Архів новин

Як Януковича оберігали від львів’ян

Опозиція пікетувала Януковича, людей не пропускали на роботу, віряни не могли дістатися на причастя до храмів, а гостей – у Страсний Четвер – частували м’ясивом.


Страсний візит

У Страсний (Чистий) Четвер президент України Віктор Янукович прибув до Львова відкривати новий термінал міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького.

Не відомо, на якій „тайній вечері” узгоджувалася дата відкриття аеропорту за участі гаранта, але обрана вона була, мабуть, не вельми вдало.



Від самого ранку, коли львів’яни поспішали на роботу, а віряни до церкви, щоб висповідатися та причаститися, центр міста був перекритий для руху транспорту, а прилеглі вулиці були паралізовані корками. Галичани, які зазвичай намагаються в Страсний тиждень уникати сварок, сьогодні не стримували емоцій у громадському транспорті, мовляв, ні до церкви, ні на базар, ні до роботи не потрапиш, понаїжджали тут…



Група журналістів, яка висвітлювала цю знаменну подію – візит у Львів президента – стала свідком того, як поважного віку львів’янка через кордони міліції, котрі перекривали доступ до Палацу Потоцьких на вулиці Коперника де президент України мав зустрітися з представниками львівської інтелігенції, благала сержантів пропусти її до хлібного магазину, щоб „узяти хлібця до обіду, бо онуки прийдуть”. Ті мовчки відверталися і, очевидно, шкодували бабцю та зарадити нічим не могли – не пропускали нікого.

Не вдалося потрапити вчасно на робоче місце й депутату львівської облради, голові львівського осередку НРУ Андрію Корнату – ні депутатське посвідчення, ні пояснення, що на вулиці Коперника в нього розташований офіс, не допомогли.

«Я представляюся працівникам органів внутрішніх справ, що я депутат обласної ради, голова фракції, що оргназацію, яка має офіс тут на другому поверсі, ось мої прапори висять. Пояснюю, що мені потрібно на роботу... Але мене не впускали», – розповідав журналістам Андрій Корнат. Після цього міліціонери таки вирішили пропустити його до офісу.

Чи знав про всі ці „страсті” сам гарант, який прибув до Львова – не відомо. Та йому явно не до цього. Він прибув до Львова близько 11.00, проте журналістам та тим,хто його зустрічав у аеропорту, повідомили про це лише тоді, коли пан Янукович разом з іншим президентом – президентом УЭФА Мішелем Платіні встиг оглянути другий поверх нового терміналу аеропорту „Львів” і спускався в хол для урочистої церемонії перерізання блакитної стрічки.

Взагалі графік візиту глави держави у Львів тримався у суворій таємниці: ні журналістам, ні громадськості не повідомляли ні точного часу прибуття, ні порядку запланованих зустрічей, ні точного місця, де вони відбуватимуться. Схоже, щоб опозиція „не пронюхала” де перебуватиме очільник держави і не зіпсувала йому враження від візиту.



Про всяк випадок кілька сотень львівських опозиціонерів з Комітету опору диктатурі зібралися завчасно – о 10.00 у центрі міста біля пам’ятника Шевченку, де висловили своє „фе” чинній владі і під гаслами «Ні – корупції!”, „Ні – переслідуванню представників опозиції!”, „Геть, нелегітимного губернатора Костюка!” пройшли до вулиці Коперника. Там їх зупинили кордони міліції і до Палацу Потоцьких не пропустили. Зважаючи на Страсний Четвер, мітингувальники проривати міліцейські кордони не стали, зачитали звернення до представників львівської інтелігенції з проханням „бойкотувати „добровільну зустріч” з Януковичем, виконали Гімн України й мирно розійшлися.


Одне тішить: Платіні був задоволений

Віктор Янукович разом із Мішелем Платіні після урочистого відкриття погруддя короля Данила Галицького (у приміщенні нового терміналу), на честь якого отримав назву аеропорт „Львів”, провели короткий брифінг. Цей захід неабияк обурив представників ЗМІ своєю організацією: про місце проведення завчасно не повідомили, звукові колонки були розташовані так, що записати виступ було вельми проблематично. Співробітники охорони так намагалися „оберігати” тих панів від преси, що на кілька метрів відгородили турнікетами з синьою стрічкою від журналістів, яким було зась хоч на кілька сантиметрів просунутися за них.



Пресі надали змогу поставити лише чотири (!) питання, після чого президент України відбув головувати на нараду з питання підготовки заявки на проведення зимових Олімпійських та Параолімпійських ігор 2022 року в Україні до Палацу Потоцьких.

Маршрут президентського кортежу саме пролягав повз обшарпаний закритий готель львівського аеропорту „Тустань”, частина прибудови якого нещодавно обвалилася, тому фасад готелю напередодні приїзду високих гостей закрили величезним рекламним банером.

Одне тішить, Мішель Платіні, який виглядав напрочуд розважливо і повсякчас привітно усміхався, залишився задоволений побаченим.



„Я впевнений, що фінальна частина Чемпіонату Європи з футболу 2012 року в Україні та Польщі пройде на високому рівні. Ті маленькі сумніви, які він мав декілька років тому щодо спроможності України підготуватись до чемпіонату, сьогодні розвіялись, й остання зустріч з паном президентом зняла будь-який сумнів. Стадіони як в Україні, так і в Польщі, є чудовими, так само, як і рівень спортивних споруд. Атмосфера буде прекрасна, отже, я не маю жодного сумніву», - наголосив під час брифінгу Мішель Платіні.

У Палаці Потоцьких Віктор Янукович, до якого так і не допустили опозиціонерів, провів нараду „Олімпійська надія 2022. У цей час гостей і журналістів пригощали в Палаці Потоцьких – це в Страсний тиждень – м’ясною нарізкою та шашликом. На нараді голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк порадив президенту України Віктору Януковичу не зважати на Комітет опору диктатурі, представники якого влаштували акцію протесту.

«Я б хотів, щоб ви не звертали увагу на тих людей. Це позиція не всього західного регіону, а маленької групи людей, яка псує настрій не тільки вам, але й нам», - заявив Вишиванюк.

Після завершення наради розпочалася зустріч президента України з представниками інтелігенції Львівщини, на яку, судячи з усього, списки запрошених також складалися під час „тайної вечері”. Туди чомусь не запросили багатьох визначних діячів Львівщини, а через кордони міліції не вдалося „пробитися” на зустріч з гарантом багатьом „видатним і заслуженим”.

Письменник, громадський діяч, почесний громадянин Львова Ігор Калинець намагався потрапити до Палацу Потоцьких, однак його не пропустила міліція. Не було серед запрошених і представника американської єврейської правозахисної організації, директора Американо-українського бюро з прав людини і дотримання чинного законодавства у Львові Шейхет Мейлаха, якому все ж таки вдалося потрапити на зустріч лише завдяки особистому посередництву запрошеного на зустріч Героя України Юрія Шухевича (свідком чого стали журналісти).

У коментарі кореспонденту УНІАН Шейхет Мейлах відзначив, що „невідомо де і ким складалися списки запрошених, але президент, мабуть, не матиме повного спектру висвітлення проблем, якщо так складаються списки. Упевнений, що президент України сам був би зацікавлений у більш ширшому представництві на сьогоднішній зустрічі”.

Після завершення зустрічі з інтелігенцією, яка проходила за зачиненими від журналістів дверима, Янукович о 16.25 відбув з літовища до Києва.

УНІАН

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів