Архів новин

У Львові розпочали збір-пожертву коштів на добудову резиденції Генконсульства Польщі

Сьогодні,2 серпня, о 10.00 працівники будівельної компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» (м.Львів) оголосили безстрокову громадянську акцію протесту і заклику до Варшави про справедливе закінчення будівництва нового приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Львові. Під час акції відбувається збір-пожертва коштів на добудову Генерального консульства Республіки Польща у Львові, повідомили "Щоденний Львів" організатори акції.

Працівників будівельної компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» поширили заяву, яку подаємо повнотекстово:

«Ми вдаємося до такого крайнього заходу тому, що нинішня патова ситуація завдає шкоди всім – і тим, хто причетний до спорудження нового приміщення генконсульства, і тим, хто звертається до цієї дипломатичної установи у своїх громадянських справах. Минуло вже два місяці відтоді, як нове сучасне приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Львові мало почати функціонувати. Минув уже цілий місяць від того часу, як будівельна компанія «ВЕЕМ-Будсервіс» – генеральний підрядник будівництва нового приміщення Генконсульства РП у Львові – офіційно запропонувала замовнику – польській стороні – нарешті узаконити всі зміни в проект та кошторис, зроблені представниками замовника у Львові, які значно здорожчили новобудову. Відповідно «ВЕЕМ-Будсервіс» попросив замовника належно дофінансувати об’єкт, а зі свого боку гарантував безпроблемне закінчення всіх робіт на консульському об’єкті впродовж лише тридцяти календарних днів.

Такий варіант порозуміння між замовником і генпідрядником мав бути логічним та справедливим наслідком не тільки суб’єктивних вимог замовника вдосконалювати й змінювати проект будівлі генконсульства в ході спорудження та його бажання замінювати дешевші матеріали й обладнання більш комфортними і тому дорожчими. Дофінансування високоякісного об’єкту, який за своїм рівнем нині не має жодних аналогів в Україні, стає також об’єктивною необхідністю підтвердження доброзичливих взаємин та дотримання ділової етики між партнерами, які по-різному, але все ж разом переживають економічну кризу і усвідомлюють як глобальні, так і регіональні наслідки та впливи рецесії з ознаками депресії. В тому числі, конкретну зміну валютного курсу гривні, що автоматично призводить до подорожчання матеріалів і робіт.

Надії на досягнення компромісу та згоди між замовником і генпідрядником додавала нам, будівельникам, також і та обставина, що вже майже рік уповноважені представники замовника у Львові запевняли на словах наше керівництво у тому, що генпідряднику передовсім слід думати про якісне виконання робіт, а ось про необхідне для цього дофінансування подбає сам замовник. Покладаючись на такі запевнення, компанія «ВЕЕМ-Будвервіс» ретранслювала велику довіру до замовника і своїм субпідрядникам, які також повірили нам і надавали матеріали та виконували роботи на новобудові без вчасної проплати і валютно-курсової кореляції.

Сьогодні, на превеликий обопільний жаль, і генпідрядник, і субпідрядники переживають час великого розчарування, яке межує зі справжнім соціальним відчаєм. Ми почуваємося ошуканими, бо обіцянками замовника можна було заспокоїти нас, але ними не можна нагодувати наші сім’ї. Нині – після останніх липневих зустрічей представників генпідрядника із Генеральним консулом Республіки Польща у Львові п.Гжегожем Опалінським – вже стало кінцево зрозуміло, що всі попередні обіцянки від його імені були нещирими і мали на меті насправді не успішне завершення будівництва, а лише зволікання з ним. Вочевидь, для того, щоб тепер звинуватити у цьому зволіканні тільки генпідрядника і намагатися замінити його на іншого – лояльнішого і податливішого. При цьому ще й жорстко покарати українську будівельну компанію, котра насмілилася і мати, і захищати свою професійну позицію. Покарати так, щоб над нею – через принциповість і довірливість – завис меч реального банкрутства. У такий спосіб новобудова Генконсульства може стати водночас подвійним пам’ятником компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» - прижиттєвим і посмертним. А додаткові кошти, необхідні для закінчення будівництва, замовник віддасть щедрою рукою новообраному генпідряднику.

Ми категорично протестуємо проти такого несправедливого сценарію розвитку подій у Львові і просимо розсудливих високопосадовців у Варшаві рішуче втрутитися у цей господарський конфлікт, який має фактично особистісну природу. І про це, як не прикро, ми змушені заявляти нині вже публічно, будучи цілковито впевненими, що ніколи ситуативна поведінка окремих особистостей не зможе завадити стратегічній українсько-польській співпраці, принципам дружби і партнерства у взаєминах між нашими країнами та народами.

Мусимо говорити про те, що майже від початку своєї роботи у Львові пан Гжегож Опалінський безпричинно висловлював упереджене ставлення до ходу робіт на новому об’єкті генконсульства, надміру критично оцінювати заходи, зроблені його попередниками, поводив себе у спілкуванні з працівниками «ВЕЕМ-Будсервіс» не як дипломатичний представник замовника і діловий партнер генпідрядника, а як надміру емоційний гоноровий приватний господар фільварку, на якого працюють заробітчани-нелегали. Будь-які професійні зауваження будівельників сприймалися паном Опалінським або дуже амбіційно, або надміру зверхньо. Жодні терплячі спроби керівництва генпідрядника перейти від недипломатичних критикувань і повчань з боку генконсула до конструктивного вирішення реальних проблем так і не були підтримані паном Г.Опалінським. У відповідь ми чули банальні погрози та залякування. А на всі офіційні листи-звернення генпідрядника у Варшаву «ВЕЕМ-Будсервіс» отримував насамперед «багаторазову візу моралізаторства» від п. Опалінського. Терпіти таку поведінку п.Опалінського було морально важко і по-людськи принизливо. Є межа у всіляких компромісів. Тому трудовий колектив на початку червня провів публічну акцію-звернення до Генконсула, прагнучи привернути увагу п.Гжегожа Опалінського безпосередньо до проблеми завершення будівництва, проте він демонстративно проігнорував її.

А минулої п’ятниці, 30 липня, Генконсул Г.Опалінський особисто взяв участь у засіданні правління ПАТ «Кредобанк» з тим, щоб схилити членів правління до застосування фінансових санкцій проти компанії «ВЕЕМ-Будсервіс», оскільки самі банкіри були проти такого кроку. Мова йде про витребування замовником будівництва у «Кредобанку» коштів за банківською гарантією про забезпечення умов договору.

У зв’язку з усім викладеним вище ми, працівники будівельної компанії «ВЕЕМ-Будсервіс», втратили останню надію на те, що наше керівництво знайде прийнятний та результативний компроміс із Генеральним консулом Республіки Польща у Львові п. Гжегожем Опалінським і тому змушені з власної ініціативи оголосити про безстрокову колективну громадянську акцію протесту, якою ми закликаємо Варшаву прийняти державне рішення про справедливе закінчення будівництва нового приміщення Генерального консульства Республіки Польща у Львові.

Ми, трудовий колектив генпідрядника, просимо замовника будівництва:

1) підписати всі акти виконаних робіт, пов’язаних зі змінами, внесеними у проект і кошторис будівництва представниками замовника;

2) відшкодувати будівельній компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» кошти, витрачені на ці додаткові роботи та матеріали для них ;

3) надати компанії «ВЕЕМ-Будсервіс» кошти, підтверджені висновками незалежних експертів-оцінювачів, що необхідні для доведення об’єкту до повної готовності;

4) зупинити дії Генконсула Республіки Польща у Львові п.Гжегожа Опалінського, скеровані на заподіяння моральної шкоди і ділової репутації будівельної компанії «ВЕЕМ-Будсервіс».

Зі свого боку ми ще раз – тепер ще й публічно – підтверджуємо зобов’язання і гарантії свого трудового колективу про те, що за виконання таких умов закінчимо новобудову за тридцять календарних днів і до новобудови не буде жодної найменшої претензії від фахівців.

Багатьом українцям нині потрібна шенгенська віза, за якою вони готові вистоювати годинами і навіть днями у черзі.

Але більше за візи, навіть багаторазові і довготермінові, нам потрібна справедливість.

У черзі за нею ми готові стояти дуже довго.

І ми не будемо у ній крайніми.

Працівники будівельної компанії «ВЕЕМ-Будсервіс».

Щоденний Львів

Олександр[10.08.02 14:17]
Поляки завжди були ворогами українців, вони мають нас за ніщо. Та ненависть породжує ненависть, ще прийде той час коли ми накінець це усвідомим і почнем бити пики тим клятим пшекам! Де це чувано щоб поляки у Львові у центрі міста вигукували українцям , які заходять у костел, - "чего те бидло сюди лізе" ?!
Я сам готовий і приведу усіх знайомих на акцію протесту яку організує будівельна компанія ВЕЕМ!

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів