Архів новин

Україна - серед найгірших у міжнародних рейтингах

Україна знову посіла останні місця у світових рейтингах, що їх традиційно складають наприкінці року. Зокрема, у рейтингах ефективності енергетичних систем країни, рівні корумпованості країни, пізнаваності бренду, процвітання країни, індексі розвитку людського потенціалу та інших. Як пише Главком, міжнародні рейтинги забили черговий цвях до труни іміджу України.

На думку компанії FutureBrand, яка щороку визначає рейтинг пізнаваності бренду, бренд "Україна" посідає 98-ме місце зі 118 країн. Першу позицію обіймає Швейцарія, останню – Азербайджан. Є певний прогрес, адже торік Україна була на 105-му місці, а в 2010 році - на 99-му.

Суттєво місце України в рейтингу з роками не змінюється. Представники FutureBrand наголошують на тому, що навіть проведення найбільшого футбольного форуму континенту ЄВРО-2012 не допомогло піднятися в індексі. Найближчі конкуренти України цьому рейтингу - Гана, Алжир, Ефіопія, Уганда, Гондурас і Румунія.

Більша соціальна тематика притаманна дослідженню Legatum Institute. Ця міжнародна організація публікує індекси процвітання країн. Згідно з їхнім рейтингом, Україна посідає 71-ше місце. Рейтинг налічує 142 країни. В дослідженні враховано багато різних параметрів. За даними Legatum Institute, в Україні хороший рівень освіти, але погані показники персональної свободи, управління державою та економіки. Поряд з Україною йдуть країни Африки та Південної Америки: Ботсвана, Колумбія, Парагвай, Перу, Марокко, ПАР.

Організація Об’єднаних Націй щороку публікує Індекс розвитку людського потенціалу. Індекс враховує показники рівня життя, грамотності, освіти, довголіття. Згідно з цим рейтингом, позиція України - в тому ж таки восьмому десятку, а саме вона посідає 76-те місце. Найближче до України в рейтингу опинилися Азербайджан, Грузія, Боснія і Герцеговина, Маврикій, Македонія, Ямайка.

Ще один індекс представлено Світовим економічним форумом. Рейтинг компанії досліджує ефективність енергетичних систем країни. Згідно з рейтингом, Україна опинилася на 72-му місці зі 105. За показником економічного зростання країна отримала 0,22 бала з максимально можливого 1. Це є 103-м результатом. За стійкість довкілля Україна отримала 47-ме місце з 0,56 бала. Енергетична безпека України є 53-ю в світі і становить 0,69 бала. Поряд з Україною йдуть Ботсвана, Таджикистан, Шрі-Ланка, Єгипет, Китай, а також Тринідад і Тобаго. На 55-й сходинці опинилися Сполучені Штати Америки. Італія 46-та, кількома позиціями нижче влаштувалася Чехія.

Ще один рейтинг досліджував рівень корумпованості країн. Україна опинилася на 144-му місці зі 174. Компанія Transparency International, яка складала рейтинг, назвала результат подібний до українського, "ганьбою для нації".

Минулорічний результат був кращий, тоді Україна отримала 27,5 бала. Це свідчить, що рівень корупції в Україні за останній рік зріс.

Що стосується економічних показників, то в цій сфері представлено два рейтинги. Перший представлений фондом "Спадщина" і має назву "Індекс економічної свободи". Звіт починається словами: "Україна на останньому місці з-поміж 43 країн Європи". Країна отримала 163-є місце з оцінених 179 країн і має 46,1 бала. Середній світовий показник становить 59,5, а середньоєвропейський - 66,1 бала. Вільними вважаються економіки країн, де показник сягає 84,7. П’ять років тому результат України не перевищував 52 балів, а останні роки падає.

Експерти, які здійснювали дослідження, наводять такі причини подібного результату: "Основи економічної свободи в Україні крихкі і нерівномірно розподілені по регіонам. Слабкий захист прав власності та вельми поширена корупція перешкоджає підприємницькій діяльності та серйозно підриває перспективи тривалого розвитку економіки. Верховенство права слабке, а судова система створює сприятливі умови для політичного втручання. Після кількох років стрімкого зростання, рівень української економіки погіршився. Корупція і державне втручання в економіку підривають економічне зростання".

В рейтингу Україна розташувалася нижче за Соломонові острови, Лесото, Анголу, острівну Республіку Кірібаті. Одразу за Україною ідуть Узбекистан, Союз Коморських Островів, Республіка Чад.

Що стосується іншого індексу, який оцінює економіку, то він наводиться Всесвітнім банком і має назву "Індекс легкості ведення бізнесу". У цьому рейтингу Україна стоїть вище, але опиняється поза межами першої сотні. Експерти Всесвітнього банку розмістили Україну на 137-й позиції зі 185. Поряд з Україною в рейтингу опинилися: Лесото, Західний берег Йордану, Танзанія, Еквадор, Сьєрра-Леоне, Таджикистан. Приміром, сусід України у рейтингу Сьєра-Леоне - це країна, де ще в 2002 році точилася громадянська війна, яка тривала 11 років. У 2009 році Сьєра-Леоне була 215-ю в світі за рівнем ВВП.

Варте уваги ще одне дослідження на економічну тематику під назвою "Індекс інвестиційної привабливості". Його здійснює Європейська Бізнес Асоціація. Дослідження провадиться методом опитування керівників українських і закордонних компаній, які працюють на українському ринку. Згідно з висновком асоціації, Україна досягла рекордно низької оцінки, яка становить 1,8 бала з можливих 5. "Більшість експертів схиляються до негативних оцінок. Негативна політика уряду, постійний тиск з боку державних органів, податковий та митний тиск є найвагомішими негативними змінами за останній час", - йдеться у звіті.

Асоціація зазначає, що частка тих, хто стверджує, що жодних позитивних змін не відбулося за останній час, значно збільшилась і досягла 70%. "Стосовно прогресу щодо 7 ключових проблем, які бере до уваги ЄБА в контексті бізнесу і відносин із владою, ситуація залишається незмінною. Проблеми реформування судової системи та корупція є найбільш проблемними аспектами. Ситуації з митними процедурами та технічними перешкодами в торгівлі лише погіршилися", - підсумовує Європейська Бізнес Асоціація.

Інститут миру разом з Центром миру та конфліктів публікують Глобальний індекс миролюбності. Індекс враховує 23 індикатори, серед них: рівень недовіри між співгромадянами, рівень політичного терору, кількість вбивств, кількість тяжких злочинів, вірогідність демонстрацій, кількість в’язнів, кількість офіцерів поліції та служб безпеки, доступність вогнепальної зброї тощо.

Україна в рейтингу обіймає 71-шу позицію. Найгірші показники країна має з тяжких злочинів, насильства під час демонстрацій, доступності зброї для населення і кримінального стану в суспільстві.

Поряд з Україною в рейтингу опинилася Куба, Гана, Македонія, Туніс, Кіпр і Гамбія. До десятки найбільш миролюбних країн входять: Ісландія, Данія, Нова Зеландія, Канада, Японія, Австрія, Ірландія, Словенія, Фінляндія, Швейцарія. Найменш миролюбні країни – Сомалі, Афганістан, Судан, Ірак, Конго, Росія, Північна Корея, Ізраїль, Пакистан.

З-поміж решти рейтингів можна поглянути на Міжнародний індекс щастя, представлений New Economics Foundation. Згідно з рейтингом, середньостатистичний українець не щасливіший за замбійця, кенійця і португальця. Як зазначено у досліджені, всі компоненти оцінювання в України досить слабкі. Україна - сота в індексі. Дещо щасливіша за Судан, Гонконг, Бєларусь.

Раніше повідомлялось, що українці увійшли в топ-10 найбільш безсердечних націй світу.

Newsru.ua

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів