Архів новин

Освіта! Скільки коштує «гризти науки граніт» у вишах?

Освіта - одна з найважливіших сфер людського життя, вона тісно взаємопов’язана з усіма галузями і є їхньою фундаментальною складовою. Освіту вважають основою майбутнього. Саме тому батьки ще змалку змушують своїх дітей «гризти науки граніт». Щодо шкіл та садочків, то тут питання вибору не є складним, адже тоді діти ще самі не знають, чого хочуть, а от «виші» викликають найбільше клопотів. Головне для більшості майбутніх студентів – престиж, а для їхніх батьків - економічна сторона питання, особливо у час фінансової кризи. Отож, до всіх проблем цьогоріч додасться і ще одна - вартість навчання у ВНЗ зросла, а держзамовлення скоротили.


Цьогоріч навчання у вищих навчальних закладах порівняно з минулим роком зросло в середньому на 18%. Головна причина - ріст індексу інфляції. Лідером у списку найдорожчих «вишів» у Львові є, звісно, Львівський державний медичний університет ім. Данила Галицького. Як повідомили «Об’єктивно» у бухгалтерії, вартість навчання на усі спеціальності зросла на 15%, і хоч відсоток росту не є найвищим серед інших, вартість навчального року – найвища.

Найдорожчою спеціальністю у медуніверситеті на сьогодні залишається «Стоматологія», навчання у цьому році становить 19 тис. 700 грн., «Лікувальна справа» – 17 тис. 900 грн. і найменша вартість навчання на факультеті – «Фармація» (заочна форма) - 10 тис. 200 грн.

У приймальній комісії медуніверситету наголосили, що цьогоріч державне замовлення диференціювалося: на найдорожчі спеціальності воно знизилося більш як наполовину і зросло на інші. Так, держзамовлення на стоматологію скоротили з 25 місць до 10. А от замовлення на фармацію взагалі зменшили з 50 до 10 місць. На «Клінічну фармацію» замовлення залишилося на минулорічному рівні – 3 держзамовлення. На «лікувальній справі» по держзамовленню зможе навчатися 172 студенти, а на «педіатрії» – 109, і цей показник є вищим, ніж минулоріч. Медико-профілактична справа має 90 місць держзамовлення.


Враховуючи вартість навчання, то, без сумніву, Львівський державний медичний університет ім. Данила Галицького «наздоганяє» Львівська національна академія мистецтв.

Як розповіли у бухгалтерії академії, вартість навчання зросла на 20% на усі спеціальності як для бакалаврів, так і для магістрів. Найдорожчий напрямок – «Дизайн». На усі спеціальності вартість навчання упродовж навчального року становитиме 13 тис. 330 грн. для бакалаврів, для магістрів – 15 тис. 397 грн. Навчальний рік на «монументальному живописі» бакалаврам обійдеться в 11 тис. 374 грн., магістрам – 13 тис. 453 грн.


Як зазначили у бухгалтерії Львівського національного університету імені Івана Франка, ріст коефіцієнту інфляції не залишив осторонь і цей університет. Факультети – юридичний та міжнародних відносин - на сьогодні залишаються найдорожчими, вартість навчання у цьому році становить 17 тис. грн., для порівняння - у минулому році – 14 тис. грн. Найдешевшим залишається навчання на хімічному факультеті – 3 тис. 960 грн., минулоріч – 3 тис. 238 грн.

Вартість навчання у Національному університеті "Львівська політехніка" також зросла, проте не на усі спеціальності. Беручи за основу напрямки, заступник проректора з економічних питань університету Богдан Рабик розповів, що на на спеціальності за напрямком «Будівництво» вартість начального року для бакалаврів зросла від 9% до 15%, магістрів – 10% – 20%. Зростання залежить від рейтинговості спеціальності. Вартість навчання на спеціальностях теплоенергетики практично залишились незмінними. Що до напряму «Машинобудування», тут ситуація виглядає таким чином: вартість навчання на механічні спеціальності залишилася незмінною. Зросла вартість навчання на магістратурі на двох спеціальностях – «Організація регулювання дорожнього руху» та «Автогосподарство» – від 7 до 20%. Бакалаврам же доведеться сплатити від 6 до 15% більше, ніж минулоріч. Інтерес до прикладної фізики та математики на сьогодні не є високим, тому в університеті вирішили піднести вартість лише навчання на магістратурі від 5 до 15%. Так, за рік навчання на бакалавраті доведеться сплатити 3 тис. 500 грн. Вартість навчання на спеціальностях радіоелектроніки зросла до 12%. І одними з найдорожчих цьогоріч виявилися спеціальності телекомунікаційного напряму, вартість зросла до 20% для магістрів та 18% для бакалаврів. Проте лідер по здорожчанню – архітектура – 20%, за рік прийдеться сплатити на бакалавраті 7 тис. 350 грн., минулоріч – 6 тис. грн.


Щодо відсоткового зростання вартості навчання, то у Львівській національній академії ветеринарної медицини імені С.З. Гжицького воно зросло аж на 22,3% порівняно з минулим роком. Зростання вартості навчання у приймальній комісії академії пояснили тим, що, насамперед, зріс рівень інфляції, у державі склалася складна економічна ситуація та враховано рейтинг спеціальностей. Відтак, за навчання на спеціальності ветеринарна медицина треба сплатити 5 тис грн., а навчання на спеціальності - водні біоресурси становить 3,5 тис. грн.


Так, як і в академії ветеринарної медицини, навчання у Львівському державному університеті фізичної культури зросло до 22%. Відтак, щоб навчатися на факультеті – «Здоров’я людини» треба сплати 7 тис. 700 грн., на інших же факультетах вартість становить орієнтовно 7 тис. грн.


Незважаючи на те, що вартість навчання у «вишах» значно зросла, у львівських технікумах очікують на недобір.

Як розповів у коментарі «Об’єктивно» директор Львівського технікуму залізничного транспорту Євген Чорний, цьогоріч у технікумі очікується недобір студентів на деякі спеціальності. Звичайно, щоб вступити на найпопулярніші факультети, потрібно буде пройти конкурс.

За словами Євгена Чорного, тепер абітурієнти надають перевагу ВНЗ, які їх охоче приймають. «У ВНЗ тепер можуть поступити усі абітурієнти, які набрали не менше 124 балів у зовнішньому незалежному тестуванні, - зазначив він. – Через те, що абітурієнти поголовно поступають у ВНЗ, на заочну форму навчання цьогоріч у нас точно буде недобір».

Окрім того, він наголосив, що вартість навчання у технікумі не зросла і орієнтовно становить більше 2 тис. грн.


Підвищенням цін на навчання зацікавилася й Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області – і як виявилося, таке різке зростання вартості у ВНЗ не є правомірним. Так, за словами начальника Державної інспекції з контролю за цінами у Львівській області Любові Висоцької, плата за навчання у більшості «вишів» Львівської області є завищеною.

«Державна інспекція з контролю за цінами у Львівській області зафіксувала дуже багато порушень стосовно тарифів за навчання у ВНЗ. В основному плата за навчання є завищеною, - зазначила вона. – І хоч планові заходи по аналізу ціноутворення інспекції тривають, майже у кожному ВНЗ є порушення».

За її словами, перевірками у вищих навчальних закладах встановлені поодинокі факти порушення стосовно самого нарахування цін за навчання. «До основної суми витрат вносили непродуктивні витрати, що суттєво впливали на збільшення ціни за навчання. У деяких ВНЗ ціну таким чином збільшили від 10 до 30%, - наголосила Висоцька. - Важливим фактором у такій ситуації є недосконалість нормативно правової бази, яка діє на цьому ринку. Саме тому інспекцією винесено дуже багато пропозицій, які повинні внести суттєві зміни в методику розрахунку плати за навчальні послуги у сфері освітньої діяльності, а також й інші види послуг».

Окрім того, Любов Висоцька виокремила й інші порушення, які стосуються завищеної плати за харчування у їдальнях. «На сьогодні інспекція зафіксувала завищені ціни в їдальнях», - зазначила вона.

«Низку порушень зафіксували не лише у ВНЗ Львівської області, такі порушення мають місце по цілій Україні, – каже Висоцька. – Це засвідчує, що правовий нормативний механізм надто недосконалий. І правова база потребує нагальних змін, тобто удосконалення. Є багато питань, які вступають у колізію з собою. Одним із дискусійних питань є те, що навчальні заклади будуть брати плату за дипломи у випускників».


Проте є очевидним, що попри кризу, безробіття батьків, досить туманне майбутнє (адже більшість молодих спеціалістів випускають з "вільним" дипломом), стіни львівських альма-матер цьогоріч знову штурмуватимуть тисячі абітурієнтів для того, аби здобути освіту. І хоч перспектива тривалого та дорогого навчання не тішить, батьки докладуть усіх зусиль, щоб їх нащадки здобули освіту. Чи вдасться дійти до «світла у кінці тунелю», це вже залежить від старань кожного особисто. Очевидно, що старатись потрібно вкрай сумлінно, адже наступний серйозний крок – працевлаштування.

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів