Архів новин

Для кого “готують” Галицький ринок?

За два-три тижні у Вищому господарському суді в Києві вирішать долю Галицького ринку у Львова. Ймовірно, що ще до того часу на сесії міської ради, яка відбудеться 16 вересня, винесуть ухвалу про затвердження умов продажу майнового комплексу “Галицький ринок”. Наразі на нього претендують Львівська міська рада й організація орендарів “Галицький ринок”. Мерія має намір продати майновий комплекс з аукціону, а організація орендарів стверджує, що їм уже належать близько 70% ринку, тому продаж його є незаконним.

Розгляд цієї справи відклали через те, що правники організації орендарів “Галицький ринок” оскаржили право юриста Ю. В. Андрусика представляти інтереси міського управління майна. Згідно із законом, місцеві органи самоуправління в суді можуть представляти лише його працівники. Ю. В. Андрусик не працює в управлінні.

Анатолій Забарило, заступник начальника міського управління майна, заявив: уже на першій сесії міської ради, яка відбудеться у вересні, депутати мають затвердити умови продажу Галицького ринку. Він також повідомив, що ще в червні винесли ухвалу про продаж ринку на конкурсних умовах. Натомість Юрій Путас, голова ОО “Галицький ринок” заявив, що ще в 1991-92 роках відбувся частковий викуп майнового комплексу орендним підприємством “Галицький ринок”.

– Коли 1993 року львівські ринки з обласного підпорядкування перейшли в міське, – розповів Ю. Путас, – то договір з міською владою про оренду із правом викупу підписала вже організація орендарів, яка існувала й до того, проте не мала юридичних повноважень. Їх вона набула згодом, разом із правом власності на майно ринку.

За словами пана Путаса, 24 січня 1992 року орендне підприємство “Галицький ринок” сплатило в державний бюджет 54 тис. крб., що на той момент становило 56% вартості ринку. “Всі дії були в межах чинного на той час законодавства, – стверджує він. – Тоді всі кошти від приватизації спрямовували в так званий Стабілізаційний фонд України, тобто вони йшли не в міський, а в загальнодержавний бюджет”.

У міському управлінні комунального майна не змогли прокоментувати факту викупу ринку. Анатолій Забарило, заступник начальника управління, заявив, що справа щодо Галицького ринку має кілька томів, і для того, щоб усе пояснювати докладно, необхідно дуже багато часу.

– Згідно із законом про місцеве самоврядування, – сказав у телефонній розмові пан Забарило, – ми не повинні коментувати пресі робочих моментів. Ми коментуватимемо ухвалені рішення, але не сам процес. Навіть якщо купили, то необхідно з’ясовувати деталі, яких, як я говорив, є дуже багато. Не можу коментувати кожного пункту цієї великої справи.

А юристи організації орендарів стверджують: ще рік тому в судовому порядку встановлено, що відбувся частковий викуп майна ринку. І суд ухвалив рішення про те, що міська влада не може виносити питання про приватизацію Галицького ринку шляхом конкурсу. Нагадаємо, що в січні 2003 року його закрили через аварійно-небезпечну ситуацію. Голова орендного підприємства стверджує, що вона такою фактично не була і з боку міської влади це були дії, спрямовані на витіснення підприємців.

На запитання про те, чому орендне підприємство, яке володіє, за їхніми словами, більшою часткою майна ринку, не вкладало коштів у його реконструкцію та благоустрій, Юрій Путас відповів, що міська влада гальмувала цей процес. Лише затвердження проекту та введення в експлуатацію квіткового павільйону, за його словами, тривали шість років.

– Ще 1999 року ми почали вносити низку пропозицій щодо реконструкції ринку, – переконує він. – Ми хотіли вкладати кошти в його відновлення, і перші інвестиційні проекти пішли саме від нас. А вже в 2001 році, коли мером був ще Василь Куйбіда, з’явилася перша ухвала сесії про продаж ринку шляхом конкурсу. Ми тоді оскаржили її в суді, рішення ухвалено на нашу користь. Любомир Буняк обіцяв вирішити цю проблему, але раптом з’явилося рішення № 380 від 18.10.2002 “Про затвердження висновків міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і визнання ситуації з аварійним будинком на пл. Соборній, 15 як надзвичайної, що загрожує обвалом”.

Ми трактуємо це так: влада програла всі суди й не хотіла погодитися на інвестиційні пропозиції ОО “Галицький ринок”, тому виникла ця надзвичайна ситуація. Її створили штучно для того, щоб закрити ринок.

У рішенні про закриття ринку зазначалося, що управління житлово-комунального господарства до 25.11.2002 р. має завершити відселення мешканців квартир з аварійного будинку на пл. Соборній, 15, який загрожує обвалом. На той час там було заселено 35 квартир. Нині відселили мешканців із 22-х, їм надали 25 нових помешкань. У 13 квартирах досі живуть люди, для їх відселення необхідно ще 14 помешкань.

– Ми казали мерові, – продовжив голова організації орендарів, – що готові відселити людей, “зняти” надзвичайну ситуацію і, зробивши реконструкцію, відкрити ринок. Міський голова відмовився навіть розглянути наші пропозиції. Все було зроблено для того, щоб ми здалися.

Підприємці переконані, що об’єкт “готують” для когось. Довкола цього існує багато чуток, серед яких і те, що ринок прагне купити хтось із родичів керівників міста. Анатолій Забарило відмовився коментувати чутки.

– Це абсолютна дурниця, – обурився він. – Конкурс не може бути “під когось”. Це виключено! Перемагає той, хто запропонує більші гроші та кращі умови.

Наразі Вищий господарський суд розглядає питання про те, щоб на вимогу організації орендарів “Галицький ринок” скасувати ухвалу міської ради про винесення на продаж конкурсним шляхом майнового комплексу “Галицький ринок”. Анатолій Забарило заявив, що продажу не відбудеться, доки не буде рішення суду, але підготовчі матеріали для аукціону, як-то умови продажу, затвердять.

– Наша позиція, – говорить він, – відстоювати інтереси міської громади. Щоб швидше впорядкувати територію і щоб у центрі міста був гарний об’єкт, а не руїни. А щодо коментарів стосовно цієї справи, то я вважаю, що коректно коментувати результат, а не процес.

”Львівська газета”

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів