Архів новин

На Львівщині мисливців контролюватимуть рейдові групи

За 9 років - із 2005 року і донині - на території Львівської області було зареєстровано 13 надзвичайних подій з використанням мисливської зброї на полюванні, внаслідок яких 8 осіб отримали поранення різного ступеня важкості, а 5 – загинули.

Кількість і місце цих НП за роками:

2005 рік – 2 (Радехівський і Сокальський райони);
2006 рік – 0;
2007 рік – 1 (Кам’янка-Бузький район);
2008 рік – 1 (Радехівський);
2009 рік – 2 (Кам’янка-Бузький, Мостиський);
2010 рік – 2 (Турківський і Жидачівський);
2011 рік – 1 (Радехівський);
2012 рік – 3 (Жидачівський – 2, Стрийський - 1);
2013 рік – 1 (Золочівський).

Головна причина цих випадків – легковажне ставлення мисливців до зброї. Ігноруючи елементарні заходи безпеки окремі з них, переходячи з одного місця полювання до іншого, долаючи при цьому перешкоди (канави, рови, густі зарості кущів) переносять мисливську зброю в зарядженому стані, що може призвести до випадкового пострілу.

Приклади:

25.12.2005 року в мисливських угіддях товариства військових мисливців і рибалок Західного регіону біля с. Карів Сокальського району під час полювання на хутрового звіра гр. О.В.М., місцевий житель, грубо порушив правила поводження з зарядженою мисливською зброєю «ИЖ-27», 12 калібру, внаслідок чого відбувся самовільний постріл, яким був поранений його син.

11.11.2007 року в мисливських угіддях ТМіР „Крижень” поблизу с.Убині Кам’янка-Бузького району під час спільного полювання на зайця гр. К.М.Р., житель м. Львова внаслідок необережного поводження з зарядженою мисливською зброєю ТОЗ-БМ, 16 калібру, пострілом з неї поранив гр. О.Л.Б., жителя К.-Бузького району.

25.08.2012 року гр. К.В.В., житель Жидачівського району, після закінчення полювання на пернату дичину, повертаючись додому, випадковим пострілом з власної рушниці „ТОЗ-25”, 16 калібру, яка була заряджена, поранив у ліве плече гр. М.Б.Б., місцевого жителя.

Інша причина НП: під час полювання на пернату дичину багато мисливців не враховують індивідуальних особливостей водойми, на якій полюють, не звертають увагу на наявність заростей очерету, кущів, дамб, інших місць з обмеженим оглядом, де також можуть бути мисливці, і стріляють у птахів, що летять на незначній висоті.

Приклади:

06.09.2009 року на території Бабичівського лісництва в мисливських угіддях Радехівського товариства мисливців і рибалок поблизу с. Трійця під час полювання на пернату дичину гр. Б.І.П., житель м. Львова із своєї мисливської рушниці „ИЖ-27Е”, 12 калібру з необережності під час пострілу по дикій качці, яка летіла на незначній висоті, поранив дробом у щоку гр. К.І.І., жителя с.Нивиці Радехівського району.

11.09.2010 року в мисливських угіддях поблизу с. Рудківці Жидачівського району на озері під час полювання на пернату дичину отримав дробове поранення ноги від нез’ясованої особи гр. Б.А.Я., мешканець Жидачівського району, який ховався у заростях очерету.

27.08.2011 року в мисливських угіддях поблизу с. Хмільно Радехівського району гр. І.Т.Я., житель м. Радехів, перебуваючи у заростях кущів поблизу меліоративного каналу, під час полювання на пернату дичину отримав вогнепальне поранення правої руки і живота з мисливської рушниці „ТОЗ-63”, 16 калібру, зареєстрованої на іншого мисливця, гр. С.А.Б., жителя Радехівського району.

Іще однією поширеною причиною поранень та загибелі громадян є те, що окремі з них ігнорують заходи особистої безпеки, наважуючись на незаконне полювання у заборонений час (час, коли полювання закрите, у нічний час). При цьому полювання ведеться в умовах недостатньої видимості, а пошук дичини здійснюють за допомогою підручних освітлювальних приладів (ліхтариків, фар автомобіля тощо), що суттєво підвищує небезпеку отримання вогнепальних поранень.

Приклади:

17.07.2005 року в мисливських угіддях Радехівського держлісгоспу поблизу с. Бебехи Радехівського району під час спільного незаконного полювання у нічний час на дикого кабана гр., О.В.Г., житель смт. Лопатин, грубо порушивши правила поводження з мисливською зброєю, здійснив постріл у нечітко видиму ціль, смертельно поранивши гр. О.П.О.
07.02.2010 року в мисливських угіддях ДП „Боринське лісове господарство” поблизу с. Красне Турківського району гр. А.Й.Й., житель с.Красне під час незаконного полювання на дикого кабана (сезон полювання закінчився), з гладкоствольної рушниці „ИЖ-18”, 12 калібру здійснив постріл у нечітко видиму ціль, яким смертельно поранив гр. Ш.М.А., жителя Турківського району. За цим фактом стосовно гр. Ш.М.А. Турківський РВ порушив кримінальну справу за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 119 КК України.

05.12.2012 року у лісовому масиві поблизу с. Верин Миколаївського району гр. Ш.Н.І., місцевий житель, під час спільного незаконного полювання на дикого кабана, грубо порушивши правила полювання, здійснив постріл у нечітко видиму ціль, яким смертельно поранив гр. Д.А.В., місцевого жителя.

29.06.2013 року гр. Л.І.В., житель м. Золочів, під час проведення незаконного полювання (у заборонений для полювання та нічний час) у мисливських угіддях між селами Почапи та Білий Камінь Золочівського району, здійснив постріл, не бачачи ціль (на „шум”) з власного мисливського карабіна „Браунінг” та смертельно поранив Ю.О.Р., жителя Золочівського району. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

Саме під час незаконного полювання за вказаний період зареєстровано найбільше випадків загибелі громадян – 4, і лише 1 смертельний випадок трапився під час офіційно дозволеного полювання.

На території Львівської області, починаючи з 17 серпня 2013 року, в кожному міськрайоргані внутрішніх справ створені постійно діючі рейдові групи з числа працівників міліції, які протягом усього мисливського сезону будуть надавати допомогу працівникам Держлісагентства, Державної екологічної інспекції, громадськості у боротьбі з браконьєрством та порушеннями правил полювання, допомагатимуть перевіряти документи у мисливців, які дають право на полювання.

Про це «ЩЛ» відеопрограмі "Одне питання" у Львівського прес-клубу повідомив майор міліції Руслан Щепний, старший інспектор з особливих доручень відділу дозвільної системи, ліцензування та державного охоронного нагляду Управління громадської безпеки Головного управління МВС України у Львівській області.

Щоденний Львів

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів