Архів новин

«Косу петлю з поворотом ліворуч пілот над Скниловом виконував уперше в житті», —

Початок сторінки
Початок сторінки" width="8" height="9
повідомив член Державної комісії з розслідування наслідків скнилівської катастрофи, начальник інспекції з безпеки польотів ”Львівських авіаліній” Євген Місюра.
“Винні у трагедії, - вважає Євген Петрович, - намагаються перекласти вину один на одного, хоча кожен має відповідати за власні помилки. Які, до речі, ми побачили, збираючи пояснювальні записки у кожного з тих, хто мав відношення до цього “шоу”. Щоб встановити істину, треба скласти схему: організатори, керівники і виконавці…”

Організатори
Святкуючи круглу дату створення 14-го авіаційного корпусу, його командувачу Сергію Онищенку закортіло провести авіашоу з участю таких складних бойових літаків, як Су-27 і МіГ-29, хоча ні підготовлених для складного завдання літаків, ні такого рівня пілотів корпус не мав. У кожної авіаційної держави є спеціальні підрозділи військових пілотів, яких держава, витрачаючи великі кошти, роками навчає демонструвати всі можливості техніки під час показових виступів. У нас це “Українські соколи”, в Росії – “Російські витязі”, в Америці – “Блакитні янголи”. “Українські соколи” Сергію Онищенкові не підпорядковувалися, проте колишній главком ВПС Віктор Стрельников дає добро на їх відрядження до Львова. Це був перший крок до трагедії.

Керівники
Керівником польотів преса називає генерал-майора Анатолія Третьякова. Хоча штатним керівником польотів під час скнилівського авіашоу було призначено підполковника О. Полторацького. Для чого це було зроблено – незрозуміло. Адже двох керівників польотів не може бути. Третьяков, як керуючий польотами, двічі виходив на прямий зв’язок з пілотами злощасного Су-27. Вперше, коли літак запросив на підльоті дані про тиск Скнилівського летовища, і вдруге, коли він дав команду “Форсаж!”, Топонар виконував фатальну “косу петлю з поворотом”. Проте саме підполковник Юрій Яцюк був керівником пілотажної зони, тобто здійснював (чи мав здійснювати) найтісніший контакт з екіпажем літака. Юрій Яцюк, як і екіпаж Су-27, мав необхідний досвід для керування показовими виступами. Він ас, пілот першого класу, який неодноразово виконував фігури вищого пілотажу за кордоном і в Україні на Су-27.
Виправдовуючись після трагедії, військовики надали нашій комісії список обмежень, прийнятий, як нам доводили, напередодні польотів. Ознайомлюючись з ним, я дійшов висновку, що командуючий корпусом Онищенко і керівник польотів Третьяков, на відміну від Яцюка, взагалі не знали, які саме фігури і на яких висотах виконуватиме екіпаж Су-27. Насправді 27 липня на Скнилівському летовищі відбувались не показові виступи, а польоти на гранично малих висотах бойового літака Су-27. В обмеженнях було вказано висоту – 200 метрів, допустимий кут атаки – 24 градуси, швидкість – 350 км/год., перевантаження – 7G. Та того дня Су-27 виконував фігури на гранично малих висотах, швидкість при виконанні вертикальних фігур становила 300 км/год. у верхній точці. А коли виконували два “дзвони”, вона могла падати до нульової. Та про всі ці деталі пілотажу знав напередодні лише Яцюк.

Виконавці
Згідно з встановленим планом авіавиступів, показові польоти над Скнилівським летовищем мав виконувати на МіГ-29, який би вилетів з Івано-Франківська, підполковник Едуард Сотников (служить, як і Топонар у Кіровському дослідницькому центрі). А з Озерного на Су-27 мав прилетіти льотчик Тищук. Останній готувався до вступу в академію, і його вирішили замінити зв’язкою Топонар - Єгоров. Сотников з Івано-Франківського летовища так і не вилетів. У пояснювальній записці він пише, що відмовився вилітати через погані метеорологічні умови в Івано-Франківську. Цей льотчик письмово засвідчив, що перед шоу йому дали можливість виконати лише один тренувальний політ, до того ж не над Скнилівським летовищем. Він, розуміючи, що шоу може закінчитися трагедією, телефонував командуванню і просив, щоб йому дозволили хоча б ще два-три тренування. Відмовили. Мабуть, через економію пального.
Лише один тренувальний політ виконали напередодні виступів, 24 липня, в Озерному й Топонар з Єгоровим. Топонар також просив дозволу на додаткові тренувальні польоти. І йому також відмовили. До речі, у показових виступах у тому ж Ле-Бурже заборонено брати участь пілотам, якщо ті не пройшли обов’язкових тренувань з прив’язкою до цього летовища.
Повернімося до питання про фаховість пілотів Топонаря та Єгорова. Це направду аси, яких держава готувала спеціально для показових виступів. Проте комісія з’ясувала, що Топонар налітав на Су-27 у 2000 році 4 години 30 хв., у 2001 році – 0 год. 30 хвилин, у 2002 році - 9 год. 30 хвилин. А за кордоном вважається, що пілоти такого класу мають на своїх суднах налітати по 200-300 годин за рік. Навіть у цивільній авіації вважається, що пілот пасажирського лайнера втрачає кваліфікацію, якщо не налітає за місяць 25 годин.
У кожного льотчика з групи “Українські соколи” є свій відпрацьований та затверджений керівництвом комплекс фігур пілотажу, як, наприклад, в обов’язкових виступах у фігурному катанні. І ніякої імпровізації під час його виконання не допускається. У Топонара це був прохід на висоті 200 метрів над смугою, потім коса петля, при прольоті над смугою “бочка”, потім коса петля з поворотом і далі за програмою. З пояснювальної записки Топонара стало відомо, що під час тренувального польоту, який відбувся 24 липня в Озерному, Топонар несподівано прийняв рішення виконувати косу петлю з поворотом уліво через голову. Хоча до цього завжди виконував цей елемент з поворотом управо. Прийняте рішення він узгодив з Єгоровим і Яцюком (він того дня керував тренувальним польотом). І, крім цієї трійці, про новий елемент програми ніхто не знав. Поворот вліво виглядає набагато ефективніше, та його виконання дуже складне.
27 липня, коли Су-27 підлітав до Львова, Топонар побачив, де саме знаходяться глядачі і запитав Яцюка: “Так що, будемо крутити ліворуч?” - “Ліворуч, ліворуч!” – відповів той.
Згадаємо про другого пілота Юрія Єгорова. Чому він не наполіг на припиненні ризикованої бравади? Можливо, Топонар тиснув на нього своїм авторитетом. Адже цей ас, на відміну від інших “соколів”, почав літати ще при СРСР і мав набагато більший досвід показових виступів. У пояснювальній записці Топонар виправдовується тим, що вважав косу петлю з поворотом уліво легким для виконання елементом.
Сьогодні ті, хто невдовзі відповідатиме за свої дії перед судом, говорять про НЛО, якісь постріли з гранатометів, а нещодавно Юрій Яцюк на шпальтах столичної газети доводив, що за кілька хвилин до підльоту Су-27 до летовища над Скниловом з’явився літак “одного високоповажного чиновника”. Я вважаю, до страшної трагедії призвела ціла низка помилок. І, звичайно, наш традиційний бардак в армії. На трибуні того дня стояли командувач ВПС Стрельников, інші високі чини. Хіба вони не знали, що у військах не вистачає пального, що бойові літаки не піднімаються у повітря, що у льотчиків не вистачає нальотів? І за таких умов будь-які навчання із залученням складної техніки стають небезпечними для цивільного населення.

газета ”Високий замок”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів