Архів новин

Петро ОЛІЙНИК: «Відставка не є для мене питанням життя чи смерті»

Недавній візит до Львова Прем’єр-міністра Віктора Януковича став черговим приводом для гадань на політичній гущі: всидить чи не всидить губернатор області Петро Олійник у своєму кріслі, чи довго протримається на посаді?

Голова облдержадміністрації налаштований оптимістично: каже, законних підстав для його звільнення немає. Піднесений настрій, з яким Петро Олійник спілкувався з журналістами у Центрі політичного прогнозування “Високого Замку”, засвідчив упевненість губернатора.

Наталія Балюк. Якщо говорити про візит до Львова Віктора Януковича, як почувалися ви, коли зустрічали прем’єра, образно кажучи, хлібом-сіллю? Що відчувала людина, яка два роки тому боролася проти режиму, уособленням якого був зокрема і Янукович?

Петро Олійник. Я міг би повести політику слабкої людини, зробити те, що у 97 році зробив Микола Горинь. Маю на увазі його відставку з посади голови облдержадміністрації, що у фіналі закінчилося приходом до влади “медведчукізму”. Але відчуваю високу відповідальність перед громадою Львівщини і переконаний, що ми – представники помаранчевої команди – повинні зберігати за собою адміністративні посади там, де це можливо. Усвідомлюю наслідки, які могли б бути, якби я подав у відставку з призначенням Віктора Януковича на посаду Прем’єр-міністра. Щодо прийому з хлібом-сіллю, то це протокольний захід. Так зустрічають Президента, Прем’єр-міністра і Голову Верховної Ради. Янукович перебував у Львові як Прем’єр-міністр. Як голова облдержадміністрації я мав використати його візит для вирішення нагальних проблем, які є в господарці області. Це не означає, що я виляю перед кимось хвостом чи змінюю політичну орієнтацію. Зрозуміло, на душі були подвійні відчуття, давалися взнаки спогади…

Наталія Балюк. Тобто психологічний дискомфорт був?

Петро Олійник. Безумовно. Але я його переборов і спрямував свої думки у прагматичне русло. Найбільш дискомфортним моментом для мене була емоційна поведінка частини інтелігенції на зустрічі з прем’єром у Палаці Потоцьких. Здавалося, ці люди забули про своє високе призначення, про те, що вони є моральними захисниками галичан. Другий неприємний момент під час візиту Прем’єр-міністра: коли один з депутатів обласної ради, який асоціює себе з помаранчевим табором (йдеться про Михайла Сендака. – І.П.), припав до стола Віктора Федоровича з якоюсь запискою (її зміст приблизно такий: “Коли ви заберете Олійника з області?”. – І.П.). Для мене це була внутрішня зрада.

Наталія Балюк. Ви згадували Миколу Гориня. З ваших слів можна зрозуміти, що ви вважаєте його слабкою людиною?

Петро Олійник. Ні. Я не вважаю його “слабаком”. Думаю, він припустився помилки, коли пішов у відставку і відкрив шлюз для приходу “медведчукізму”.

Наталія Балюк. Сьогодні активно мусують чутки про заміну керівника обласної податкової Віталія Хилюка. На Львівщині вже поміняли начальника міліції, начальника СБУ, начальника податкової міліції. Тепер, скажімо так, впритул підібралися до Хилюка, який є вашою креатурою і якого вважають гарантією того, що податкова не перетвориться на карально-репресивний орган, як це було раніше. Чи боротиметеся за те, щоб ця людина залишилася на посаді?

Петро Олійник. Щодо призначення Михайла Цимбалюка (новий начальник обласної міліції. – І.П.), то про нього я дізнався з мас-медіа. Від нас ніяких подань не вимагали, ніяких попередніх розмов щодо кандидатур не було. Це перше призначення на Львівщині, яке відбулося без участі голови облдержадміністрації. Стосовно податкової. Постмедведчуківський процес був нелегким випробуванням для Віталія Хилюка. Він витримав цей іспит гідно. Я пишаюся тим, що ця людина ніколи не виконувала ніяких політично-кулуарних замовлень щодо бізнесу. Ворогів у Віталія Хилюка і його команди багато. Звідси й інформаційні війни, і спроби компрометації, й якісь кулуарні ігрища. Намагаємося протистояти цьому.

Євгена Слободянюк, “РБК–Україна”. Подейкують, після візиту до Львова Віктора Януковича може бути розглянуто питання про доцільність перебування на посадах чотирьох голів райдержадміністрацій, зокрема прикордонних районів. Чи так це?

Петро Олійник. Коли хтось щось коментує, говорить про якісь відставки, варто заглянути у закон про Кабмін. Так, уряд може зробити подання, але рішення – за Президентом. Віктор Янукович жодного слова не сказав про те, що потрібно замінити якогось голову адміністрації. Кадрові питання взагалі не обговорювалися. Це висмоктали з пальця.

Любомир Петренко, радіо “Німецька хвиля”. Віктор Янукович заявив, що його візит до Львова не матиме ніяких кадрових наслідків. Насамперед він мав на увазі, очевидно, вас. А особисто вам не здалося, що у Кабміні відбувається якась війна, щоб усунути вас з посади?

Петро Олійник. Я ще раз нагадую норму закону про Кабінет Міністрів щодо процедури відставки голів адміністрацій…

Любомир Петренко. Закон законом, але є й інші можливості для усунення з посади.

Петро Олійник. Є. Якщо Президент визначить, що моя робота неефективна і мене треба замінити. У Кабінету Міністрів сьогодні немає ніяких законних підстав для мого звільнення. Якщо говорити про посаду, то повірте: це для мене не головне. Відставка не є для мене питанням життя чи смерті.

Інна Пукіш-Юнко. Закон про Кабмін обіцяє незавидну долю місцевим держадміністраціям. Тотальний контроль з боку Кабміну – від благословення на призначення “замів” голів адміністрацій до рекомендацій, скільки має бути управлінь, і можливості скасовувати акти місцевих адміністрацій. Губернаторам, яких досі вважали “очима Президента” на місцях, тепер приготували роль олов’яних солдатиків прем’єра й уряду. Ви готові до цієї ролі?

Петро Олійник. Я продовжую залишатися представником Президента у Львівській області. Не готовий бути угодівцем і робитиму все, щоб неефективні для Львівщини рішення з Києва амортизувалися і мали якомога менші негативні наслідки. Звісно, не все в моїх силах. Щодо упорядкування структурних підрозділів, чисельності виконавчих структур, то, як на мене, це позитив. Бо вже “пороздували” штати – далі нікуди. Чим більше чиновників, тим бідніші люди і менш ефективна економіка.

Наталія Балюк. Під час минулих виборів ви заявляли, що на вас готується замах, що є люди з протилежного політичного табору, які хотіли вас убити. Але потім ця справа “заглохла”. Чому?

Петро Олійник. Був передвиборчий тур по Трускавцю і Дрогобичу. Ми поверталися вночі двома автомобілями. Я їхав в одному авто з тоді ще майбутнім міністром Юрієм Павленком. Напередодні окремі люди з органів внутрішніх справ і Служби безпеки (зі зрозумілих причин прізвищ не називатиму) попередили мене, що замах мав бути у “Віденській кав’ярні”. Але організатори змінили плани. Дорогою з Трускавця до Львова була спроба ДТП: автомобіль ішов на таран з нами. Але наш водій зумів вивернути авто. Після цього інциденту я зібрав свою команду і попросив всіх мовчати, бо боявся, що, дізнавшись про те, що сталося, керівники районних і міських виборчих штабів психологічно зламаються.

Наталія Балюк. Але відтоді минуло два роки. Ви стали губернатором, чому не спробували довести цю справу до кінця?

Петро Олійник. Це нереально.

Наталія Балюк. Під час минулої президентської кампанії на Львівщині було чимало порушень виборчого законодавства, зокрема зловживання з відкріпними талонами. Хтось покараний, чи на це теж заплющили очі?

Петро Олійник. Ні, на таке не можна заплющувати очі. У нас було порушено найбільше кримінальних справ, хоча, порівняно, скажімо, з Донецькою областю, зловживань було менше. Деякі справи вже доведені до кінця.

Інна Пукіш-Юнко. На минулому з’їзді “Народного Союзу “Наша Україна” ваше прізвище прозвучало у списку кандидатів на посаду голови ради партії? Сьогодні для вас це питання знято? Чи не виключено, що на черговому з’їзді НСНУ у березні (на якому обиратимуть голову ради партії), знову з’явиться ваша кандидатура?

Петро Олійник. Думаю, моє прізвище прозвучить, бо багато обласних партійних організацій схиляються до моєї кандидатури. Скажімо, Харківська, Луганська, Львівська, деякі інші. Але за будь-яких обставин я зніму свою кандидатуру, бо переконаний: перебуваючи на посаді голови облдержадміністрації, не можна одночасно бути лідером національної партії. Крім того, вважаю, що є достойніші кандидатури. Якщо Президент Віктор Ющенко визначиться, що залишається лише почесним головою НСНУ, то голосуватиму за В’ячеслава Кириленка (віднедавна – лідер парламентської фракції “Наша Україна”. – І.П.).

Наталія Балюк. “Наша Україна” вже начебто чітко визначилася, що вона в опозиції до влади. Як голова облдержадміністрації, ви “вмонтовані” у владу. І водночас є керівником обласного осередку “Нашої України” – опозиційної політичної сили. Такий собі шпагат. Не боляче?

Петро Олійник. Якраз тут я не сиджу на шпагаті. У розмові з прем’єром Віктором Януковичем я однозначно заявив про свої політичні уподобання. У мене немає роздвоєння. У нинішніх умовах глава облдержадміністрації, який хоче бути ефективним, вимушений бути політичним гравцем. У нас вже були аполітичні голови адміністрацій, результати цього ми бачили.

Наталія Балюк. Які у вас зараз стосунки з Петром Димінським? Напруга, яка була раніше, відчувається і сьогодні?

Петро Олійник. Чимало людей розглядали ресурси області як свою вотчину. Я сказав собі раз і назавжди: “Якщо хочеш бути ефективним, то маєш бути рівновіддаленим від усіх”. Відчував, що Петро Димінський хотів бачити на посаді голови облдержадміністрації іншу людину, ручного губернатора. Це не про мене. Останнім часом, він припинив активну гру щодо мене. Але, мабуть, продовжить її. Особисто я не маю ні часу, ні сил, ні грошей, щоб вести війну з олігархами. Якщо говорити про Петра Димінського, то не хотів би, щоб у подальшому наші шляхи перетиналися.

Газета "Високий замок"

Всі новини випуску 
  • На Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи

    Станом на 2013 рік на Львівщині діє 74 початкові мистецькі школи. Про це 29 серпня на прес-конференції повідомила директор департаменту з питань культури, охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської ОДА Наталія Гамкало. За її словами, з 74 шкіл 41 – музична школа, 27 – мистецьких,...


  • 85 "швидких допомог" для Львівщини за 1,5 року

    Львівська область до кінця 2013 року і у 1-ому кварталі 2014 року отримає 85 нових автомашин. Про це сказала міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова в рамках робочої поїздки до Львова. Під час зустрічі із медичним персоналом Р.Богатирьова оглянула систему екстреної (швидкої) медичної допо...


  • Нова лабораторія у НУ "Львівська політехніка"

    2 вересня відбудеться відкриття нової сучасної лабораторії програмування для вбудованих та мобільних платформ на кафедрі програмного забезпечення Інституту комп'ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету “Львівська політехніка”. Торік Львівський кластер інформаційних техноло...


  • Львів'янин Роман Мартиненко – чемпіон і рекордсмен світу з пауерліфтингу серед юніорів

    23-річний уродженець Нового Роздолу, а нині представник армійського спорту Львівщини Роман Мартиненко успішно виступив на чемпіонаті Світу з пауерліфтингу серед юніорів в м. Кіллен (США). Роман Мартиненко переконливо переміг у ваговій категорії до 83 кг, встановивши новий рекорду світу в жимі лежачи...


  • Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв в Україні можна шляхом передання прав вимоги

    Обiйти обмеження готiвкових розрахункiв, що вводиться з 1 вересня, українцi зможуть, зокрема, шляхом передання прав вимоги, вважає адвокат юридичної компанiї "Алєксєєв, Боярчуков i партнери" Єгор Штокалов. "Наприклад, хтось винен певну суму грошей покупцевi, який укладає з продавцем договiр купiвлi...


  • Янукович не їздив "магістраллю" Львів-Тернопіль

    Президент України Віктор Янукович заявив, що в Україні в 2014 р. почнеться повне оновлення всіх міських та магістральних доріг. Про це Янукович заявив в інтерв'ю українським телеканалам, яке було показано на каналі "1+1". "2014 стане роком, коли ми почнемо оновлювати міські дороги. У всіх областях....


  • Україна зменшуватиме обсяги споживання російського газу

    Президент України Віктор Янукович заявив, що країна продовжить рухатися шляхом диверсифікації енергоресурсів. Про це він сказав в інтерв'ю чотирьом українським телеканалам. «Я переконаний, що одне з питань захисту наших національних інтересів і відстоювання нашої незалежності – це питання диверсиф...


  • 41,6% українців вступлять до Європейського союзу, а 31% - до Митного...

    Питання вступу України до Європейського Союзу чи Митного союзу буде вирішуватись на референдумі. Про це сказав Президент Віктор Янукович в інтерв’ю чотирьом українським телеканалам. За його словами, питання, куди рухатиметься країна, мають вирішувати її громадяни. "Який вибір буде українського народ...


  • До 2017 року Збройні Сили України набиратимуть по 5 тисяч контрактників

    У Збройний сил України (ЗСУ) до 2017 р. щорічно будуть призиватися до 5 тис. контрактників. Про це сьогодні в ході прес-конференції заявив міністр оборони України Павло Лебедєв, передає кореспондент ...


  • Трамвай "Електрона" буде ліпший за його телевізори?

    Низькопідлоговий трамвай львівського виробництва вже майже тиждень курсує вулицями Львова. Наразі він працює на маршруті №9А. Після ремонтів доріг буде визначено його постійний маршрут роботи. «Минулого тижня у вихідні перший раз вийшов на лінію новий пасажирський низькопідлоговий трамвай. Він ви...


  • Тільки 9 міст Львівської області є на картах Яндексу

    На http://maps.yandex.ua з'явилися карти Золочева, Самбора, Червонограда. Тепер користувачі легко знайдуть у цих містах потрібну адресу або побудують через них автомобільний маршрут. Разом із картами Львівської області Яндекс опублікував схеми ще 36 населених пунктів України. Це міста обласного та ...


  • Матір з дитиною виселили з квартири за підробленими документами

    У Львові 5-річну дитину з матір’ю позбавили житла. Розпочато розслідування. Як з’ясовано прокуратурою Франківського району, дозвіл на відчуження квартири, в якій мешкав неповнолітній хлопчик та його матір, надано Франківською райадміністрацією Львова на підставі підроблених документів. За цим фактом...


  • Сколівська, Старосамбірська і Радехівська міськради будуть без генпланів

    29 серпня відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування території, архітектури та будівництва Львівської обласної ради. Під час засідання депутати розглянули та обговорили проблемні питання, які виникли...


  • Екс-дрогобичанин Ярослав Попович аж на 95-мі місці велогонки в Іспанії

    На шостому етапі велошосейної гонки "Вуельта"-2013, що відбувається в Іспанії, переміг Міхаель Морков з Данії. Відразу 132 учасники фінішували з часом переможця, серед яких і українець Ярослав Попович, уродженець Дрогобича, який перебуває у загальному заліку аж на 95-му місці. Вуельта Іспанії Бага...


  • 36 підприємств Львова допомогли дітям-школярам

    Сьогодні в рамках благодійної акції «Пора до школи» діти з багатодітних, малозабезпечених та інших соціально незахищених родин отримають безкоштовне шкільне приладдя від львівських підприємців, інформує прес-служба ЛМР. Щоб підготувати діток з таких сімей до нового навчального року, організатори ак...


  • Богатирьова прочитає лекцію у Львівському медичному коледжі

    30 серпня в рамках робочого візиту у м. Львів міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова ознайомилась із роботою Вищого навчального комунального закладу ЛОР “Львівський медичний коледж імені Андрея Крупинського» і пообіцяла викладацькому колективу колежду, що відвідає їх знову і, ймовірно, ...


  • "Шахтар" - у Лізі чемпіонів, а «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - у Лізі Європи

    Три українські клуби - «Динамо», «Дніпро», «Чорноморець» - продовжать боротьбу у груповому турнірі футбольної Ліги Європи. Динамівці з рахунком 5:1 розгромили казахстанський «Актобе» (перший матч також завершився на користь киян 3:2). Дніпропетровці переграли чемпіона Естонії «Нимме Калью» – 2:0 (...


  • Ювілейна Х велопроща «Львів - Страдч – Крехів» відбудеться у вересні

    14-15 вересня цього року Львівське обласне товариство українських студентів-католиків «Обнова» спільно із молодіжною організацією «Добрий Пастир» за сприяння управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР та департаменту освіти, сім’ї та молоді ЛОДА в рамках Єдиного молодіжного простору традиційно організов...


  • У Львів приїде Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет

    12-15 вересня на запрошення митрополита Львівського і Сокальського Димитрія Львівську єпархію з першосвятительським візитом відвідає Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Візит предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату присвячений до відзначення у Львів...


Новини Львів