Архів новин

Політичні лідери та львівські чиновники знижували, знижували, знижували тарифи і

Вчора лідери політичних партій зібралися у Львові, щоб взяти участь у роботі сесії Львівської міської ради і висловити свою позицію стосовно проблеми тарифів. Попередньо у міського голови Андрія Садового на спільну нараду зібралися лідер БЮТу Юлія Тимошенко, керівник фракції „Наша Україна” Вячеслав Кириленко, голова ВО „Свобода” Олег Тягнибок, голова Української народної партії Юрій Костенко, лідери „Пори” Владислав Каськів та Євген Золотарьов.

Доки лідери політичних партій радилися у кабінеті Андрія Садового, у сесійній залі вирували пристрасті. Депутат Львівської міської ради від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Василь Павлюк погрожував зірвати сесію міськради, якщо лідери політичних партій не припинять розмови і не зайдуть до сесійного залу. Про це він заявив з трибуни, читаючи депутатам анекдоти. Павлюк аргументував свою погрозу тим, що перерва, яку просили бютівці на 5 хвилин, затягнулася більш ніж на півгодини, а депутати міської ради зібралися на своє робоче сесійне засідання і мають поважати регламент. «Ми не їхні слуги, щоб тут на них стільки часу чекати», – заявив Василь Павлюк. Павлюк сказав, що йому соромно за весь депутатський корпус, який «опускають», за його словами, як холуїв. Тому він почав читати депутатам з трибуни анекдоти з газети «Ратуша».

Окрім того, Василь Павлюк назвав голову Львівської ОДА Петра Олійника «хамом». «Щойно Олійник принизив весь депутатський корпус міської ради», – заявив він, вийшовши з кабінету міського голови, де проходилп нарада лідерів політичних партій. «Ми попросили, щоб нас поважали і знову розпочали роботу сесії, але Олійник у грубій формі відповів, що нарада триватиме доти, доки учасники не домовляться. Це неповага. Такого не було навіть 15 років тому. Це не демократія», – сказав Василь Павлюк.

Під час того, як тривала нарада, відомі політики робили власні припущення щодо результатів її перебігу. Зокрема, голова «УРП – Собор» (Лук’яненка) Ростислав Новоженець зазначив: «Я прогнозую, що Львівська міська рада ухвалить рішення про зниження тарифів, але після формального зниження тарифів їх розмір насправді зросте». За його словами політики активно використовують тему тарифів для піару, те саме можна сказати про сьогоднішні події у Львівській міській раді. «Ми пам’ятаємо ситуацію із тарифами, коли їх планували підняти учетверо, але міські депутати добилися того, що тарифи були збільшені лише удвічі. Таким чином на перший погляд було створена ілюзія, що тарифи знизили, але насправді вони зросли. Я не розумію, для чого запросили сьогодні лідерів «Пори» Каськіва та УНП Костенка, якщо вони цими питаннями ніколи не займалися. Якщо йти за логікою міського голови, тоді чого б не запросили мене, як лідера всеукраїнської партії?» – зазначив Ростислав Новоженець. На його думку, продовження пленарного засідання сесії Львівської міської ради пов’язане з тим, що Тимошенко та лідери інших політичних партій шукають оптимальний варіант щодо тарифів. «Я думаю, що все-таки вони домовляться, але тарифи все одно піднімуть», – наголосив він.

А депутат Львівської міської ради Теодор Дяків зазначив: «Я вважаю, що сьогодні затвердять рішення щодо тарифів, однак не можу сказати, наскільки воно відповідатиме тим вимогам, які протягом тривалого часу висуває БЮТ». За його словами, фракція пропонує встановити тариф у розмірі 147 грн за гігакалорію, представники усіх інших фракцій на переговорах у кабінеті міського голови Львові Андрія Садового не погоджуються на такий варіант. «На мою думку, затримка у роботі сесії Львівської міської ради пов’язана саме з тим, що місцеві бютівці разом з Тимошенко з одного боку не можуть дійти згоди з лідерами інших фракцій ЛМР та лідерами політичних партій, які беруть участь у переговорах, з іншого боку», – зазначив Теодор Дяків. На його думку, лідери політичних партій не можуть дійти згоди через те, що питання тарифів є політичним: «Зараз відбувається політичне протистояння і лідери усіх інших політичних сил розуміють – якщо вони проголосують за пропозицію, яку пропонує Блок Юлії Тимошенко, тоді лаври переможців будуть належати винятково Юлії Тимошенко, а інші політичні сили виглядатимуть такими, що лише примкнули до БЮТу», – наголосив він.

Натомість БЮТівець Андрій Шкіль, припустив, що, скоріш за все, за підсумками наради тарифи буде знижено. За його словами, проблема тарифів зародилася «на вулиці Грушевського». «Поки цю проблему не буде усунуто, вирішення питання тарифів не варто чекати», – переконаний нардеп.

А от лідер Української народної партії Юрій Костенко покинув нараду, що відбувалася в кабінеті міського голови Львова Андрія Садового, і назвав те, що відбувається за дверима, «політичними ігрищами». За його словами, під час наради учасники обговорюють варіант зниження тарифів на 10-15 відсотків, незважаючи на те, що в першочерговій ухвалі йшлося про 20%. Покинувши кабінет мера, Юрій Костенко пояснив: «Я не хочу брати участь у політичних ігрищах». За словами Юрія Костенка, «уенпісти» їхали до Львова, щоб створити тут модель вирішення теплопостачання на загальноукраїнському рівні, яку можна було б потім винести на обговорення Верховної Ради України, а не для зниження чи підвищення тарифу. Він сказав, що країни Балтії мали такі ж проблеми, і вони їх вирішили комплексно. І тому вони тепер оплачують без проблем російський газ.

Поки тривала нарада, Андрій Садовий декілька разів оголошував перерви у роботі сесії міської ради. Міський голова назвав нараду політичних лідерів справжнім прикладом переговорів у Львові. Як наголосив Садовий, він запросив політиків до Львова, щоб показати приклад того, як ведуть переговори у Львові. За його словами, київський спосіб ведення переговорів має працювати в Києві, а у Львові має бути львівський.

Натомість голова політради ГП «Пора» Євген Золотарьов повідомив, що не знає, навіщо він приїхав до Львова. За його словами, він очікував на фахову дискусію, але, на жаль, її не вийшло, бо київські політики заразили вірусом популізму львівських міських депутатів». За словами головного пориста, міський голова, лідери фракцій і лідери політичних партій обговорювали те, наскільки можна знизити тариф на опалення: «Спочатку йшлося про зниження тарифу на 50 відсотків, потім на 30, а тепер, наскільки мені відомо, на 15». Сьогодні, на думку Золотарьова, всі зможуть побачити, наскільки використовують львівські міські депутати популізм в ухваленні рішень: «Адже спочатку треба говорити про закладання у міському бюджеті механізму компенсацій а вже потім знижувати тарифи. Але сьогодні ситуація виглядає навпаки». Також Євген Золотарьов зазначив, що прихильники «Пори» розійшлись з-під стін Ратуші через те, що зрозуміли що сесія Львівської міської ради є контрпродуктивною. Також він не відкидає того, що пористи просто змерзли і тому пішли додому.

Поки депутати засідали, члени громадянської мережі „Опора” влаштували під Ратушею костюмоване дійство. Активісти, переодягнені в Юлію Тимошенко, Віктора Януковича, В’ячеслава Кириленка та Андрія Садового перетягували кожен на себе ковдру. Активіст "Опори" Тарас Гаталяк зазначив, що ковдра символізує те, що тарифна проблема не вирішена. Опорівці вважають, що те, що зараз пропонують політичні сили - це небажання вникнути у проблему, розібратися в ній. На думку опорівців, приїзд лідерів політичних сил до Львова є "свідомим піаром, який має на меті примножити голоси виборців".

Інші пікетувальники, а це близько двох сотень представників „Пори”, вимагали звільнити із посад керівників львівських теплопостачальних підприємств. Серед інших вимог „Пори” – повернути сезонний тариф на тепло і визначити економічну обґрунтованість підвищених із листопада цін на теплопостачання. Окрім того, „Пора” планує створити табори „Правда та Справедливість” та виступити за відставку уряду Віктора Януковича та розпуск Верховної Ради України. Біля Львівської міської ради спорудили палатку ГО „Пора”, де кожен охочий міг взяти анкету учасника навчального табору „Правда та Справедливість”.

Сесію міської ради транслювали на площу Ринок через гучномовець. Як заявив міський голова Андрій Садовий, щоб громадськість могла спостерігати за тим, що діється в залі засідання. Водночас за порядком біля Ратуші стежили 135 міліціонерів і 25 працівників муніципальної поліції. Крім того, у приміщення міської ради сьогодні змогли потрапити лише її працівники, преса, депутати всіх рівнів і представники громадських організацій. Для решти задля безпеки вхід заборонено.

Водночас прем’єр-міністр Віктор Янукович звернувся до керівництва областей із закликом відпрацювати об’єктивну тарифну політику на житлово-комунальні послуги, не чекаючи перевірок Генпрокуратури і цінових інспекцій. "Я звертаюся до мерів міст, губернаторів, які представляють опозицію. Ціни на тарифи зросли в Західній Україні, де зарплата нижча, ніж у Східній. Це шпагат, на який посадили людей", – заявив Віктор Янукович. Глава уряду доручив першому віце-прем’єр-міністру, міністру фінансів Миколі Азарову розробити механізми контролю над формуванням тарифів.

Наради стосовно тарифів тривали цілий день. Почергово до журналістів виходили політики і міський голова, обіцяючи, що засідання сесії ось-ось розпочнеться. Хоча знайшлися і такі, які напівжартома прогнозували, що дискусії можуть затягнутися і до ночі. Зокрема, лідер парламентської фракції «НУ» В’ячеслав Кириленко на запитання представників ЗМІ, коли ж нарешті закінчиться нарада, сказав, що вона триватиме до ночі.

Близько 18.00 інший учасник перемовин, голова фракції «Нашої України» Василь Трач заявив, що на нараді у кабінеті міського голови Львова Андрія Садового сторони нарешті перейшли від озвучення позицій до їхнього обговорення. За його словами, це має бути глобальна позиція, яка вирішуватиме проблему комунальних тарифів по всій Україні.

За словами Василя Трача усі розуміють, що тарифи на тепло потрібно знижувати, але це має бути не волюнтариське, а економічно обґрунтоване рішення.

«За ріст тарифу на теплопостачання має платити громада міста. Проблема лише в тому, чи вона має робити це з власного ресурсу, чи з майна міста, чи з загальноукраїнського бюджету», – сказав він.

І дійсно, вже після 19.00 сесія Львівської міськради таки відновила свою роботу.

Під час свого виступу на сесії Львівської міської ради лідерка БЮТ Юлія Тимошенко запропонувала міським депутатам проголосувати за ухвалу, яка складається з трьох пунктів.

Перший – на 15% зменшити тариф на теплопостачання з 1 лютого та на 15% зменшити тариф на гарячу воду, але з 1 березня. Другий пункт – створити ще одну комісію, яка би вивчила ситуацію щодо тарифів на теплопостачання у Львові. У неї мали би ввійти по два депутата з кожної фракції міськради. І третій пункт – залучити до вивчення ситуації з тарифами у Львові аудиторську компанію і дати їй часу на вивчення два тижні.

Лідерка БЮТу Юлія Тимошенко також заявила, що тарифи треба дотувати з місцевих бюджетів, щоб вони не лягали на плечі простих громадян. У своїй промові Тимошенко оперувала фактами, які викликали обурення в залі. За її словами, комісія з вивчення тарифів, створена у Львівській міській раді, яку очолював бютівець Олег Породко, не змогла отримати у мерії жодних документів. Окрім того, як сказала Тимошенко, Львів перебуває на першому місці в Україні за величиною тарифу на гарячу воду, і назвала цифру 12 грн за кубічний метр, хоча згідно з економічними розрахунками ця цифра мала б становити 10 гривень.

Перед виступом Юлії Тимошенко слово мав міський голова Львова Андрій Садовий, який закликав депутатів прийняти правильне рішення, «тому що вся Україна чекає від нас результату, а Львів у критичні моменти історії показував позитивний приклад».

Проте її пропозиції не були сприйняті однозначно. Голова ВО «Свобода» під час свого виступу на сесії Львівської міської ради, заявив: міські свободівці готові прогодувати за зниження тарифів, як це пропонує БЮТ, але лише за умови, якщо міські депутати особистим майном гарантуватимуть, що теплопідриємства міста за півроку не збанкрутують.

Олег Тягнибок також закликав усіх депутатів проголосувати за вимогу відставки уряду Януковича та оголосити недовіру губернатору Львівщини Петру Олійнику. А якщо міські обранці цього не здатні цього зробити, – розпустити і міську раду.

Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що БЮТ, критикуючи зараз тарифи на теплопостачання, ще у жовтні минулого року захищали директора «Львівтеплоенерго» Ігоря Марчака. На що бютівці почали голосно протестувати.

На іншу пропозицію лідерки БЮТу Юлії Тимошенко продавати землю у місті лише з аукціонів, Олег Тягнибок заявив, що в такому випадку землю у Львові скуплять олігархи.

Натомість лідер УНП Юрій Костенко заявив, що сьогоднішня проблема Львова – це проблема усіх урядів України, усіх 15 років пошуку, так званого російського газу.

Пропозиція Юрія Костенка: збільшуючи тарифи потрібно адекватно збільшувати пенсії і зарплату. Він закликав Тимошенко, яка агітує за аукціонний продаж землі, звернутися до фракції БЮТ у Рівненській облраді і попросити депутатів не блокувати прийняття цього питання.

Зі свого боку, лідер фракції «Нашої України» у Верховній Раді В’ячеслав Кириленко заявив, що приїхав до Львова не вчити встановлювати тарифи. За його словами, знижуючи тарифи, потрібно передбачити компенсаційні кошти і у майбутньому закладати їх у міський бюджет. Він закликав депутатів підтримати пропозицію БЮТ і трохи зменшити тарифи. Як сказав В’ячеслав Кириленко, Львів має вагу в Україні, і нинішнє засідання сесії – приклад, як місцева громада захищає свої інтереси. «Було би добре, якби така розмова повторилась і в Донецьку, і це засвідчила би єдність України.».

Також лідери політичних партій, що з’їхались сьогодні до Львова для обговорення тарифних проблем прийняли під час сесії Львівської міської ради звернення щодо ситуації з тарифами на теплопостачання в Україні. Це звернення підписали лідери БЮТ, «Нашої України», Всеукраїнського об’єднання «Свобода», УНП і Громадянської партії «Пора». Звернення зачитав міський голова Львова Андрій Садовий.

У зверненні зокрема йдеться про те, що усі міста України «опинилися на межі катастрофи і що небувале зростання цін на енергоносії а відтак тарифів на теплопостачання призвели до неспроможності мешканців платити за ці послуги».

«Перед місцевим громадами постала реальна загроза тотального банкрутства комунальних підприємств, а відтак – втрати контролю за забезпеченням мешканців життєво важливими послугами. У державі реалізується підступна схема, за якої міста та їх мешканці мають опинитися у рабській залежності від доморощених та іноземних олігархів», – сказано у заяві.

Лідери політичних сил звернулися до Президента України з проханням ініціювати позачергове скликання Ради національної безпеки та оборони України, на якому виробити конкретні кроки виходу з тарифної кризи.

Також лідери політичних партій вимагають включити до наступного засідання ВРУ питання про перегляд державного бюджету на 2007, а також вимагають негайно розглянути проект закону про тарифи на житлово-комунальні послуги.

І ось нарешті – голосування. «За» ухвалу про тарифну політику у Львівській міськраді проголосували 57 депутатів Львівської міської ради. Щоправда рішення їм вдалось лише з другої спроби. Після першого голосування, під час якого забракло одного голосу для прийняття ухвали (45) на вимогу БЮТу хвалу поставили повторно.

Однак присутність самої Юлій Тимошенко не вплинула на депутатів міськради і поправки, які передбачали зниження на 15 відсотків ціни на теплоі на теплу воду не прийняли. А проголосована ухвала передбачає те, що наступного опалювального сезону львів ’яни не «ламатимуть собі голову» із двоставковим тарифом. Тариф наступного року буде сезонним.

Газета "Поступ"

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів