Архів новин

Мерія проти пива: хто переможе?

Першого травня вступило в дію рішення виконкому Львівської міськради про встановлення обмежень у реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території Львова.

Згідно з рішенням, прийнятим ще 30 березня, заборонено роздрібну торгівлю алкогольними, слабоалкогольними напоями і пивом в об’єктах дрібнороздрібної торгівлі, розташованих у малих архітектурних формах, а також у стаціонарних об’єктах торгівлі, розміщених у спільних будівлях із навчальними і дошкільними закладами, закладами охорони здоров’я, місцями проведення спортивних змагань. Що ж стосується тютюнових виробів, то їх також не можна продавати в кіосках, розміщених на відстані менше 200 метрів від зазначених закладів. Крім цього, цигарки не можна продавати на території окремих парків і скверів.

Підприємці: губить людей не пиво…

Цілком логічно, що це рішення виконкому викликало протести власне підприємців, які торгують у кіосках і чия діяльність потрапляє під дію заборони. На їхній захист стало представництво Держпідприємництва України у Львівській області на чолі з головою обласного представництва Ярославом Кашубою.

«Р ішення виконкому щодо встановлення обмежень у реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пива суперечить законодавству України та прийняте з порушеннями », – заявляє пан Кашуба. За його словами, обласне Держпідприємництво вже надіслало відповідного листа в прокуратуру Львівської області з проханням видати протест на рішення виконавчого комітету міськради щодо обмеження торгівлі алкоголем і тютюном та призупинити його дію. Ще одн ого лист а Держпідприємництво адресувало місько му голов і Львова Андрі єві Садово му, якого просять самостійно скасувати вказане рішення.

Найбільший протест у представників Держпідприємництва викликає заборона продажу в кіосках пива. За словами Уповноваженого Держпідприємництва України з питань захисту прав підприємців у Львові та Львівській області Зеновія Бермеса, ця заборона суттєво відіб’ється на заробітках підприємців, які втратять мінімум 20 відсотків виручки. Крім цього, за словами пана Бермеса, «Львівська пивоварня» реалізовує 30-40 відсотків пива саме через торгівлю в малих архітектурних формах.

Відтак, представники Держпідприємництва радять міській владі скасувати рішення виконкому і наново винести це питання на розгляд , врах о в уючи зауваження Держпідприємництва і підприємців . Натомість необхідно встановити жорсткіший контроль за продажем алкогольних напоїв і пива особам, які не досягли 18-річного віку , – вважає Зеновій Бермес.

Влада: пиво як зброя та наркотик

Директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Олег Синютка, натомість, стверджує, що процедуру прийняття рішення виконком не порушив, а саме рішення щодо обмеження торгівлі цигарками, алкоголем та пивом відповідає вимогам чинного законодавства України і спрямоване перш за все на зменшення впливу споживання алкоголю й тютюну на львів’ян і захист неповнолітніх. «Хоч пиво і не належить до алкогольних напоїв, але це не забирає у виконавчого комітету права регулювати процеси його продажу на території Львова», – зазначає пан Синютка.

Олег Синютка переконаний, що пристрасті довкола заборони продажу пива і тютюну в кіосках нагнітають люди, які заробляють на цьому дуже великі гроші. «Давайте займемося ще вигіднішим бізнесом: будемо продавати наркотики, зброю.. Але якщо інтереси двохсот людей стоять у конфлікті з інтересами львів ’ ян, то я думаю, що влада повинна стати на захист територіальної громади», – заявляє він.

Що ж стосується рішення виконкому, то, за словами Олега Синютки, воно вступило в дію, набрало законної сили і його треба виконувати. Щоправда, він обіцяє, що каральних заходів щодо порушників поки не вживатимуть і торгівлю приводитимуть у порядок «крок за кроком, без кавалерійських атак». Нових же дозволів на торгівлю алкогольними напоями, тютюном і пивом в обмежених рішенням виконкому місцях надалі надавати не будуть.

Vox populi

Що ж стосується пересічних львів’ян, то ідею заборонити продаж пива в кіосках вони оцінюють по-різному, і їхня оцінка прямо залежить від їхнього віку і статі. Для прикладу, 18-річний студент Максим вважає, що нічого поганого в продажу пива в кіосках немає: «Це дуже зручно, коли по пиво не треба заходити в магазин і стояти в черзі. А для того, щоб посидіти в барі не завжди вистачає коштів, я ж студент…».

Натомість 45-річна пані Галина переконана, розпивати алкоголь і курити посеред вулиці – це, по-перше, некультурно, а, по-друге, – на це дивляться діти, які потім наслідують дорослих. За її словами, заборона виконкому продавати сигарети і пиво в кіосках проблеми не вирішить, оскільки їх все одно купуватимуть у крамницях і виходитимуть із цим на вулиці. «Треба заборонити пити і курити посеред дороги, тоді нація не буде спиватися», –вважає пані Галина.

Схожу думку висловлює і 35-річний Андрій. За його словами, у Європі за розпивання на вулиці алкоголю, в тому числі і пива з пляшки, можуть оштрафувати. Крім цього, суттєво відрізняються і європейські ціни на тютюн та алкоголь, порівняно з українськими. «Необхідно значно підвищити вартість підакцизних товарів, алкоголю, тютюну, а також і слабоалкогольних напоїв, тоді молодь просто не матиме коштів, щоб їх купувати», – припускає львів ’ янин.

Досвід сусідів

І справді, якщо взяти до уваги європейський досвід, то тут пити пиво в громадських місцях категорично заборонено і за це передбачено відповідне покарання. Зокрема, у наших близьких європейських сусідів – у Чехії та Польщі – заборонено пити на вулицях алкогольні напої , серед них і пиво. Варто відзначити, що й у цих країнах лунали звинувачення, начебто прийняття подібних рішень лобіювали власники ресторанного бізнесу.

Значно обмежено місця, де можна продавати чи пити пиво, і в Росії. Там ще в 2005 році на державному рівні прийняли закон про обмеження роздрібної торгівлі та вживання пива і напоїв, що виготовляють на його основі, оскільки в країні постійно зростає кількість підлітків, хворих на „пивний алкоголізм”. Державна Д ума затвердила документ, який забороняє неповнолітнім розпивати пиво в будь-яких громадських місцях. Відповідно до закону, за розпивання алкоголю і пива на вулицях, стадіонах, парках, а також у транспорті загального користування та інших громадських місцях передбачено штраф. Ця заборона, щоправда, не стосується організацій торгівлі і місць громадського харчування, у яких дозволено продаж алкоголю. Крім цього, передбачено штрафи за втягування неповнолітніх до споживання пива та за порушення обмежень роздрібної торгівлі пивом.

У Росії «за» цей закон одноголосно проголосувало 426 депутатів. Україна ж наразі залишається аутсайдером у сфері обмежень продажу та споживання алкоголю, тютюну і слабоалкогольних напоїв. А поодинока ініціатива окремих міст врегулювати проблему алкоголізму серед підлітків і очистити вулиці від сигаретного диму та пивних пляшок наштовхується на протести як підприємців і юних покупців, так і доволі поважних чиновників.

Насправді ж різноманітні заборони навряд чи вирішать проблему, адже заборонений плід тому і солодкий, що заборонений. Аби зламати традиційні звички, мало змусити міліцейські патрулі виловлювати всіх фанатиків споживання пива на вулиці просто з горла. Дуже важливо, щоби самі підприємці і продавці в магазинах свідомо ставились до продажу алкоголю, тютюну і того ж пива неповнолітнім. Натомість батьки повинні, в першу чергу, звернути увагу на себе і свою культуру споживання алкоголю і тютюну. Можливо, тоді наші стандарти вживання алкогольних напоїв стануть дійсно європейськими.

Львівський портал

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів