Архів новин

«Арена Львів»: життя стадіону після Євро

Два з половиною місяці залишилося «Арені Львів», щоб увійти в історію й прийняти на своєму газоні групові матчі Євро-2012. Про підготовку та плани управління стадіоном до чемпіонату – багато сказано. Усі проекти об’єкту – вже на завершальних стадіях реалізації. Однак, що чекає на стадіон після євротурніру? Як вдасться арені стати культурним центром Львова, який до того ж заробляє гроші? Про післяєврове життя «Арени Львів» в ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному центру «Україна-2012» розповів директор з експлуатаційних питань стадіону Олексій Жуковін.

– Розкажіть про можливості заробітку стадіону після проведення Євро-2012?

– Основними напрямками заробітків арени будуть: проведення великих подій з використанням чаші, футбольні матчі і масштабні фестивалі та концерти. Окрім цього, передбачене також використання ресторану, конференц-залів та території, що прилягає до стадіону. З останнього – це використання паркінгу під організацію картингу. Разом з тим, обдумуємо проект парку атракціонів, однак про нього конкретніше можна буде говорити вже після Євро.

– Тобто, акцент буде зроблений на проведення великих подій?

– Дохідна частина розподілятиметься приблизно 50% на 50%. Великі події - це дуже добре: прибуток від кейтерингу, ресторану, а також дохід від самого контракту на проведення цього заходу. Решту будемо намагатися отримати від конференцій, екскурсій, банкетів, а також від експлуатації території поблизу стадіону.

– Ви згадали про масштабні концерти. Ведете якісь перемовини з топ-зірками на організацію таких подій?

– Є певні попередні домовленості, але не хотілося б розкривати усі карти. Думаю, після Євро один-два великих концерти у 2012 році ми точно проведемо. Вони відбудуться орієнтовно наприкінці літа – на початку осені.

– Вам імпонує ідея організації на паркінгу картингу. Наскільки це буде прибутково для арени?

– Враховуючи територію стоянки та ті можливості, які є у стадіону в плані організації харчування, ми ставимо перед собою завдання організувати тут найбільший в Західній України картинг-центр. Я думаю, його будуть відвідувати не тільки мешканці України, але жителі сусідньої Польщі. Це може стати візитною карткою як стадіону, так і міста.

– Окрім картингу, які ще є ідеї задіяти територію поблизу стадіону у нематчеві дні?

– Є проект щотижневої ярмарки, яка буде примикати до стадіону. Схожа ідея реалізовується в Лондоні біля стадіону «Уемблі». Наразі ми розраховуємо показники ефективності цього проекту. Тут є свої плюси та мінуси. Позитив – ми використовуємо велику площу з комунікаціями. Мінус – віддаленість від центру міста та маршрутів пересування людей, тобто сюди потрібно буде спеціально їхати. А, як відомо, ярмарка – такий формат, який без великої кількості людей не буде функціонувати.

– Як збираєтеся налагодити роботу міського транспорту, так, щоб до стадіону було б комфортно добиратися не лише в дні матчів, але й в інші також?

– Поряд зі стадіоном знаходиться торговий центр «Кінг Кросс». Враховуючи ті напрацювання, які розроблялися під Євро, ми плануємо інтегрувати «Арену Львів» в транспортні маршрути, які контактують з цим об’єктом. Для громадського транспорту півтора кілометра – не дистанція. Окрім цього, плануємо, що після Євро ми інтегруємо арену в сітку й інших міський маршрутів.

– Раніше розглядалася можливість запуску до стадіону автобусів, та навіть тролейбусів. Наскільки ці плани реальні?

– Треба виходити із розрахунку ефективності. Основна маса людей відвідує стадіон переважно під час великих подій. Через півроку – рік у людей формується усталений план того, як краще доїжджати до арени. А оскільки об’єкт працюватиме як домашній стадіон «Карпат», він матиме достатньо сформоване коло відвідувачів. Кожен із них, після двох-трьох гостин, зрозуміє для себе, як краще добиратися: чи машиною, чи шатл-басом, або ж пішки від найближчої зупинки громадського транспорту.

– Ви говорили про інтеграцію стадіону у міську маршрутну сітку. Як щодо цього й інших питань організації транспорту співпрацюєте з містом?

– Під час першого тестового заходу на арені в нас була тісна взаємодія з міськими службами, відповідно до тієї схеми, що буде діяти на Євро. Точки від’їзду та висадки пасажирів працювали саме там, де вони будуть функціонувати під час чемпіонату. Така схема має чимало переваг: коли на відстані кілометра від стадіону розташовується точка висадки та посадки пасажирів – це дає нам можливість розподілення потоків уболівальників, а також це значна перевага для безпеки – коли після стадіону люди трішки пройдуться – у них дещо стихнуть емоції. Так вдасться знизити напруженість у місті після великих футбольних поєдинків.

Дистанція у півтора кілометра є оптимальною й для організації входу на стадіон. Коли в нас така відстань – ми не будемо мати проблеми з переповнений входом. За час пішої дороги люди встигнуть розтягнутися і прибуватимуть на входи досить рівномірно. Це дозволить знизити навантаження на турнікетні групи, а також полегшить тиск на стюардів при здійснення доглядів.

– Який штат стадіону і чи зміниться він після Євро-2012?

– За тією системою, що ми працюємо, для повноцінного функціонування арени нам потрібний штат у кількості близько 70 чоловік. Це постійні працівники й позмінні чергування, які потрібні для обслуговування систем безпеки та охорони стадіону. Після Євро, можливо, деякі процеси відійдуть іншим компаніям на умовах аутсорсінгу. Це трапиться, коли ми зрозуміємо, що нема необхідності в такій кількості персоналу для обслуговування тих, чи інших систем. Ми плануємо утримувати людей на ключових посадах та напрямках роботи за проектами, а уся рутина може бути віддана на конкурсній основі аутсорсінговим компаніям, які мають потрібний штат, необхідні потужності та операційні резерви для максимально ефективного обслуговування стадіону.

– Який досвід роботи мають працівники арени та чи проходили вони якесь навчання?

– Дуже важко знайти підготовлених працівників для роботи на стадіоні, тим більше, що таких об’єктів, як «Арена Львів», у Західні Україні більше немає. Тому перше, що ми зробили – залучили до роботи більш менш підготовлених спеціалістів, які працювали у футболі та в сфері організації великих заходів. Інший наш крок – задіяння професіоналів з інших сфер, щоб використати їхній досвід при освоєнні навиків роботи на арені. У роботі на стадіоні, звичайно, є своя специфіка. Однак професіонали швидко вловлюють її.

Загалом, враховуючи той операційний процес, що ми організували: наявність планів, регламенту по всім процесам та опис процедур – виконання операційної роботи формалізується.

– Чи передбачені у вас працівники, які займатимуться продажем комерційних площ, послуг конференц-сервісу?

– У нас буде три основних напрямки роботи на стадіоні – обслуговування арени, управління безпекою та комерційна служба. Остання має ряд відділів, які працюють для залучення заходів на стадіон та за проектами футболу, концертів, конференцій тощо.

– Як буде організована промоція «Арени Львів»?

– Питання формування іміджу стадіону покладається на комерційний відділ. Реклама матчів та залучення вболівальників – лежить в зоні відповідальності футбольного клубу «Карпати». У свою чергу, ми ставимо перед собою завдання створити максимально комфортні умови на стадіоні і це буде найкращим з нашого боку рішенням щодо популяризації арени для відвідувань. Тут схема така – за перші відвідини відповідає футбольний клуб, а за наступні – футбольний клуб своєю грою, а стадіон – своїм комфортом.

– Чи планується зміна цін для входу на футбол?

– За формування цін на матчі збірної України, що проходитимуть на «Арені Львів», відповідає компанія УФІ. Щодо Чемпіонату України – як будуть вести «Карпати» свою бізнес-стратегію, то думаю, що ціни на деякі категорії квитків збільшаться через те, що на стадіоні «Україна» нема місць з таким комфортом, які є на «Арені Львів», тобто відбудеться диверсифікація цінової пропозиції на квитки. Зміна вартості пропусків на матч буде за рахунок бізнес-місць та скай-боксів.

– Скільки грошей потрібно на утримання стадіону у рік? Коли він зможе заробляти на свої операційні витрати?

– Думаю, у 2013 році в нас є всі шанси не бути збитковими. У нас є розуміння того, як це зробити, є в наявності необхідний ресурс. Ці можливості дадуть нам змогу утримувати цей об’єкт. Тим паче, що найближчими роками в нас не буде потреби фінансування інфраструктури стадіону, оскільки він побудований за останніми зразками. Ми можемо тільки покращувати якість комфорту і наданих послуг, а також саму операційну діяльність.

Щоденний Львів

Іван[12.06.29 13:22]
чи можете ви сказати які номера автобусів будуть їздити попри стадіон або прямо до стадіону після закінчення євро?

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів