Архів новин

Музично-мистецькі “Шешори”

Третій міжнародний фестиваль етнічної музики та лендарту “Шешори” зібрав 4 тис. гостей, перетворивши карпатське село на велетенський людський вулик.

Тільки з Чехії в Шешори прибуло 40 осіб, частина з яких – учасники п’яти запрошених колективів, решта – гості. Кожен, хто побував на “Шешорах” минулого року, зауважував, що фестиваль “підріс” не лише кількісно – його атмосфера стала більш святковою. Загалом усе дійство виглядало дуже цікаво: наметове містечко біля ріки Пістиньки, де-не-де – то на воді, то на скелі – у вічі впадали лендартівські об’єкти. Звичайно, найбажанішою частиною програми і для мешканців села, і для гостей були щоденні концерти, які, розпочиналися о шостій годині вечора і завершувалися о четвертій ночі.

Стосовно музичної частини фестивалю, то організатори дещо перестаралися. Адже витримати стільки годин навіть найкращої музики здатен не кожен, до того ж, найкращі виконавці виступали посеред ночі. Французький гурт Red Cardell, чеський Maraca й українські Гайдамаки викликали найбільше захоплення фестивальної публіки.

Red Cardell – “група вуличних свят”, як називають її самі учасники. Поєднує рок із музикою з різних куточків світу та з кельтськими мотивами. Габріела Вермеліу, вокалістка гурту, “заводила” гостей фестивалю етнічними піснями лікійською мовою (мертвою ось уже 1,5 тис. років) і португальською, супроводжуючи власний спів грою на квінтоні – музичному інструменті, який має п’ять струн і є поєднанням скрипки з віолончеллю. Варто зазначити, що їй єдиній з усіх учасників фестивалю подарували букет квітів. А супроводжував виступ гурту Maraca відеоарт, створений колективом Moire, в котрому можна було зауважити навіть кадри з першого фестивального дня. “Гайдамаки” представили програму з відомих старих пісень і творів з нового альбому, який має з’явитися в продажу у вересні.

Чудово вписався у формат фестивалю й один із найпотужніших електронних гуртів України That Black, який виконує експериментальну електронну музику. Вигуками “браво!” глядачі вітали арабські танці від чеського танцювального колективу Rachat-Lucum.

Серед гуртів, які виступали на “Шешорах” уперше, провели конкурс на приз глядацьких симпатій у формі голосування за відривним талоном, який додавали до CD, котрий вручали під час реєстрації гостей фестивалю. Переміг київський гурт “Художник-оркестра”, учасниками якого є художники й архітектори з Київської академії мистецтв.

До речі, половину грошей, вилучених за реєстрацію, що її організатори запровадили як курортний збір, спрямовано в бюджет села, половину – в скарбницю фестивалю. А зареєструвалося з 4000 гостей лише 880.

Одного з фестивальних днів музичну програму “розбавили” містичною вуличною виставою про пристрасть до влади і смерть “Ричард ІІІ” за п’єсою Вільяма Шекспіра. Її показав публіці центр сучасного мистецтва “Дах”, який уперше зіграв виставу чотири дні напередодні в Угорщині, приємно здивувавши тамтешню публіку цікавими українськими народними обрядами та гарною музикою. Режисер і керівник “Даху” Владислав Троїцький переніс твір Шекспіра в українську традицію, так само, як колись Курасава в японську. П. Троїцький вбрав своїх акторів в українські строї та вивів на сцену фольклорний колектив “ДахаБраха”, під спів і музику якого у стилі етнохаус, створену самим режисером із використанням різних звичаїв і нової класичної музики країн світу, в т.ч. східних, творилося це цікаве безсловесне, але дуже ефектне дійство з масками та вогнем.

Надзвичайно цікавою та насиченою була денна програма фестивалю, зокрема створення ляльки-мотанки й уроки з традиційного розпису по склу. І першого, і другого всіх охочих навчала митець із Києва Людмила Тесленко-Пономаренко, член Національної спілки художників України. На “Шешорах” можна було також вивчити “па” іспанських, французьких, болгарських та інших танців. До слова, майстер-клас з іспанських танців для гостей фестивалю проводили такі самі гості з Києва, які вивчають їх у столиці. Вони виручили своїх колег, котрі не з’явилися на майстер-клас із болгарських танців.

Були в організації фестивалю і проколи. Найбільший – непродуманість зі створенням лендартівських об’єктів, які доводилося доволі довго шукати через значну віддаль між кожним із них і відсутність будь-яких вказівників, про що мали подбати, звичайно, самі митці. Дуже часто біля об’єктів не було їхніх авторів, тому мусили здогадуватися, хто це створив і що хотів відобразити, оскільки схема об’єктів із прізвищами художників, вивішена організаторами в холі санаторію “Шешори”, майже не відповідала дійсності.

Лендарт – це об’єкти, які художники мали виконати, відшукавши в природі кожен для себе якийсь символ і підкресливши його. Тому найцікавішими, на думку представників мас-медіа, були ті творіння, що народилися без використання зайвих матеріалів, і ті, де їх було використано мінімум. Анна Надуда, художниця з Києва, автор об’єкта “Істота та течія”, вибудувала над рікою легку прозору конструкцію з лози у формі риби, зміст якої – в плинності часу. Цікаво, що поки Анна її плела, “Істота та течія” встигла побувати на смітнику, куди цей мистецький твір викинула стара селянка, вирішивши, що це просто якийсь непотріб.

Бахчисарайський митець Ісмед Шейх-Заде, який приїхав на фестиваль “Шешори” вперше, продемонстрував проект “Старий брід”, або “Ловля снів”. Одну його частину перетягнули через ріку, іншу розмістили на стадіоні, де проходило головне фестивальне дійство. “Це – брід, який з’єднує два береги України, Крим і Карпати, – розповів Шейх-Заде. – А суть хепенінгу в демонструванні тамги. Тамга – родовий герб династії кримських ханів”. Володимир Ной (Ходак) – художник із Вінниці, автор об’єкта “Дихайте глибше”. Він розвісив на волосіні над викладеним смугою посеред ріки камінням рентгенівські знімки. До слова, Володимир – один із трьох учасників створеної 2002 року “Лабораторії актуальної творчості”. Із часу свого народження “Лабораторія” проводить у Вінниці мистецько-музичний фестиваль “Андеґраунд”. Мрія “лаборантів” – організувати Вінницьку бієнале. На “Шешорах” Володимир вперше, але мріє стати його ветераном.

Жанна Кадирова, художниця з Києва, вже вдруге бере участь у фестивалі. Лендарт не головне в її творчості. Тому, коли виникає нагода створити на природі якийсь об’єкт, вона з радістю береться за це. Художниця в сусідньому з Шешорами селі Пістинь зробила птаху з гілок. Чіпляла її до великої скелі, тримаючись рукою за маленький кущик. Свій об’єкт вона назвала “Небо над рікою”. “Фактура цієї скелі схожа на небо, і я хотіла це підкреслити, тому повісила на неї птаху в польоті, – зазначила Жанна. – Минулого року я зробила літак, який стояв у ріці і, гойдаючись на хвилях, створював враження такого, що злітає”.

Анатолій Бєлов, художник з Києва, на схилі гори з глини вигадав об’єкт “Фундамент”. За авторським задумом, він символізує житло давніх людей. З плином часу фундамент зсунувся, і кут, під яким створено цей мистецький об’єкт, породжує сумніви в тому, що на тому місці насправді хтось міг жити.

Жартівливо частиною лендарту, який шокував “аборигенів”, можна назвати купання наголяса, яке намагалися впровадити в Шешорах учасники гурту “Очеретяний кіт”.

Підбиваючи підсумки фестивалю, його організатори зазначили: щоночі після завершення концертів екологічні бригади, до складу яких входили волонтери, прибирали сміття, що його залишали після себе гості свята. Тамара Манькова, директор інформаційного центру “Зелене досьє”, головного організатора фестивалю “Шешори”, наголосила, що з організацією їм допомагало Міністерство культури і туризму. Але не його культурна частина, а туристична. І констатувала, що через відсутність спонсорів фестиваль нині “в мінусах”. Проте пообіцяла, що наступного року фестиваль обов’язково відбудеться, а серед його учасників будуть румунський колектив і, можливо, митці з Хорватії.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів