Архів новин

Свиня від Садового

2007 рік Свині ознаменувався для команди міського голови Львова Андрія Садового розплатою за солодкі обіцянки, роздані під час виборчої кампанії. Саме тоді Андрій Іванович за допомогою чітко продуманого піар-ходу "Самопомочі" обіцяв навести лад у господарці комунальних підприємств (зокрема ЛКП), сформувати фахову команду в Ратуші на основі прозорих конкурсів, а також виправити левову частку помилок свого попередника Буняка, якому таки не вдалося подати цілодобово воду в крани львів'ян.

Для початку варто відзначити, що манера управління пана Садового вразила навіть депутатський корпус. Першою кісткою поперек горла "слуг народу" стала неефективна діяльність виконкому, коли депутати довго вимагали від мера звіту. Дочекавшись бажаного ("успіхи" оцінили на трієчку), депутати вирішили, що роботу виконкому необхідно реформувати. Оскільки левова частка чиновників даремно сидять у не своїх кріслах, іноді не відвідують засідання виконкому, ухвалюють неправильні для громади міста рішення.


"Теплі" кадрові звільнення

Не менш резонансною витівкою пана Садового стало звільнення директора ЛМКП "Львівтеплоенерго" Ігоря Марчака, яке фахівці встигли охрестити некомпетентним. Сам пан Марчак спочатку намагався мовчати про "написану заяву", але врешті заявив про розбіжність поглядів із Садовим щодо модернізації теплопостачального підприємства. "Львівтеплоенерго", що останнім часом дихало на ладан, потребувало реорганізації. Ідея передачі підприємства в концесію не сподобалася керівникові міста. Тоді ж депутати комісії інженерного господарства вперше заговорили про нефахову кадрову політику мера. Нового керівника підприємства призначили без погодження профільної комісії. Депутати ж погодилися, що концесія - найоптимальніший варіант для теплопостачальної господарки міста. Концесіонер платитиме щороку по 5-6 мільйонів гривень - а якщо все залишиться по-старому, місто знову щороку виділятиме з дірявої скарбнички понад 50 мільйонів гривень на модернізацію.


"Свої" кумівські кадри

Під час виборів пан Садовий обіцяв покласти край корупції у стінах Ратуші завдяки чесній і прозорій кадровій політиці. Довго чекати на плоди таких заяв не довелося. На керівні посади міської ради приходила команда Садового: знайомі, родичі, побратими та куми. Зазвичай усі призначення спочатку вирішували у кабінетному режимі й без жодних конкурсів. Або ж конкурс проводився "пост-фактум" під конкретну особу. Свого часу Андрій Іванович обіцяв проводити конкурси на всі посади виконавчих структур міськради. Але згодом у пресі проговорився, звузивши це поняття до... "ключових посад".

"У команді Садового працюватимуть найкращі, які будуть готові йти в міську раду і пожертвувати роботою, - зазначив мер у пресі. -Крок за кроком, із мудрими людьми, які повинні прийти до міської ради на конкурсних засадах, якщо говорити про ключові посади".

Наприклад, його заступнику з гуманітарних питань і водночас кумові Василеві Косіву таки не вдалося опинитися за бортом дружньої команди мера. На нічній сесії, що спричинила чимало галасу в колах громадських організацій, Садовому вдалося і Косіва залишити заступником, й Олега Синютку призначити першим заступником, витіснивши Миколу Одуху у сферу містобудування та інфраструктури.

Незалежні фахівці стверджують, що схема призначень у міській раді не зовсім відповідає законодавству. Спочатку нових людей призначають на вільне місце начальника управління як виконувачів обов'язків. Перед тим колишній начальник управління переходить на посаду заступника, яку спеціально для цього створюють. Згодом ті, що виконували обов'язки, перемагають конкурси і стають начальниками. Це суперечить законодавству - не можна на вільну посаду призначати виконувача обов'язків зі сторони.


Горе-департамент

Доволі нещасливим 2007 Рік свині видався для директорки департаменту житлового господарства та інфраструктури Марії Желіско. Різноманітні інстанції, що перевіряли проведені тендери, викрили чимало зловживань, нецільове використання коштів, а також "відкати". Зокрема, Тендерна палата України оприлюднила факти зловживань державними коштами під час закупівлі товарів, робіт, послуг у житлово-комунальній сфері. Яскравим прикладом порушень є процедури закупівель у сфері будівництва, де процвітає практика проштовхування "своїх" фірм і "відкатів". Як наслідок, держава втрачає значні кошти, більшість яких осідає у кишенях чиновників. Керівництво Тендерної палати підрахувало, що "відкати" становлять від 10% до 50% від загальної суми закупівель.

Чи не найбільше прорахунків у роботі пані Желіско виявило обласне КРУ. Виявляється керівники міста заплющували очі на розбазарювання державної субвенції при ремонтно-будівельних роботах. Ревізія встановила, що управління капітального будівництва, яке підпорядковується департаменту пані Желіско, витратило зайвих 276 тисяч гривень із бюджету. Днями КРУ виявило нові факти зловживань на 5 мільйонів гривень. Тінь провини знову ж падає на пані Желіско, яка очолювала тендерну комісію, а згодом опинилася... на лікарняному ліжку.

Отож, якщо вдатися до аналогії за східним гороскопом, то після свині, котру підсунув львів'янам пан Садовий та його команда вкупі з міськими депутатами, наступний Рік миші буде на набагато кращим. Ці хлопці шарудітимуть і догризатимуть рештки, що залишилися у коморі під назвою "Львів". А чого їм боятися - кота ж у місті (як і в державі) немає...


Опитування

Які найболючіші факти міської безгосподарності запам'яталися Вам у 2007 році?

Господарювання міських посадовців неодноразово потрапляло під шквал критики громадських організацій та пересічних мешканців Львова. Передвиборні обіцянки працювати на користь громади швидко перетворювалися на лобіювання власних інтересів, що призвело до низки проблем у бюджеті, який фахівці охрестили "бюджетом проїдання грошей і латання дірок".

Олег МАЦЕХ, голова координаційної ради Громадського форуму Львова:

- Ситуацію у місті доцільніше назвати не безгосподарністю, а нехтуванням інтересами громади. Найболючішими є тарифні питання - невиконання рішень суду, позбавлення мешканців прав на захист своїх інтересів, розкрадання львівської землі. У бюджет від продажу землі потрапило лише 43 мільйони гривень, ділянку на вулиці Федорова було продано за 20 мільйонів. Якщо землею правильно користуватися, ми мали б зовсім іншу картину наповнення міської скарбниці. Бюджет розвитку, з якого беруть кошти на ремонт шкіл, доріг, виконаний наразі лише на третину.

Окрім цього, є проблема з транспортом - наприклад, неправомірне застосування евакуаторів.

Тарас ГАТАЛЯК, активіст ГМ "Опора":

- Рік свині асоціюється з грошима. Але для кого вони: громади чи чиновників Ратуші? Безсумнівно, пріоритет був зроблений не на користь громади. У Львові не вирішеним залишається питання теплопостачання: ми стоїмо на місці й не бачимо, куди треба рухатися. Немає стратегії розвитку теплопостачальної галузі Львова, не розроблено пріоритетів джерел фінансування. Фактом безгосподарності є також перепродаж котельні "Кінескопу", невирішена проблема зі сміттям. Жодного рішення не було прийнято щодо спорудження заводу з переробки сміття. Ми вимагали звітів ЖЕКів щодо витрачених коштів по кожному будинку, та не отримали їх і досі.

Україна і час

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів