Архів новин

Зеновій Сірик: «Львів не врятують 100 мільйонів»

Пане Сірик, минулого тижня Львівська міська рада більшістю голосів підтримала ініціативу міського голови на отримання кредиту для міста у розмірі майже 100 мільйонів гривень.

Чи відомо вам, на яку саме програму ці кошти буде витрачено?

- Чіткої відповіді на це питання не має ніхто. Попередньо повідомляється, що ці гроші витратять на ремонт доріг та розвиток інфраструктури, однак розробленої програми освоєння кредитних кошів немає. Напевно, це стало однією з причин недовіри депутатського корпусу до пропозиції міського голови, і отримання кредиту розбили на два транші по 45 мільйонів гривень кожен. Що ж до моєї особистої думки про цілі, на які слід першочергово витрачати гроші у Львові, то дороги, звичайно, треба ремонтувати, але наразі існують питання й більш нагальні. Візьмемо, для прикладу, ситуацію, яка склалася з тарифами на комунальні послуги - проблему, що гостро постала в усій країні. У Львові вже не один рік говоримо про потребу модернізації обладнання “Теплокомуненерго” та ремонт, або й заміну, тепломереж. Але якби місто реально вклало у вирішення цієї проблеми гроші, то львів’яни не були б змушені оплачувати неефективну роботу морально та фізично зношених котлів, а також ті гігакалорії, які вилітають в повітря дорогою від котельні до осель.

- У Львові грошей бракує практично на все. Чи не здається вам, що нинішня міська влада у цьому випадку діє за принципом: головне - отримати гроші, бо завжди знайдеться куди їх витратити?

- Львів справді потребує великих грошей. Ні 100, ні 200 мільйонів не допоможуть містові впоратися зі скрутою. Тільки на ремонт та реставрацію 28 аварійних будинків у центрі Львова потрібно 4 мільярди гривень. Міські потреби величезні, і ті майже 100 мільйонів, про які йдеться – це крапля в морі. Ці гроші не вирішать принципово жодної проблеми, але можуть поглибити фінансову кризу. Над тим, щоби Львів отримав допомогу у тому обсязі, в якому потребує насправді, потрібно довго і наполегливо працювати. Цим повинні проникнутися усі львів’яни, які мають бодай якесь відношення до влади і, у першу чергу, до центральної, бо окрім як у державному бюджеті, ми таких коштів не знайдемо ніде.

- Виглядає, що до ідеї отримання містом кредиту ви ставитеся скептично. У чому полягають ваші застереження?

- Уявімо сім’ю з сукупним доходом 1000 гривень на місяць. Як ви гадаєте, готова ця сім’я позичити на місяць суму вдвічі більшу і потім вчасно з цим боргом розрахуватися?.. Львів цього року планує заробити на продажу майна і землі 130 мільйонів гривень. При цьому місто уже має борг перед Світовим банком у розмірі 25 мільйонів євро, який змушене повертати, і зараз планує залізти у новий борг у 100 мільйонів гривень. Тобто Львів, заробляючи щороку близько 100 мільйонів гривень на продажу свого майна і землі, планує збільшити свій борг до 200 мільйонів гривень. І тут ми постаємо перед питанням, на яке мусимо самі собі відповісти: «Чи хоче Львів жити у борг? Чи може він собі це дозволити?». Звідки взагалі виникла ідея нового муніципального кредиту? Тут слід віддати належне економістам, які вирахували, що якщо кредити у наших банках мають річну відсоткову ставку від 10 до 14%, то вартість землі щороку зростає на 30%. Різниця суттєва, і нею слід скористатися. Але для цього логічно було б заморозити процес продажу землі у Львові. Натомість бачимо інше: цього року, як я уже сказав, землі та нерухомого майна буде продано на 130 мільйонів гривень. Так виглядає, що точний розрахунок економістів не вплинув на дії і загальну стратегію виконавчих органів міської ради. В намірах і діях не видно послідовності. Якщо розрахунок економістів правильний, то місто повинно звести до мінімуму продаж землі, перейти на конкурсну оренду, а для потреб міста залучати кредитні гроші, зберігаючи майно міста до того часу, коли воно суттєво подорожчає. Інакше аргументи на користь муніципальних кредитів позбавлені логіки.

- Ви остерігаєтеся того, що Львів може не впоратися зі своїми боргами і змушений буде розплачуватися із банками землею та нерухомим майном?

- Маю ще одне застереження. Львівська влада створила прецедент фінансових стосунків із російським банком, розмістивши у банку “Москва” 20 мільйонів міських коштів. Це відбулося без будь-якого тендеру, що є порушенням законодавства у сфері використання державних та комунальних коштів. Але добре те, що добре закінчується: гроші, наскільки мені відомо, повернулися, хоча нинішня міська влада продемонструвала непрозорість своїх дій. Є підстави прогнозувати, що цього разу львівська мерія планує знову мати справу зі згаданою фінансовою установою, а мені б дуже не хотілося, аби кредитором Львова став російський банк. Може, у цьому банку умови і справді найбільш вигідні, може, відсотки і справді найнижчі, але ми вже маємо досвід користування найдешевшим у світі російським газом. Чи хочемо користуватися ще й найдешевшими російськими грошима?! Може, краще позичити гроші у німецького банку, чи у австрійського, чи у швейцарського? Втратити кілька відсотків на ставках, але бути упевненими, що проти нас не буде вчинено жодної фінансової провокації... Наразі Україна з жодною іншою, окрім Росії, країною не має такого досвіду, коли як аргумент у політичних іграх використовується фінансова “дубинка”. Не впевнений, що Львову варто ризикувати грішми, землею та майном громади.

- На початку розмови ви зачепили питання підняття тарифів на житлово-комунальні послуги. Схоже, ця проблема стоїть у Львові не так гостро, як, припустимо, у Харкові чи Києві?

- Ця проблема гостро постала перед усіма жителями України. Але не в цьому річ. Я ставлю питання так: чи готова львівська влада вчасно і адекватно реагувати на проблеми мешканців? Рішення про підняття тарифів було прийнято більш ніж півроку тому. Міська влада мала досить часу, щоб запропонувати львівянам вихід зі скрутного становища, однак єдине, що наразі пропонується, це відміна двоставкового тарифу. Але це не вирішує проблем! Львів’янам байдуже, двоставковий той тариф чи п’ятиставковий. Львів’ян вражають суми, які вони змушені платити. Якщо справді хочемо допомогти жителям міста, то повинні застановитися, що плата за комунальні послуги не має бути більшою, ніж, наприклад, 20% від сукупного доходу сім’ї, бо коли це 50% її сукупного доходу, то це просто ненормально. Але у цьому напрямі у Львові чомусь ніхто не зміг, чи не захотів, попрацювати.

- Але ж усі говорять про те, що якщо тарифи не підвищувати, то житлово-комунальне господарство загине...

- Тут ми стикаємося зі ще однією проблемою: тарифи зростають, а якість комунальних послуг не покращується. В нових тарифах на тепло, наприклад, не закладено грошей на модернізацію обладнання та заміну тепломереж. Гадаю, що львів’яни з розумінням поставилися б до нових тарифів, якби гроші були витрачені на доведення до ладу мереж та поліпшення якості послуг. Ми б тоді знали, що потрібно більше заплатити, аби через п’ять років мати гарантію, що ціни зростати більше не будуть. А зараз не маємо жодних гарантій: нам піднімають тариф зараз, через рік знову піднімуть, і так без кінця і краю.

- Чи бачите вихід із цієї ситуації?

- Будучи в.о. міського голови Львова, я спростив схему оплати за комунальні послуги, бо бачив, що то була проблема найпекучіша. Зараз бачу, що такою проблемою є безальтернативність. Неморально підвищувати ціну на те, що є безальтернативним. Людина повинна мати вибір. Якщо львів’янин не погоджується із тарифами на теплопостачання, то він повинен мати право від тої послуги відмовитися і встановити у себе в домі автономне опалення. І це має бути система, яка сама йде до споживача, а не навпаки. Щоби отримати дозвіл на встановлення автономного опалення, треба пройти сім кіл чиновницького пекла.

Газета "Високий замок"

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів