ми маємо змогу відстоювати інтереси міста і впливати на прийняття важливих рішень безпосередньо під час їх обговорення. Всі ці рішення дають змогу вчасно та на належному рівні готуватись до проведення чемпіонату.
Прикладами таких рішень можна вказати:
- рішення КМУ про передачу стадіону „Сокіл” у власність львівської громади,
- рішення про делегування повноважень по проведенню комплексної експертизи проектно-кошторисної документації на стадіон до ДП «Укрдержбудекспертиза» у Львівській області,
- рішення про делегування Кабінетом Міністрів України права на затвердження проекту нового стадіону до ЛОДА,
- вчасна та якісна підготовка генерального плану по кожному з об’єктів та його захист перед експертами УЄФА,
- внесення до державної програми підготовки об’єктів з будівництва та реконструкції комунальних доріг та розв’язок більше ніж на 1 млрд. гривень, що дає змогу отримати державні субвенції на їх реалізацію.


Підтримка Євро-2012

УЄФА ретельно відслідковує настрій громади не тільки в країні, а й по кожному з приймаючих міст.

Кожен публічний виступ та кожна негативне повідомлення в ЗМІ та Інтернеті, які намагаються негативно висвітлювати процес підготовки до чемпіонату, шкодять іміджу Львова. Кожен такий негативний випадок складається в окреме досьє, що має суттєвий вплив на рішення, які приймаються. З повною відповідальністю можу заявити, що ситуація із викривленим висвітленням, спекулюванням темою ЄВРО існує тільки у Львові. В жодному іншому місті України та Польщі, тема підготовки до Євро-2012 не є предметом політичних спекуляцій та політичної боротьби. Саме тому Президент України на Економічному форумі минулого тижня саме у нашому місті закликав політиків не чіпати теми Євро-2012 в боротьбі за свої рейтинги.

Відверто провокаційними є і заяви про те, що краще відмовитись від Євро-2012, аніж будувати стадіон за бюджетні кошти. Адже витрати на будівництво стадіону не можна порівняти з тими прибутками та інвестиціями, які отримує місто взамін. Адже лише державна програма підготовки до чемпіонату передбачає кількамільярдні інвестиції в місто та регіон.

Нам усім необхідно об’єднатись навколо проекту та забути про особисті або політичні інтереси. Від проведення Євро-2012 у Львові виграють усі – а передовсім виграє громада міста.

Я закликаю усіх не бути байдужими і надсилати свої пропозиції та зауваження на мою адресу: Львів-06, пл.. Ринок,1, Львівська міська рада, або на адресу електронної пошти: a.sadovyy@city-adm.lviv.ua

Прес-служба міськради

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів