Архів новин

«У нас політик є один – міністр, а ми решта всі – міліціонери» - Василь Пісний

Василь Пісний
Василь Пісний
Коли йде мова про інтерв’ю з представниками правоохоронних органів, то чомусь налаштовуєшся на уникання від прямих відповідей та фрази-штампи. Ну, склався вже у нас такий стереотип, що правоохоронці та мас-медіа якщо не ворогують, то точно не в захваті один від одного. Адже якщо журналісти хочуть мати максимум інформації, і обов’язково ексклюзив, то правоохоронці воліють спілкуватись виключно мовою прес-релізів. Однак очільник львівського ГУ МВС приємно вразив – погодьтесь, майже дві години часу на інтерв’ю та жодних прохань-обмежень щодо тематики – на таке здатне досить обмежене коло осіб.

ПРО КАДРОВІ РОТАЦІЇ

– Знаєте, що мене найбільше цікавить? Кажуть, що Вас у Крим переводять.

– Ні, це неправда. Не знаю, кому вигідно розпускати ці чутки. Мене вже сотні людей запитують – «це правда, що Ви вже переходите у Крим?». Я ж відповідаю – «ні, це не правда».

– А чому Вас про це запитують? Можливо, є незадоволення кримською міліцією?

– Насправді я цього не знаю. Можливо, мене хтось хоче позбутися звідси? Але я не збираюся нікуди йти. Буду працювати тут. Хоча, звичайно, ми люди у погонах. І якщо міністр дасть наказ, ми його негайно повинні виконати. Але я вам ще раз підтверджую, що на сьогодні жодних питань щодо мого переведення в ту чи іншу область – не порушували. Хіба ж ви мене не хочете бачити у Львові?

– Та чому ж – ми задоволені. Але знаєте, ротації досить часті. До прикладу, коли приїжджає міністр і представляє нового начальника міліції, зазначаючи особовому складу – «ось ваш новий начальник, оскільки вважаю, що попередній керівник не зовсім впорався із поставленим перед ним завданням. А новий вирішить проблеми зі злочинністю, з резонансними злочинами». У такому випадку, як вважаєте, такі ротації насправді допомагають розкривати злочини?

– Ви знаєте, як правило, у нас на Львівщині ті чи інші ротації, ті чи інші керівники, які приходили сюди з інших регіонів, вже довели, що якщо людина не знає регіону, не знає людей і оперативну обстановку, тоді їй надзвичайно складно працювати і розкривати ті чи інші злочини. А коли людина працює і знає обстановку, людей, хто може скоювати злочини, хто за ними стоїть, то їй набагато краще і легше працювати. Тому у цій ситуації, вважаю, на Львівщині повинна працювати людина місцева, яка володіє ситуацією і обстановкою в області.

– Але Ви ж з Тернополя? Тобто зараз Ви себе вважаєте місцевим, львів’янином?

– Я прожив на Тернопільщині не повних 17 років. І у 17-річному віці я виїхав з Тернопільщини і все своє свідоме життя прожив на Львівщині. Тому я вважаю, що я вже більше львів’янин. Мене доля закинула працювати на 2,5 роки на Тернопільщину, але свої 20 років я прожив у Львові.

ПРО РЕЗОНАНСНІ ЗЛОЧИНИ

– Мабуть, Львівщина б’є рекорди щодо кількості скоєних резонансних злочинів?

– Та ні, ну що ви… Я скажу таке: минулого року у Львівській області було скоєно 69 убивств, з них залишилося не розкритих всього-на-всього три. Так ось, якщо брати інші області, до прикладу Донецьку, Київську і так далі, то там набагато більше нерозкритих.

– Але ж Ви не говорите про резонансні злочини. До прикладу, Ярослава Вовчака вже давно вбили, але ще досі цього злочину не розкрито.

– Знаєте, щодо вбивства Вовчака, то ми підійшли досить близько до розкриття цього злочину. І, можу запевнити, що у цьому напрямку є серйозна співпраця з прокуратурою. Зокрема, прокурор області особисто заслуховує дані щодо ходу розслідування цієї кримінальної справи. Тобто, між нами є співпраця, порозуміння та підтримка одне одного. А якщо правоохоронні органи працюють злагоджено, то, звичайно, буде бажаний результат.

Ви пам’ятаєте убивства, які скоїли біля Собору св. Юра, у відділенні «Ощадбанку». Тоді майже усі говорили – «міліція нічого не робить…» А ми ці справи розкрили. Також ми розкрили вбивства минулих років і продовжуємо їх розкривати. Звичайно, серед вбивств минулих років є такі, які надзвичайно важко розкривати. Але ми ніколи не полишали того, що ці злочини будуть розкриті. Однозначно, ми над ними постійно працюємо. Постійно знаходимо ті чи інші «зачіпки», які, можливо, упустили мої попередники. Тому я запевняю, що частину злочинів, які були скоєні за минулі роки, ми розкриємо.

– А хоча би скажіть, за що вбили Ярослава Вовчака?

– Це вбивство винятково пов’язане зі службовою діяльністю загиблого.

– А Степан Сенчук кому заважав? Ось зараз арештували відомого адвоката Володимира Косенка, і кажуть, що усе через вбивство Сенчука.

– Знаєте, мені це запитання ставили під час сесії Львівської обласної ради. Скажу таке: це надзвичайно складне убивство і розкривати його дуже складно. Ми не будемо говорити про те, що когось арештували чи не арештували. Я ніколи не можу винити людину, якщо я не маю на 100% доказів. Про те, що Косенко винен чи ні, може сказати тільки суд. А ми повинні працювати, аби це довести.

– Ну, чи принаймні він пов'язаний із убивством колишнього голови Львівської ОДА Сенчуком?

– Знову ж таки, ми повинні працювати і довести, винен він чи ні. Якщо ми не маємо доказів, то не можемо сказати, що саме Косенко причетний до цього убивства. Я цього не казав і не кажу, і поки я не маю 100-відсоткових доказів, доти я про це нічого говорити не буду.

Здебільшого вважають, що якщо людину вдарили по голові та вбили, то це одне, але якщо людину застрелили зі зброї, то це резонанс. Але це так само вбивство.

– Але тут передовсім йдеться про вбивства пересічних людей. А ми говоримо про людей дуже відомих, які займали певні посади, які були пов’язані з тією чи іншою політичною силою.

– Повірте, тут політика ні до чого. Натомість, – виключно бізнесові питання, розподіл сфер впливу, «брудні» гроші та інше. Але, як правило, відразу починають пов’язувати такі вбивства із політикою. Ні, це розбори за гроші. Там, де багато грошей, завжди були, є і будуть розбори.

Тому хочу сказати, що убивства, які були скоєні протягом минулих років на Львівщині, їх вчинили через розподіл сфер впливу.

– Ми нещодавно спілкувалися з Володимиром Жербицьким, який дуже багато говорив про справу Ігоря Зварича. Зокрема, пан Жербицький сказав, що попри те, що Зварича розвінчали і ця справа набула шаленого резонансу, у цьому суді, де працював суддя Зварич, його колеги-судді досі беруть хабарі і ставки зросли удвічі. Ви про це знаєте?

– Мені про це не відомо. Можливо, більше інформації є у прокуратурі області, бо там розслідують цю кримінальну справу. Вони проводили ті чи інші оперативні комбінації спільно зі СБУ у Львівській області. Тому, якщо керівник відділу розслідувань особливо важливих справ ГПУ про таке каже, то, мабуть, йому про це відомо. Я, до прикладу, цього не знаю.

– Але ж будівлю на вул. Саксаганського, 13 вже передавали у відомство Міністерства оборони, а потім залишили у комунальній власності. Як може бути, що там і надалі працюють судді?

– Мені важко сказати про це.

ПРО ВІДНОСИНИ З ГАЗОПОСТАЧАЛЬНИМИ УСТАНОВАМИ

– Чому працівники міліції закрили справу щодо вибуху у житловому будинку на вул. Костюшка? Прокурор області Олексій Баганець переконаний, що такі дії працівників міліції були цілком безпідставні.

– Ми розкрили цю кримінальну справу. Вбачали у цій справі і посадовий злочин, і це повинна розслідувати прокуратура, адже власник квартири, який загинув, звертався у «Львівгаз». А з самого «Львівгазу» нам дають пояснення, що цей чоловік звертався до них з інших питань (щодо оплати), які не є пов’язаними з вибухом. Скажу, що ми не впевнені, що це так. Щодо розслідування справи, то не було підстав надалі проводити слідство у даній кримінальній справі. Закривали її за погодженням із прокурором міста Львова, який підтвердив, що немає підстав продовжувати розслідування і цю справу треба закривати. Тому, якщо є висновки експертизи і ці висновки вказують на те, що там насправді немає підстав, то ми зобов’язані діяти винятково у межах закону.

Натомість прокурор області, скасувавши постанову про закриття кримінальної справи, дав вказівку далі вести розслідування. Тому ми продовжуємо це робити. І під час заслуховування цієї справи я запропонував колегам детальніше розслідувати епізод про те, що власник квартири звертався до «Львівгазу» по допомогу. І телефонні дзвінки зафіксовані. І якщо людина розмовляла 40-80 секунд, то про щось вона мала розповідати. Як на мене, то чоловік повідомляв про витік газу. Але це тільки моє припущення. І, якщо ця версія підтвердиться, то справу ми передамо до прокуратури, оскільки це посадовий злочин.

– Зараз почастішали випадки із вибухами, зокрема, через витоки газу. Як вважаєте, можливо слід застосувати якісь санкції щодо посадовців, наприклад «Львівгазу»?

– На сьогодні «Львівгаз» орендує наші газопроводи, газові системи, які є на території Львівщини. На цьому вони заробляють кошти. Окрім того, вони повинні ще й вкладати частину прибутків на модернізацію орендованого майна. Але, на жаль, цього вони не роблять. Тому своїм підлеглим я дав вказівку перевірити, чому вони не вкладають частину прибутків у модернізацію. І, якщо виявиться, що вони насправді цього не роблять, то ми повинні скеровувати матеріали до прокуратури, аби там порушували кримінальні справи проти осіб, які неналежним чином виконують свої функціональні обов’язки. І вже найближчим часом ми будемо проводити перевірку цих питань і застосовувати санкції до порушників.

Я впевнений у тому, що зараз ми будемо проводити перевірку у цьому напрямку, бо маємо чимало звернень громадян. Адже, якщо вони заробляють кошти, то частина з них обов’язково повинна використовуватися на заміну лічильників, газових труб, які вийшли з ладу, але цього не роблять, то однозначно за це будуть нести відповідальність.

ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН ТА ЕКОНОМІЧНІ ЗЛОЧИНИ

– З якими питаннями до Вас найбільше звертаються мешканці області під час прийому громадян?

– Найбільше їхні питання стосуються сімейних, побутових конфліктів, побиття тих чи інших людей, розслідування кримінальних справ. Коли ми проаналізували стан справ щодо розслідування кримінальних справ, щодо дорожньо-транспортних пригод, то тільки 30% доходило до суду. Через це я призначив нового заступника зі слідства. А призначивши його, я переконаний, що 71% справ вже дійшло до суду. Є різниця? Адже люди приходили до мене і казали – «Василю Михайловичу, вони неналежним чином розслідують ту чи іншу кримінальну справу, яка стосується ДТП». А найбільше звернень якраз стосуються розслідування дорожньо-транспортних пригод. До мене на прийом приходять по 50-80 чоловік, і усіх їх я приймаю. Доки є люди, доти я їх приймаю. Бо людина приходить до міліції як до останньої інстанції. І горе-проблеми людини ми повинні вислухати і, що у наших можливостях, їй допомогти.

– А з чим саме зверталися до Вас, що було не у Вашій компетенції?

– Є багато таких звернень. Ось наприклад, коли десь виникла бійка і людина потерпіла (їй нанесли легкі тілесні ушкодження), то сьогодні, відповідно до закону, це не відноситься до компетенції міліції. Тобто, якщо мова йде про легкі тілесні ушкодження, то це приватне звинувачення і, будь ласка, звертайтеся у суд. І, коли людині пояснюєш, що міліція не може вплинути, то люди просто не хочуть розуміти. Можемо порушувати кримінальну справу тоді, коли зафіксовано середньої тяжкості тілесні ушкодження. Я особисто з цим не погоджуюся, бо людям від того не легше, коли їх побили, а вони ще й повинні звертатися у суд.

Я також не згоден з тим, що пройшла декриміналізація. До прикладу, сьогодні для порушення кримінальної справи треба, щоби вартість викраденого майна чи коштів становила не менше 907,5 грн. А якщо сума становить 800 грн, тоді кримінальну справу не порушують. Думаю, що ви прекрасно знаєте, що не усі працівники є хороші та порядні. До прикладу, викрали мобільний телефон, дільничний інспектор міліції взяв довідку у фірмі, яка видає довідки з оціненою вартістю викраденого предмета, і у довідці буде вказано, що сума становить 600 грн, що він зношений і так далі. Тому інспектор відмовляє у порушенні кримінальної справи. І це є законно, тут нічого вдіяти я не можу.

– Тобто, фактично, це є потурання злочинності?

– Звичайно, я вважаю, що це не правильно. Адже вам не легше від того, що у вас викрали на 900 грн, чи 908 грн. 900 це гроші, і 8 грн – також. Але різниця – порушувати чи ні кримінальну справу. Думаю, що це не правильно, але на жаль, ВРУ прийняла такий закон і за ними ми живемо і працюємо. Але міністр внутрішніх справ говорив, що буде звертатися до депутатів, аби вони ці речі переглянули. Бо не може бути так, що у бабці, яка живе на пенсію, викрали 300 грн, вона приходить до мене, плаче, просить допомогти, а я не можу нічого вдіяти.

– Коли починалася економічна криза, то, за словами багатьох експертів, рівень злочинності різко зріс. Криміналітет справді активізується під час кризи?

– Однозначно, це закономірне явище: якщо людей звільняють з підприємств, вони втрачають роботу, і декого з них злочинцям вдається затягнути у свою діяльність. При цьому вони спокушають – «ходи з нами, заробиш чимало грошей». Тому однозначно, як правило, кількість злочинів збільшується. На сьогодні у нас за січень-лютий 2009 року кількість так званих дрібних злочинів зменшилася у порівнянні з минулим роком. Адже, проаналізувавши стан, коли у нас найбільше скоюють злочинів, ми залучили до патрулювання внутрішні війська, курсантів університету внутрішніх справ, максимум патрулів. Крім того, посилено працює сектор карного розшуку, працівники якого вже затримали декілька груп, які займалися викраденням автомобілів. Ще діє кілька таких груп, але, повірте мені, вже найближчим часом ми їх затримаємо. Також є запитання до деяких наших працівників, які у цьому плані «не чисті на руку». Крок за кроком ми ці питання будемо вирішувати, люди будуть відчувати підтримку зі сторони міліції і все робитимемо для того, аби наші громадяни вірили міліції.

– Болючим є питання для мешканців Львова і, очевидно, для працівників міліції, про злочини, які скоюють роми (цигани). Вони гіпнотизують громадян, а потім з легкістю крадуть дорогоцінні речі, гроші. Як ви з цим боретеся?

– Не одні цигани у нас заарештовані за такі речі. Ось нещодавно у доньки мого рідного брата цигани винесли майно з хати. Дівчину попередньо завели у гіпнотичний стан.

Я неодноразово застерігаю громадянам на прийомах: бачите циганів, не давайте їм ворожити, не давайте їм притулку, коли вони просять навіть дитину перепеленати, бо вони заведуть вас у гіпноз і обкрадуть. Люди повинні розуміти ці речі. Я наводив приклад на сесії обласної ради: перебуваючи за кордоном, я побачив таке: їде автомобіліст по трасі – 200 км на год., обганяє свого сусіда, а попереду стоїть знак «STOP». Тоді цей сусід бере телефон і повідомляє, що їде така машина і з такою швидкістю, щоби порушника оштрафували. Цього водія таки зупинили, оштрафували, а потім йому сусід каже – «це я подзвонив для того, щоби ти не вбився. Я врятував твоє життя!» У нас все з точністю до навпаки. Але я вважаю, що, коли десь переховуються злочинці, а громадяни щось про це знають, то повинні негайно телефонувати у міліцію і повідомляти про це.

– Люди бояться це робити.

– Їм необов’язково називати своє прізвище, а достатньо сказати, що у нашому селі з’явився невідомий чоловік, який проживає у баби Параски. Приїдьте і перевірте, що це за людина.

– Знаєте, у Криму вже зателефонували до УБОЗу...

– Я скажу так: кожен випадок є індивідуальним. Так, буває, що помиляються. У цій ситуації, ми прекрасно розуміємо, не було потреби кидати гранату до помешкання. Натомість треба було достеменно вивчити ситуацію, а тоді вчиняти дії. Вважаю, що за цей випадок повинен відповісти керівник, який у той час був на місці і керував операцією. Він мав би спершу вивчити схему.

Хоча мені важко сказати більше з приводу цієї ситуації. Адже свого часу проводилися навчання у Криму, на яких я був присутній. На цих навчаннях були свої певні недоліки, але після них я навіть дав вказівку у себе закупити такі ж гранати (гранати, які застосовував спецпідрозділ … у Криму) щоби були на озброєнні. Бо сьогодні не може бути у державі бардак, коли хтось собі захотів, вийшов і перекрив дорогу державного значення. Ну, це ж абсурд. Вважаю, що у державі повинен бути порядок: перекрита дорога, повинні нести відповідальність. Перекрили безпідставно ту чи іншу вулицю, якщо хтось там не робить тих чи інших речей, будь ласка, реагуйте, але законними шляхами. У цивілізованій державі є за це кримінальна відповідальність.

– Недавно у місті Бібрка мешканці перекривали вулицю через ситуацію на підприємстві «Полісинтез». З цього приводу була порушена кримінальна справа?

– Так, кримінальну справу було порушено. Нині вона на стадії розслідування. Неодноразово я виїжджав туди сам, зустрічався з керівництвом міста та підприємства «Полісинтез». Однозначно, ми повинні дати можливість запустити цей завод, який може виготовити хімічну рідину, а тоді провести її експертизу та зробити висновки: чи вона дійсно забруднює навколишнє середовище, чи якісь політичні партії використовують таку ситуацію у власних цілях.

– А що, є підстави вважати, що перекриття дороги у Бібрці було чиїмось замовленням?

– А ми і не сумніваємося, що це замовлення. Однозначно, хтось ситуацію підігрівав, підливав горілочку. Усе це задокументовано. Там людей просто використовують. І нині там постійно перебувають по двоє осіб, поруч від дороги вони встановили хрест і дзвін, і, коли хтось під’їжджає до них, то вони одразу дзвонять, аби збігався народ. Але ми будемо діяти жорстко і у межах закону. Я це заявляю у усією відповідальністю: якщо треба буде застосувати фізичну силу, то ми це зробимо. Але, наголошую ще раз, винятково у межах закону. Міліція повинна наводити порядок у державі.

– А як щодо економічних злочинів – хабарництва, корупції і так далі. Ось нещодавно повернувся в Держекоінспекцію колишній начальник, якому інкримінували отримання хабара, а зараз в інспекції він на посаді заступника.

– Цю справу проводили представники управління СБУ у Львівській області. Але я скажу так: якщо у цій ситуації не було доведено, що та чи інша особа отримувала хабар, тоді і суд його виправдає.

Якщо є зафіксовано, що людина-посадовець взяла хабар, ми скеровуємо матеріали у прокуратуру, а там порушують кримінальну справу і вони ж її розслідують, а потім скеровують в суд для прийняття рішення. І, якщо суд прийняв рішення про те, що у цій чи іншій справі недостатньо доказів, тоді він виправдовує.

Я приведу приклад: за два місяці 2008 року ми зафіксували 2 хабарі, а за січень 2009 року – 17 людей.

– І що з цими людьми?

– Частину хабарників заарештовано, частина з них перебуває на підписці про невиїзд. Зовсім недавно у Стрию ми затримали на хабарі особу, яка займалася оцінкою транспорту, також давніше ми затримали на хабарі заступника начальника Львівського обласного управління земельних ресурсів, начальника на залізничній станції у Стрию, голову Перемишлянської райспоживспілки і так далі. Я більше, ніж переконаний, що цього року буде дуже багато хабарів.

– Поправляють ситуацію у зв’язку з економічною кризою?

– Так. У зв’язку з економічною кризою хабарники почали більше брати.

ПРО ПРИЗНАЧЕННЯ

– Кажуть, що колишнього начальника управління боротьби з організованою злочинністю Мурата Касумова вже давно хотіли замінити іншою людиною, оскільки у нього були не зовсім коректні стосунки з усіма начальниками.

– Я не хотів би коментувати тих чи інших речей. Але ж ви прекрасно бачили, читали не в одному інтерв’ю, що насправді в УБОЗі були серйозні упущення у роботі. УБОЗ повинен працювати над розкриттям резонансних злочинів, особливо – убивства, у тому числі замовні, розкривати злочини економічної спрямованості, де є злочинна організація. Але на Львівщині УБОЗ досить слабо працював.

– Чому так?

– Не знаю причин, але в УБОЗ зібрали людей, які далекі від розкриття тих чи інших резонансних злочинів. Тому я провів позачергову атестацію особового складу, і виявилося, що частина представників не те, що в УБОЗі, а не знають, як працювати у патрульній службі. Тому міністр прийняв рішення перевести Касумова, а на посаду начальника УБОЗу призначити начальника УБОЗ Закарпаття.

Новий начальник УБОЗу працює, старається, проводить аналіз стану справ, серйозні кадрові зміни. Думаю, це його прерогатива. Я йому сприяю у тому, що необхідно для роботи. Водночас, я постійно йому наголошую, що у нас не має жодного дня на «розкачку». Там треба працювати негайно і вже. Тим паче, наближається Євро-2012. Я впевнений, що управління боротьби з організованою злочинністю нарешті запрацює належним чином.

– Щодо Євро-2012. Свого часу у Львові вже виникали сутички між футбольними фанами «Карпат» і «Ворскли». Це чомусь навчило правоохоронців?

– Не те, що навчило, але до кожного матчу ми підходимо з усією відповідальністю. Хоча, що стосується матчу «Карпати-Ворскла», то вболівальники «Карпат» зривали стільці, кидали їх на стадіон, кидали петарди. Тому нам довелося застосувати спецпідрозділ «Беркут». Хоча зараз є постанова КМУ, відповідно до якої міліції не несе жодної відповідальності щодо дій, які відбуваються на території стадіону. А відповідальність винятково лягає на стюардів, які відповідають за порядок на стадіоні. Тому власники стадіонів повинні знати, не міліція буде нести відповідальність, а вони разом зі своїми стюардами та своєю охороною. Тоді у Львові це було ганебне явище для нас і наших вболівальників, які кидалися кріслами в людей, які приїхали подивитися на матч, відпочити. Ми неодноразово до них зверталися, але таки довелося застосувати жорсткі міри реагування, затримати багатьох притягнути до адміністративної відповідальності.

Скажу таке, що під час футбольного матчу в Одесі наших, львівських, вболівальників побили, коли ті були в автобусі: кидали по ньому каміння, хотіли його підпалити. Тому, і ми про це мали оперативну інформацію, що наші, львівські, вболівальники готуються точно до такої ж провокації. Відтак, ми спрацювали на випередження, зупинили ці автобуси на під’їздах до Львова, вилучили у вболівальників різні речі, загнали їх у сектор і вони спостерігали за футболом під охороною.

– Тобто, іншими словами, Ви порушили закон?

– Ні, ми його не порушили, але зробили так, щоби «вовк був ситий і вівці цілі». Тобто, щоби вони матч переглянули і щоби їхні батьки зустріли вдома їх живими і здоровими. Тому ми однозначно будемо робити все, аби працювати на випередження.

– Чи не вважаєте Ви, що власники футбольних клубів, які так чи інакше спілкуються зі своїми фанами, підштовхують до такого кроку вболівальників, аби «підігріти» інтерес до матчу?

– Знаєте, це суттєве запитання. Ми над цим якраз працюємо і все робимо для того, щоби фани справді себе поводили нормально. Пам’ятаєте матч збірної України з Білоруссю? Тоді фани через Інтернет домовилися про те, що їм потрібно між собою побитися. Місцем зустрічі обрали Львівський автовокзал. Билися вони близько п’яти хвилин, але тоді приїхав «Беркут», оточив усіх і 147 осіб доправили у райвідділи. Ми зробили все для того, щоби цей матч забезпечити належним чином, щоби навіть після матчу вивезти безпечно білорусів за місто.

Ми йдемо до Євро-2012, тому Львів повинен стати взірцем у тому плані, що ми тут можемо навести порядок, щоби люди, які приїдуть у гості та подивитися матчі у місті, відпочинуть тут, поп’ють львівського пива і поїдуть щасливі додому.

– До речі - Ваші підлеглі вже вивчають англійську мову?

– Торік я кілька разів був на конференціях у Польщі, де за рахунок коштів Євросоюзу проводилися відповідні курси. І на цей рік поляки запросили наших 50 працівників – для вивчення мови, для налагодження співпраці, обміну досвідом. На сьогодні у цьому напрямку ми дуже тісно співпрацюємо з поляками.

– На першому етапі, коли йшла мова про вивчення англійської мови, правоохоронці навчалися. А потім, зважаючи на велику кількість роботи, начальство було не зацікавлене у витрачанні часу на вивчення мови підлеглими? Ця інформація «гуляла» на рівні викладачів.

– Такого не було. Це повний абсурд. Ми зацікавлені у вивчені іноземних мов. Ще раніше, як тільки з’явилися комп’ютери, міліціонерів відправляли у політехнічний інститут для навчання на комп’ютері. Ми змушували це робити кожного, бо це потрібно.

ПРО ІНТЕРЕСИ

– Ви політикою цікавитеся?

– Начальник управління міліції зобов’язаний цікавитися і жити з політикою завжди, але не втручатись у політику. Звичайно, я цікавлюся тим, що відбувається на наших теренах.

– Кому симпатизуєте?

– Виключно закону. У нас політик є один – міністр, а ми решта всі – міліціонери. А міліціонер повинен винятково стояти на стороні закону. І, повірте, ми сьогодні налаштовані на те, щоби був прийнятий закон, який би давав нам можливість укладати договір з працівниками на 5 років. І, якщо ти його не порушуєш, то не залежно від того, яка політична сила б не прийшла до влади, ти працюєш і виконуєш своє завдання.

Тобто міліція живе політикою, але не симпатизує тій чи іншій політичній силі. Ми стоїмо на стороні закону, хто б не прийшов, хто б не помінявся, ми виконуємо закон. І тоді всі будуть задоволені – «праві», «ліві», «центристи». Всі скажуть – «Так, сьогодні міліція працює, як в цивілізованих країнах світу».

– Кажуть, що радикально праві, націоналістично налаштовані політичні сили зараз активізуються. Ви стежите за цими силами, адже, так здається, що вони менш контрольовані, ніж усі інші?

– Залежно, що мати на увазі під значенням «націоналіст». Адже кожен з нас повинен бути націоналістом, патріотом. Якщо він патріот, то відстоює інтереси своєї держави. Вважаю, що це нормальні речі. А люди, які радикально налаштовані, то це зовсім інше питання. Але, думаю, що ми повинні бути патріотами у нашій державі, відстоювати винятково інтереси України. Ми не повинні втручатися у ситуацію тієї чи іншої політичної сили. Нам головне, щоби на Львівщині, зокрема, де я працюю, був спокій, щоби не було жодних проблем, щоби ті чи інші політичні сили не робили нам будь-яких провокацій. Вважаю, що ми повинні дотримуватися закону, а хто хоче займатися політикою, нехай це робить. Ми не будемо до них втручатись.

– Чим Ви цікавитеся, крім своєї роботи? Що колекціонуєте?

У мене нічого такого немає, що б я колекціонував. Люблю дуже спорт. Обов’язково ми раз на тиждень – кожної п’ятниці (хоча, відповідно до наказу міністра, повинні два рази на тиждень) збираємося на футбольному, волейбольному майданчиках чи у спортзалі. У спортивній формі усі рівні: немає ні начальник внутрішніх справ, ні його заступника.

Я люблю ті речі, які мені подарували. Зокрема, мій товариш подарував Євангеліє, яке я беру повсюди із собою. Але, щоби я колекціонував якісь серйозні речі, то цим не займаюся. Немає часу. Хоча люблю я картини, на яких зображена природа. Також маю слоника на удачу і щастя.

– То Ви забобонний?

– Забобонний, бо знаю, що слоників та ще й з хоботом доверху – дарують на удачу.

Розмовляла Катерина Батенко
Фото – зі сайту ГУ МВСУ у Львівській області

Об'єктивно

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів