Архів новин

Сміттєвий колапс у Львові. ФОТОРЕПОРТАЖ

Вже другу добу мешканці сіл Грибовичі та Малехів перекривають в’їзд на полігон твердих побутових відходів у Грибовичах, куди вже понад 50 років вивозиться зібране у Львові сміття. Селянам увірвався терпець, і після тривалих погроз вони вирішили не пускати більше вантажівки зі сміттям на звалище.

Підстави для такого кроку селяни мають – ще у березні Жовківська районна рада своїм рішенням підтримала починання селян і вирішила призупинити роботу Львівського комунального підприємства «Збиранка». Після трьох місяців чекання селяни вдалися до кардинальних кроків і сьогодні всі машини зі сміттям, які мали потрапити на звалище, повертаються назад у місто. Блокує роботу сміттєзвалища близько 150 мешканців сіл.

Наразі перші переговори результату не дали Як повідомив сільський голова Грибович Ігор Питель, учора селяни вимагали зустрічі з міським головою Львова Андрієм Садовим і головою Львівської обласної державної адміністрації Миколою Кметем.

Вкінці дня до пікетувальників приїхали міський голова Львова Андрій Садовий та заступник голови Львівської ОДА Тарас Федак, які провели перші переговори з мешканцями сіл щодо розблокування в’їзду.

Мешканці сіл висловили незадоволення тим, що жодних вимог, які вони висували раніше, виконано не було. Між селянами і представниками влади відбулась дискусія щодо подальшого функціонування полігону у Грибовичах.

За словами міського голови Львова Андрія Садового, проблема сміттєзвалища – це проблема фінансування. Зокрема, як сказав Садовий, міська рада не може давати кошти на сміття, бо змушена першочергово виділяти кошти на захищені статті бюджету.

«Ми займалися тим, щоби ці гроші прийшли до нас, – каже мер Львова про необхідне фінансування. – Бо коли є гроші, тоді можна робити. А пальцем нічого не зробиш…». Натомість селяни апелювали до голови Львова щодо потреби пошуку інвестора. «Ми маємо, зараз вам приведемо, покажемо, – запевнив Андрій Садовий. – Наразі ми вивчаємо документи».

У свою чергу представники пікетувальників розповіли, що до них вже приходили інвестори на сміттєзвалище. «Не я був ініціатором цього, – сказав Андрій Садовий. – Ходять аферисти і пропонують невідомо що».

Що ж до шкідливих гудронових озер, проти яких також протестують мешканці сіл, то заступник голови ОДА Тарас Федак зазначив, що справа власності гудронових озер знаходиться наразі в суді, а тому це питання вирішити наразі неможливо.

«Важко говорити, коли на трьох ціла громада, я би попросив толерантно. Я вдячний сільським головам і ініціативній групі, що вони активно брали участь у вирішенні питання, в тому числі і гудронів, – взяв слово Федак і відразу пішов у наступ. – Але ви ж знаєте проблему гудронів. У мене зустрічне питання: чому сільська рада не виставила ціну за землю для заводу, яка би зараз була адекватна ціні гудронів. Чому завод експлуатував цю землю і цю яму практично безплатно? Я вам не задаю ці питання, би ми дійдемо в дискусії до нічого. Я вам говорю, яка є реальна ситуація. Ці гудрони у заставі в банку. І ми зараз працюємо над схемою, як поставити так, щоби завод, який експлуатував цю землю, розрахувався зі селом. Це не проста ситуація. Ми дали тут комісію по надзвичайній ситуації. Приїхали з області всі спеціалісти, дали рішення: нема надзвичайної ситуації. Я послав сюди спеціалістів-екологів навколо гудронових озер. Я показував сільським головам цю інформацію. Є надзвичайна ситуація, є проблеми? Нема. Це є офіційний документ…».

На що селяни обурилися, що не бачили жодних документів. «Нема такого нема» – закричали люди. «Я вам покажу ці документи, – каже Тарас Федак. – Ми не зупинились над цим питанням. Ми працюємо. Я вам обіцяю, що ми вирішимо проблему, що ці гудрони знайдуть власника бо є підприємства, які готові переробити забрати. Але нема з ким говорити, нема власника гудронів…».

Як пояснив Федак, арбітражний керуючий, який займається санацією збанкрутілого дослідного нафтомаслозаводу, який був власником гудронів, поставив це питання десь 20-м в черзі. «Є там виплата зарплати, інші проблеми. А ми це питання через комісію з надзвичайних ситуацій хотіли гудрони першими поставити. Така ситуація, я нічого не приховую, – каже Федак. – Між іншим, Андрію Івановичу, - я не хочу хвалити місто, але я працюю в ОДА давно, а проблемами комуналки займають тільки 1,5 року, - але така системна робота по сміттєзвалищу вперше розпочалася…».

Проте селяни не повірили чиновникам і не захотіли того дня розблокувати вивіз сміття. Крім того, мешканці сіл перекривали в’їзд на сміттєзвалище цілу ніч. Зараз ситуація у Грибовичах перебуває на особистому контролі голови Львова Андрія Садового і голови Львівської обласної державної адміністрації Миколи Кметя.

Як повідомив голова Жовківської РДА Михайло Заболоцький, який перебуває на місці блокування, зараз протестувальники очікують інформації про те, коли відбудеться зустріч міської і обласної влади з приводу врегулювання ситуації на сміттєзвалищі. За його словами, наразі час зустрічі ще не визначено.

Як повідомив Заболоцький, після того, як стане відомо про час проведення зустрічі, селяни обіцяли припинити блокування в’їзду вантажівок із сміттям на полігон і розійтися.


Грибовицьке сміттєзвалище – це зона стихійного лиха і загальнонаціональна проблема. Саме так вважають депутати Львівської обласної ради, які протягом тривалого часу виносили це питання на обговорення сесії. Наразі усі зусилля облради виявилися марними. Тому депутати вирішили винести це питання на загальнодержавний рівень.

9 липня сесія Львівської обласної ради планує звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією визначити територію полігону у Грибовичах зоною екологічної катастрофи. Про це в коментарі «Об’єктивно» повідомив ініціатор звернення депутат Львівської облради Ярослав Пітко. За його словами, він взяв участь у позачерговій сесії Жовківської районної ради з приводу ситуації на сміттєзвалищі.

«Розглядалося питання про стан сміттєзвалища і про необхідність звернення до Кабміну і Президента, – розповів Пітко. – Я вислухав уважно ґрунтовну наукову доповідь голови комісії про реальний стан і проблеми сміттєзвалища. І зрозумів, що хід вирішення цієї проблеми був запущений неправильно. Тому що рівень розгляду цих питань мав би вже давно бути винесений на загальнодержавний. Масштабність цієї проблеми у повному комплексі абсолютно не під силу виконати силами місцевого рівня, ані міста, ані області, а тим більше Жовківської райради. Я підтримав їхнє звернення і вніс це питання у порядок денний. 9 числа це питання буде розглядати облрада, щоби звернутися до Кабміну з для врегулювання питання на рівні уряду. Крім того, буде йтися про оголошення Грибовицького сміттєзвалища, місця, де розташовані гудронові озера, зоною стихійного лиха».

Як зазначає Пітко, після цього має бути розроблена державна програма рекультивації і закриття сміттєзвалища. «Має бути прийнято рішення про закриття і розроблено наукове обґрунтування рекультивації, – каже депутат. – Але щоби прийняти рішення про закриття, треба щоби було альтернативне місце для вивозу, складування і переробки сміття. Бо всі розуміють, що якщо закриють полігон у Грибовичах, завтра у місті буде катастрофа, і це особливо небезпечно для 700-тисячного міста в літній період. Має бути місце, куди відправляти сміття на переробку. Має бути виділена ділянка для складування відходів, але з новими умовами переробки. Щоби не зробити Грибовичі у іншому місці».

Крім того, як зазначив Ярослав Пітко, мають бути застосовані відповідно обґрунтовані комплексні технології переробки сміття. «Мають бути виділені кошти на рекультивацію гудронових озер, адже шкідливі гудрони розходяться по водних артеріях і знищують територію області, – каже Пітко. – І тут не можна відкидати роль міської влади, роль ОДА, які мали на сьогодні виконати рішення облради. 1 липня мав би бути план рекультивації сміттєзвалища і зробити це було доручення міському голові. Їхню роль не треба відкидати, але вони би мали це питання винести на рівень загальнодержавний».


Полігон входить до сотні екологічно небезпечних місць України
Полігон входить до сотні екологічно небезпечних місць України

Селяни вже дві доби не пускають сміттєвози зі Львова
Селяни вже дві доби не пускають сміттєвози зі Львова

Наразі переговори результату не дали
Наразі переговори результату не дали

Міський голова Львова каже, що має інвестора на сміттєзвалище
Міський голова Львова каже, що має інвестора на сміттєзвалище

Біля Грибович ростуть гори зі сміття
Біля Грибович ростуть гори зі сміття

Наразі сміттєзвалище приносить радість для зграї птахів
Наразі сміттєзвалище приносить радість для зграї птахів

Мешканці сіл зробили "сторонніми" ЛКП "Збиранка"
Мешканці сіл зробили "сторонніми" ЛКП "Збиранка"

Сміттєві ріки і озера
Сміттєві ріки і озера

Мешканцям Грибович не хочеться їсти городини з гудронами
Мешканцям Грибович не хочеться їсти городини з гудронами

Сьогодні відбудеться зустріч усіх зацікавлених сторін
Сьогодні відбудеться зустріч усіх зацікавлених сторін

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів