Архів новин

На Львівщині бракує швачок, будівельників та вояків-контрактників

7 березня у редакції “Високого Замку” провів пряму лінію директор Обласного центру зайнятості Михайло Хміль.

Про те, яку роботу найлегше знайти на Львівщині, нові послуги Центру зайнятості та багато іншого, він розповідав читачам “ВЗ”.

(Добрий день! Скажіть, будь ласка, чи співпрацює Центр зайнятості з військовими частинами і чи можна влаштуватись на військову службу за контрактом?

- Вакансій багато: і водії, і слюсарі… Були навіть місця для жінок, але їх уже практично набрали. А от чоловіків бракує. Поки що охочих служити в армії за контрактом не так уже й багато, оскільки пропонована заробітна плата – від 1100 гривень. Але з часом її обіцяють піднімати, а всі пільги, які на сьогодні мають військовослужбовці, розповсюджуватимуться також на контрактників. Ми співпрацюємо з військовими частинами, військкоматами, у міському Центрі зайнятості проводять спеціальні ярмарки вакансій. Особливих вимог до кандидатів немає, основне, щоб був хороший стан здоров’я та вік від 18 до 35 років.



( Добрий день! Я навчаюсь на другому курсі Лісотехнічного університету, спеціальність екологія. Чи є у вас робота для студентів? Бажано за фахом.

- Треба звернутися у міський Центр зайнятості та попрацювати в секторі самостійного пошуку. Хоча вакансії екологів зараз немає, але загалом робота для студентів є. У кожному Центрі зайнятості є спеціальні інформаційні стенди, де людина вводить свою спеціальність та отримує роздруківку вакансій. Там вказано контактні телефони, вимоги до кандидатів, розмір заробітної плати. Звичайно, ця база даних рухлива, адже одні робочі місця заповнюють, інші вакансії з’являються. Щодня у нас є понад дві тисячі вакансій. Система уніфікована, тому у нас можна знайти вакансії, наприклад, у Лисичанському районі…



( Я перебуваю у декретній відпустці, отримую допомогу по догляду за дитиною. Оскільки грошей не вистачає, бо чоловік теж офіційно безробітний, хотіла б підробити. Хотіла б відкрити власну справу – займатись домашньою випічкою. Чула, що у Центрі зайнятості можна отримати першу допомогу на відкриття власного бізнесу.

- У нас є така послуга, як одноразова виплата для започаткування підприємницької діяльності. Причому її розмір залежить від розміру страхових внесків, які ви сплачували за попередні періоди. Оскільки ви зараз у декретній відпустці, то не належите до категорії безробітних, тому можете отримати лише консультації. Але чоловік таку допомогу може отримати. Треба звернутись у Центр зайнятості за місцем реєстрації. Він пройде безкоштовні курси з основ ведення підприємницької діяльності, основ бухгалтерії, і через три місяці, склавши бізнес-план, зможе отримати кошти. У нас є відділ сприяння самозайнятості, а також створено школу молодого підприємства. Якщо людина ще не визначилася, чим буде займатися, то з часом ми можемо запропонувати готові бізнес-ідеї, які можна реалізовувати на ринку міста. Якщо ж людина гроші отримала, але підприємницьку діяльність не розпочала, то вона зобов’язана повернути кошти.



( Яким чином людина, яка втратила роботу, може отримати матеріальну допомогу для безробітних? І який розмір виплат?

- Безробітною вважається людина, яка ніде не працює, не має доходів і зареєстрована в Державній службі зайнятості. Розмір виплат залежить від суми сплачених страхових внесків за попереднім місцем роботи. Наприклад, умовно ви отримували тисячу гривень. Перші три місяці перебування на обліку ви отримуватимете близько 80 відсотків від цієї суми. Наступні три місяці – 70 відсотків, а решту шість місяців – половину. Якщо протягом року людина не знайде роботи, то отримувати матеріальну допомогу все одно не буде. Це для того, аби стимулювати людину до пошуку роботи.



( Скажіть, будь ласка, які професії потрібні були Львову у 2007 році і чи будуть люди надалі виїжджати за кордон? З огляду на Євро-2012 чи будуть робочі місця для українців, чи буде так само, як і з ремонтом доріг, коли працювали іноземці, а нашим не хотіли платити?

- Заборонити людям шукати більші заробітки не може ніхто. А потрібні були практично всі робітничі професії, зокрема будівельники, водії, швачки. Щодо останніх, то їх є багато і на обліку, але роботодавці не завжди відповідають їхнім очікуванням. Звичайно, вакансії, де є заробітна плата 2 тисячі гривень, актуальні максимум кілька днів, а ті, де заробітна плата 500 гривень, висять по кілька місяців. Щодо Євро-2012, то ще немає цифри, скільки буде створено нових робочих місць. Однозначно, що будуть більше затребувані будівельні спеціальності. Основна маса робочих місць буде створена лише у 2010-2011 рр. Крім цього, активно будуть розвиватись сфера послуг, готельний та туристичний бізнес. Потрібні будуть фахівці високої кваліфікації, насамперед зі знанням іноземних мов. Ті, хто сьогодні стоїть на порозі вибору професії, мали б врахувати це.



( Можна дізнатися, чи є якесь заохочення для роботодавців, аби вони наймали на роботу безробітних, які перебувають на обліку?

- Центр зайнятості надає дотації роботодавцю на створення нового робочого місця або працевлаштування людини, яка є безробітною. Центр зайнятості компенсує такому підприємству заробітну плату у розмірі, який є не більший, аніж середній по області, – 1296 гривень. Тобто ту заробітну плату, яку він платить працівнику протягом року, ми йому компенсуємо.



( Добрий день! Мене звати Андрій Митрофанович. Скажіть, будь ласка, чому Служба зайнятості не бореться з дискримінацією за віком. Мені 47 років, я юрисконсульт і вже півтора року стою на обліку у Центрі зайнятості. Усюди, куди мене не скеровують, мені відмовляють, через вік. Ваші підлеглі ніяких дій з цього приводу не роблять. Чому жінок можна захищати від дискримінації, а старших людей ні?

- Вікова дискримінація існує. Ми працюємо з роботодавцями, проводимо роз’яснення про дотримання вимог закону про гендерну рівність. Бронюємо місця шляхом квотування для осіб передпенсійного віку, але впливу на роботодавця ми не маємо. Ви можете написати скаргу у територіальну інспекцію праці.



( Добрий день! У мене до вас таке питання. Я інвалід першої групи, живу у Миколаївському районі. Чи можна знайти якусь роботу вдома і куди мені для цього звернутися?

- Зверніться у Миколаївський центр зайнятості, гадаю, вони вам щось підберуть. Головне, аби вам здоров’я дозволяло. Загалом в області є 18 тисяч інвалідів, які працюють. У нас є спеціальні програми для працевлаштування інвалідів.



( Це газета “Високий Замок”? Мене цікавить питання працевлаштування іноземного громадянина. Куди мені треба звернутися?

- Зверніться в обласний Центр зайнятості в інспекцію з контролю над законодавством у галузі праці. Дозвіл на працевлаштування видається не іноземному громадянину, а підприємству, яке його бере на роботу. Роботодавець повинен надати перелік документів та обґрунтувати доцільність використання праці іноземця, чому цю роботу не можуть виконувати українці. Потік іноземців зараз дуже великий. Наприклад, до нас звернулась одна жінка-підприємець, яка хоче взяти на роботу програміста зі Штатів. Зрозуміло, їй пояснили, що на її запит може бути відмова, адже у нас є багато своїх програмістів. Є підприємства, які використовують іноземне обладнання, тому їм потрібен фахівець, який на ньому знається. Але дозвіл на працевлаштування надається лише до року часу, за цей час вони повинні би навчити українських спеціалістів. За минулий рік ми видали 850 дозволів на працевлаштування іноземців.

До речі...

Середня заробітна плата у Львівській області становить 1296 гривень. Проте майже 60 відсотків вакансій, які внесені у базу даних міського Центру зайнятості, передбачають зарплату від мінімальної до прожиткового мінімуму. 30 відсотків робочих місць – ті, де заробітна плата від 700 до 1300 гривень. Лише у кожній шостій-сьомій пропозиції зі ста заробітна плата вища за середню в області.

Газета Високий Замок

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів